ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ζελένσκι: Ανάγκη επιστράτευσης επιπλέον 450.000 - 500.000 ατόμων

Ουκρανία - Ζελένσκι: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την ενίσχυση των ουκρανικών στρατευμάτων παρουσίασε ως άμεση ανάγκη ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ απάντησε και σε όσα ανέφερε ο Πούτιν περί διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο ουκρανικός στρατός ζητά την επιστράτευση επιπλέον 450.000 - 500.000 ατόμων για τον πόλεμο. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι χαρακτήρισε άσχετο το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Νωρίτερα σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ανοιχτός υπό όρους σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ενώ χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία. «Εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι οι πολεμικοί στόχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραμένουν αμετάβλητοι, σημαίνει ότι «δεν θέλει ειρήνη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Επιστράτευση, όπλα και χρηματοδότηση 

Αναλυτικότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ζητήσει την επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής, με τον Ουκρανό πρόεδρο να αναφέρει ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για αυτό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, μιλώντας για ευρεία γκάμα ζητημάτων, τόνισε ότι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν «αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα της επιστράτευσης» και ότι στη συνέχεια η Βουλή θα το εξετάσει. Όπως σημείωσε, μια επιστράτευση σε τέτοια κλίμακα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση. «Πρότειναν την επιστράτευση επιπλέον 450.000-500.000 ανθρώπων. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός αριθμός», τόνισε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας πως: «Είπα ότι θα χρειαστώ περισσότερα επιχειρήματα για να υποστηρίξω αυτήν την κίνηση. Επειδή πρωτίστως είναι ζήτημα ανθρώπων, δευτερευόντως είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ζήτημα αμυντικής ικανότητας και οικονομικό ζήτημα», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, θα χρειαστούν επιπλέον 500 δισεκατομμύρια χρίβνα (13,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση μιας επιστράτευσης τέτοιας κλίμακας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είχε αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η κρίσιμης σημασίας οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Ουκρανία. Όπως είπε ο Ουκρανός ηγέτης, «κανείς» δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια ρωσικής εισβολής. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό και είμαι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας προδώσουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει σύντομα ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει «αρκετά» νέα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot. «Δεν θα δώσω αριθμό, αλλά πολλά συστήματα Patriot θα σταλούν στην Ουκρανία για να προστατεύσουν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα», τόνισε σε μια περίοδο που το Κίεβο ανησυχεί για την υποχώρηση της δυτικής βοήθειας.

Μιλώντας για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, επανέλαβε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν αυτές ενώ μαίνεται ο πόλεμος κατά της ρωσικής εισβολής.

Η ιδέα της διεξαγωγής εκλογών έχει συζητηθεί ευρέως στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι αυτές απαγορεύονται βάσει του στρατιωτικού νόμου που έχει κηρυχθεί στη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η διεξαγωγή εκλογών θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενότητα και να γίνει εύκολα εκμετάλλευση από τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM