Η κυβέρνηση της Ινδίας κατηγορείται πως κατασκόπευε δημοσιογράφους με το λογισμό Pegasus

Ινδία: Δημοσιογράφοι στόχοι κατασκοπείας με το λογισμό Pegasus Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησαν η Διεθνής Αμνηστία και η Washington Post κατά της κυβέρνησης της Ινδίας, την οποία κατηγορούν πως στόχευσε πρόσφατα δημοσιογράφους υψηλού προφίλ με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus. 

Αναλυτικότερα, όπως καταγγέλλουν η Διεθνής Αμνηστία και η Washington Post σε κοινή έρευνά τους που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα η ινδική κυβέρνηση έβαλε πρόσφατα στο στόχαστρο δημοσιογράφους με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus,  «Ολοένα περισσότερο, δημοσιογράφοι στην Ινδία βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της παράνομης παρακολούθησης απλά επειδή κάνουν τη δουλειά τους, όπως με άλλα εργαλεία καταστολής, όπως η φυλάκιση δυνάμει δρακόντειων νόμων, ή εκστρατείες δυσφήμισης, παρενόχλησης, εκφοβισμού», επισήμανε ο ιρλανδός ειδικός Ντόνκα Ο Κέιλ, επικεφαλής του Security Lab της Αμνηστίας.

Η έρευνα αναδεικνύει τις υποθέσεις των δημοσιογράφων Σιντάρτ Βαραντάρτζαν (The Wire) και Άναντ Μάνγκναλε (The Organized Crime and Corruption Reporting Project): ανάλυση των τηλεφωνικών συσκευών τους —χρησιμοποιούν iPhones— αποκάλυψε την παρουσία του Pegasus. Η πιο πρόσφατη επίθεση έγινε τον Οκτώβριο του 2023 στην περίπτωση του Σιντάρτ Βαραντάρτζαν, που είχε ήδη γίνει στόχος παρακολούθησης το 2018 με το ίδιο λογισμικό, αναφέρει η ΜΚΟ.

Ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Νοέμβριο ότι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας της χώρας διενεργούν έρευνα για καταγγελίες περί υποκλοπών από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, που έλαβαν προειδοποίηση της Apple για «επιθέσεις για λογαριασμό του κράτους». Το 2021, 17 διεθνή ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύονται μέσω των τηλεφώνων τους πολιτικοί, δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο. Η κυβέρνηση της Ινδίας κατηγορήθηκε εκείνη τη χρονιά πως χρησιμοποιούσε το Pegasus προκειμένου να κατασκοπεύει πολιτικούς αντιπάλους της, ακτιβιστές και δημοσιογράφους. Διέψευσε την κατηγορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο δήμαρχος του Σικάγου ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο μετανάστη που πυροβολήθηκε από πράκτορα της ICE

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο δήμαρχος του Σικάγου ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τον θάνατο μετανάστη που πυροβολήθηκε από πράκτορα της ICE

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Βιγιέγας Γκονζάλες αντιστάθηκε σε έλεγχο και «οδήγησε το αυτοκίνητό του εναντίον των αστυνομικών»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM