Μαρί Κιουρί: Εργαστήριό της στο Παρίσι γλίτωσε από τις μπουλντόζες, προς το παρόν

Μαρί Κιουρί: Εργαστήριό της στο Παρίσι γλίτωσε από τις μπουλντόζες, προς το παρόν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας παρενέβη την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αναβληθεί η κατεδάφιση του κτηρίου στο Παρίσι, όπου βρισκόταν εργαστήριο της Μαρί Κιουρί

Οι μπουλντόζες αναμένονται τη Δευτέρα στο Νο26 της οδού d’Ulm στο Παρίσι, προκειμένου να κατεδαφίσουν το Pavillon des Sources, ένα από τα τρία κτήρια που αποτελούσαν το εργαστήριο της Μαρί Κιουρί στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Το κτήριο πρόκειται να κατεδαφιστεί στο πλαίσιο κατασκευαστικού πρότζεκτ, το οποίο απειλεί και δέντρα τα οποία είχε φυτέψει η βραβευμένη με δύο Νόμπελ επιστήμονας. Η παρέμβαση της τελευταίας στιγμής έγινε έπειτα από συγκέντρωση υπογραφών και εκκλήσεις προς τον Εμανουέλ Μακρόν και υπουργούς της κυβέρνησής του. 

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, ανακοίνωσε πως η κατεδάφιση αναβλήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με το Ινστιτούτο Κιουρί- στο οποίο ανήκει το κτήριο- προκειμένου «να υπάρχει χρόνος για να εξεταστούν τυχόν εναλλακτικές». 

Αυτή η εξέλιξη είναι «φανταστική», αλλά η εκστρατεία θα συνεχιστεί, δήλωσε ο Μπατίστ Τζανεζελί, επικεφαλής της προσπάθειας για να μείνουν οι μπουλντόζες μακριά από το εν λόγω κτήριο. «Η απειλή δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, όσο το κτήριο δεν χαρακτηρίζεται ιστορικό μνημείο. Για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση», υπογράμμισε. 

«Αν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι απλά ένα κτήριο, αλλά ένα από τα τελευταία σύμβολα της Μαρί Κιουρί, της πιο επιφανούς γυναίκας της εποχής μας, αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος», επεσήμανε ο Τζανεζελί. 

«Είναι αδιανόητο. Όλος ο χώρος θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ιστορικός. Τα κτήρια που σχετίζονται με τον Λουί Παστέρ χαρακτηρίστηκαν το 1981, αλλά όχι εκείνα που συνδέονται με τη Μαρί Κιουρί», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε αυτό συμφώνησε και η Κλοντίν Μοντέιλ, ιστορικός και πρώην διπλωμάτης, που έχει γράψει βιβλία για τη Μαρί Κιουρί, την οποία χαρακτήρισε παγκόσμιο πρότυπο και έμπνευση για τις γυναίκες. «Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει. Τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταστραφεί ποτέ. Πρέπει να χαρακτηριστεί κληρονομιά και αυτό δεν γίνεται σε μια ημέρα», προειδοποίησε. 

Πρόκειται για παγκόσμια κληρονομιά, υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι δεν συνειδητοποιούν τη συμβολική σημασία του. Η Μαρί Κιουρί είναι η πιο διάσημη γυναίκα επιστήμονας στον κόσμο. Αποτελεί σημείο αναφοράς και έμπνευση. Το Ινστιτούτο Κιουρί δεν χρειάζεται να καταστρέψει αυτά τα ιστορικά κτήρια. Έχει χώρους αλλού», συμπλήρωσε. 

Μαρί Κιουρί: Εργαστήριό της στο Παρίσι γλίτωσε από τις μπουλντόζες, προς το παρόν Facebook Twitter
Το Pavillon des Sources είναι το κτήριο που απειλείται με κατεδάφιση (Φωτ.: EPA)

Μαρί Κιουρί: Τα εργαστήριά της στο Παρίσι  

Η Μαρία Σκουοντόφσκα γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1867. Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία σε ηλικία 24 ετών και σπούδασε στη Σορβόνη, όπου αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια του πανεπιστημίου. 

Η ίδια και ο σύζυγός της, Πιερ Κιουρί, ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν το πολώνιο και το ράδιο και βραβεύθηκαν- μαζί με τον Ανρί Μπεκερέλ- με το Νόμπελ Φυσικής το 1903. Ο Πιερ Κιουρί σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1906. Πέντε χρόνια αργότερα η Μαρί Κιουρί βραβεύθηκε με δεύτερο Νόμπελ, αυτή τη φορά στη Χημεία. 

Το 1909 το Ινστιτούτο Παστέρ και το πανεπιστήμιο του Παρισιού ένωσαν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός εργαστηρίου για τη Μαρί Κιουρί. Στο Pavillon des Sources η Κιουρί προετοίμαζε τα ραδιενεργά υλικά για την έρευνά της. Ήταν το ένα από τα τρία κτήρια τα οποία αποτελούσαν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Ινστιτούτο Κιουρί. Τα άλλα ήταν το Curie Pavilion, όπου βρισκόταν το εργαστήριο φυσικής και χημείας της- το οποίο σήμερα είναι μουσείο- και το Pasteur Pavilion, που φιλοξενούσε εργαστήριο βιολογίας. 

Τον περασμένο Μάρτιο ο δήμος ενέκρινε το αίτημα του Ινστιτούτου να κατεδαφιστεί το Pavillon des Sources, που σχεδίασε ο Ανρί Πολ Νενό το 1914, με στόχο να κατασκευαστεί πενταώροφο κτήριο για την επέκταση της πανεπιστημιούπολης. Ένα κτήριο art deco της δεκαετίας του ‘30 επίσης πρόκειται να κατεδαφιστεί. 

Ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουά υποστηρίζει ότι η Κιουρί δεν εργάστηκε ποτέ στο Pavillon des Sources. Όμως, οι άνθρωποι που κάνουν εκστρατεία για τη διάσωση του κτηρίου λένε πως αυτό δεν είναι αληθές. Το Ινστιτούτο Κιουρί έχει αναφέρει πως το κτήριο χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση σκουπιδιών, αλλά στην ιστοσελίδα του γράφει ότι «η Μαρί Κιουρί διηύθυνε έρευνα στη φυσική και τη χημεία από το Curie Pavilion και το Pavillon des Sources». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM