Η Ουκρανία κινεί ποινική διαδικασία κατά του πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου

Πατριάρχης Κύριλλος: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος βρίσκεται την ίδια στιγμή ποινικά διωκόμενος στην Ουκρανία και προτεινόμενος για βράβευση στη Ρωσία. 

Συγκεκριμένα, από την μια η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κινεί ποινικές διαδικασίες κατά του πατριάρχη Κύριλλου, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επειδή «δικαιολόγησε» τη ρωσική εισβολή στο έδαφός της. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ  Πούτιν αποφάσισε να απονείμει στον πατριάρχη Μόσχας το προεδρικό βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη συμβολή του στην ενίσχυση της ενότητας του ρωσικού έθνους το 2023. Το αντίστοιχο διάταγμα δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του αρχηγού του ρωσικού κράτους στις 3 Νοεμβρίου. 

Σήμερα κατά τους εορτασμούς της Ημέρας Εθνικής Ενότητας για τη Ρωσία ο πατριάρχης Κύριλλος βρέθηκε παρά τω πλευρώ του Βλαντιμίρ Πούτιν στις εκδηλώσεις. 

Ο πατριάρχης Κύριλλος, ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει χαρακτηρίσει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μάχη κατά των «δυνάμεων του κακού». Σε αυτό το πλαίσιο οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «συνέλεξαν στοιχεία εναντίον του επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Γκουντιάεφ (γνωστός ως Κύριλλος)». Είναι «μέλος του στενού κύκλου των ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών στη Ρωσία και (...) ένας από τους πρώτους που υποστήριξαν δημόσια τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Οι κατηγορίες εις βάρος του πατριάρχη Μόσχας 

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές οι Κύριλλος υπονόμευσε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δικαιολογώντας την ένοπλη επίθεση. «Θα ληφθούν μέτρα για να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του κράτους μας», πρόσθεσαν.

Η Ουκρανία διέκοψε τους δεσμούς με τους ορθόδοξους θεσμούς που συνδέονται με τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου. Τον Οκτώβριο, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), που συνδέεται με τη Μόσχα, κατηγορώντας τα μέλη της ότι συνεργάζονται με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Διεθνή / Τραμπ: Bασίστηκε σε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για να κατηγορήσει το Ιράν για τη φονική επίθεση στο σχολείο

Σύμφωνα με τον Guardian, η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ, που υπεδείκνυε ότι ο πύραυλος ήταν ιρανικής προέλευσης, απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM