Ναυτικός χάρτης της οικογένειας Γκέτι αποδείχθηκε θησαυρός του 14ου αιώνα

Αγόρασε έναν χάρτη σε δημοπρασία- Πλέον αξίζει 7,5 εκατ. δολάρια Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Ένας ναυτικός χάρτης που ανήκε στην οικογένεια Γκέτι και αγοράστηκε από έμπορο αντικών αποδείχτηκε πραγματικά «χρυσάφι» αξίας 7,5 εκατ. δολαρίων. 

Ο λόγος για έναν παλιό ναυτικό χάρτη, γνωστό ως πορτολάνο, που τον αγόρασε ο μεγιστάνας πετρελαίου Γκόρντον Γκέτι το 1993 κατά τη διάρκεια δημοπρασίας. Είχε πληρώσει με τη σύζυγό του, Αν Γκέτι, 85.000 δολάρια για να την αποκτήσουν. 

Ο οίκος Christie's είχε χρονολογήσει τον χάρτη μεταξύ 1500 και 1525 με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 100.000 και 150.000 δολαρίων.
Ωστόσο, ο Άλεξ Κλάουζεν από τη Barry Lawrence Ruderman Antique Maps Inc υποψιάστηκε ότι ήταν πολύ παλαιότερος. Έτσι, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μαζί με την ομάδα του αγόρασαν τον χάρτη από τον Christie's έναντι 239.400 δολαρίων.

Μετά από μήνες έρευνας -συμπεριλαμβανομένων της ανάλυσης χρωστικών, της πολυφασματικής απεικόνισης, καθώς και διαβουλεύσεων με μελετητές ο Κλάουζεν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ο χάρτης σε περγαμηνή πιθανότατα δημιουργήθηκε στη Βενετία γύρω στο 1360.

Η νέα ημερομηνία κάνει το απόκτημα από το ίδρυμα Γκέτι τον παλαιότερο χάρτη - πορτολάνο στις ΗΠΑ. Παλαιότερο από όσους ανήκαν στους επιχειρηματικούς τιτάνες και τους κυνηγούς πορτολάνων Χένρι Χάντινγκτον, Τζ. Π. Μόργκαν ή σε μουσεία και βιβλιοθήκες. Η μέση τιμή του πια ξεπερνά τα 7,5 εκατ. δολάρια. 

Ο χάρτης είναι ο μοναδικός πλήρης πορτολάνος του 14ου αιώνα που είναι γνωστό ότι υπάρχει εκτός Ευρώπης και πολύ σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση της εξέλιξης της ευρωπαϊκής χαρτογραφίας της Μεσογείου. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM