Αυτές τις κονσέρβες δεν πρέπει να τις φοβάσαι 

Αυτές τις κονσέρβες δεν πρέπει να τις φοβάσαι  Facebook Twitter
Οι κονσέρβες είναι παρεξηγημένες.
0

Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ στην Ελλάδα ακούει κονσέρβα και σκέφτεται στην καλύτερη τόνο, ζαμπονάκι zwan και μπακάλικο της δεκαετίας του ’60, και στη χειρότερη φαγητό για γάτες.

Κι όμως οι κονσέρβες είναι παρεξηγημένες: Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα τρόφιμα δεν χάνουν τη θρεπτική τους αξία, ενώ μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες και σχετικά οικονομικές όταν κανείς βιάζεται ή θέλει να «στοκάρει» για αρκετό καιρό. Προσοχή, δεν εννοούμε έτοιμο φαγητό σε κονσέρβα αλλά κονσέρβες με υλικά που μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα στο μαγείρεμα ή σε μια ώρα ανάγκης.

Ας ξεκινήσουμε με τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά της ελληνικής κονσέρβας, τον πελτέ. Ναι, υπάρχει και σε χάρτινη συσκευασία αλλά η κονσέρβα είναι σαφώς πιο βολική. Προτιμάμε τον κλασικό πελτέ του Κύκνου.

Καλή λύση επίσης για ένα πασπαρτού στο μαγείρεμα είναι το καλαμπόκι και τα λεπτοκομμένα μανιτάρια σε κονσέρβα, τα οποία λειτουργούν ως έξτρα σε σαλάτες και stir fry. Υπάρχει άπειρη ποικιλία από μάρκες στα περισσότερα σουπερμάρκετ (προσοχή μόνο το καλαμπόκι να μην έχει πρόσθετα ζάχαρα).

Η απολυτή αποκάλυψη στις κονσέρβες όμως είναι τα όσπρια. Απαραίτητη θρεπτική τροφή, που όμως θέλει μούλιασμα 10 ώρες και μετά βράσιμο. Όταν δεν προλαβαίνουμε, καλό είναι να θυμόμαστε πως είναι πολύ απλό και γρήγορο να φτιάξουμε μια εύκολη σαλάτα ή ένα χούμους από μια καλή κονσέρβα. Στα περισσότερα σουπερμάρκετ υπάρχουν ρεβίθια και κόκκινα φασόλια μάρκας Ομοσπονδία και Κύκνος.

Πολύ καλή επιλογή για όσους προτιμούν τα βιολογικά είναι και η αγγλικής προέλευσης κονσέρβες Βiona με πολύ μεγάλη ποικιλία στα όσπρια (κόκκινα φασόλια, μαύρα ρεβίθια, φασόλια αντζούκι). Πουλιούνται στα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα (ανάμεσά τους το 4 seasons organic food market στο Σύνταγμά και η αλυσίδα Βιολογικό Χωριό. Καλή επιλογή για κονσέρβες καλής ποιότητας είναι και το Marks and Spencer food. Εάν δεν σας βγάζει ο δρόμος σε κατάστημα, μπορείτε να τα προμηθευτείτε και online.

Επίσης, μην ξεχνάτε τα ασιατικά μίνι μάρκετ για γάλα και κρέμα καρύδας – online μπορείτε να τα βρείτε, μεταξύ άλλων, στο Salamat και στο Wok shop.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ