New York Times: Παραδοχή για βεβιασμένη κάλυψη της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας

New York Times: Παραδοχή για την βεβιασμένη κάλυψη της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Διευκρινίσεις για την κάλυψη της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου δίνουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Σε ένα ειδικό διευκρινιστικό σημείωμα της σύνταξης ειδήσεων πριν από λίγο, οι New York Τimes αποδέχονται ότι η κάλυψή της έκρηξης στον νοσοκομείο της Γάζας πριν από λίγες ημέρες θα έπρεπε να ήταν πιο αυστηρή δημοσιογραφικά. Παραδέχονται δε, ότι οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν βασίστηκαν κατά κύριο λόγο σε αξιωματούχους της Χαμάς χωρίς να υπάρχει επαρκής επαλήθευση και από την ισραηλινή πλευρά.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «στις 17 Οκτωβρίου, οι New York Times δημοσίευσαν μία είδηση για μια έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας, καλύπτοντας το θέμα με τους ισχυρισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων της Χαμάς, όπου ανέφεραν ότι η αιτία ήταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Η κάλυψη του θέματος περιλάμβανε έναν «δυνατό» τίτλο στην κορυφή του site των NY Times.

Οι NYTimes συνεχίζουν αναφέροντας πως «Το Ισραήλ αρνήθηκε στη συνέχεια ότι φέρει αυτό την ευθύνη και κατηγόρησε μια λάθος εκτόξευση πυραύλων από την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία με τη σειρά της και αυτή αρνήθηκε την ευθύνη. Αμερικανοί και άλλοι διεθνείς αξιωματούχοι είπαν ότι τα στοιχεία τους έδειχναν ότι ο πύραυλος προήλθε από θέσεις Παλαιστινίων μαχητικών.

»Οι αρχικές αναφορές των Times απέδιδαν την ανάληψη ευθύνης από το Ισραήλ σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους και σημείωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ερευνά την έκρηξη. Ωστόσο, οι πρώιμες εκδοχές της δημοσιογραφικής κάλυψης - και η προσοχή που έλαβε σε τίτλο, ειδήσεις και social media - βασίστηκαν πολύ σε ισχυρισμούς της Χαμάς και δεν κατέστησαν σαφές ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν αμέσως. Η κάλυψη του θέματος όμως, άφησε τους αναγνώστες με μια εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με το τι ήταν γνωστό και πόσο αξιόπιστη ήταν η πληροφορία.

»Οι Times συνέχισαν να ενημερώνουν καλύπτοντας το θέμα καθώς γινόταν διαθέσιμες ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, και με αναφορές σε υπό αμφισβήτηση ισχυρισμούς για ανάληψη ευθύνης ενώ σημείωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι χαμηλότερος από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί. Μέσα σε δύο ώρες, ο τίτλος και το άλλο κείμενο στην κορυφή του site αντικατόπτριζαν το εύρος της έκρηξης και τη διαμάχη για την ανάληψη ευθύνης» αναφέρουν οι NYTimes.

«Δεδομένης της ευαίσθητης φύσης των ειδήσεων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης και της εξέχουσας προβολής που έχει λάβει» αναφέρουν οι NYT για τον πόλεμο στο Ισραήλ και συγκεκριμένα την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, «οι συντάκτες των Times θα έπρεπε να είχαν δείξει περισσότερη προσοχή στην παρουσίαση της αρχικής είδησης και να ήταν πιο σαφείς σχετικά με το ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να επαληθευτούν.

»Οι επικεφαλής του Newsroom συνεχίζουν να εξετάζουν τα πιο σπουδαία έκτακτα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων στην ψηφιακή μορφή των άρθρων, για να καθορίσουν ποιες επιπλέον διασφαλίσεις μπορεί να αιτιολογηθούν».

Με πληροφορίες των NYT

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Κίτσου: «Μπορεί και αυτός να έχει παραπάνω κιλά, αλλά θα γράψει “πώς έγινε έτσι η Κίτσου"»

TV & Media / Μαρία Κίτσου: «Μπορεί και αυτός να έχει παραπάνω κιλά, αλλά θα γράψει “πώς έγινε έτσι η Κίτσου"»

«Υπάρχει κόσμος που περνάει τα ίδια προβλήματα αλλά τα κάνει προβολή στον άλλον» εξήγησε η ηθοποιός για όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί το τελευταίο διάστημα για τα κιλά της
LIFO NEWSROOM
Τίνα Τέρνερ (1939-2023): Ένας αληθινός θρύλος

Μουσική / Τίνα Τέρνερ: «Ούτε ένας δεν με αγάπησε στη ζωή μου, ούτε καν ο πατέρας και η μάνα μου»

Παρ’ όλες τις επιτυχίες και τις εκρηκτικές εμφανίσεις, η Τίνα Τέρνερ έζησε τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής της με μοναξιά, κακοποίηση και στερημένη από αγάπη. Ο τρόπος που άφησε πίσω της τον τρόμο και την ενδοοικογενειακή βία και έγινε σύμβολο τόλμης και περηφάνιας και η πορεία της προς τη σαρωτική επιτυχία είναι είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ζωής της.
M. HULOT
Λουτράκι: «Δεν θέλω να ξαναπώ τίποτα» - Αποχώρησε από ζωντανή σύνδεση η δασκάλα που κατήγγειλε τον 6χρονο

TV & Media / Λουτράκι: «Δεν θέλω να ξαναπώ τίποτα» - Αποχώρησε από ζωντανή σύνδεση η δασκάλα που κατήγγειλε τον 6χρονο

«Δεν ξέρω τι λέει αυτή η κυρία, ήθελε να κάνει τον θεατρινισμό της, ήθελε να βγει στην τηλεόραση για να κάνει αυτό το show» ανέφερε φανερά ενοχλημένος ο Λάμπρος Κωνσταντάρας
LIFO NEWSROOM