«Hackney Diamonds»: Είναι το κύκνειο άσμα των Rolling Stones;

Είναι το «Hackney Diamonds» το κύκνειο άσμα των Rolling Stones; Facebook Twitter
Και μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για καινούργιους Stones είναι είδηση, άσχετα με το πόσοι θα ακούσουν τον δίσκο. 
0

Ένα από τα μεγαλύτερα –κυριολεκτικά και από όλες τις απόψεις– συγκροτήματα στον πλανήτη κυκλοφόρησε καινούργιο άλμπουμ μετά από 18 χρόνια. Ακούει και ενδιαφέρεται κανείς, εκτός από το φανατικό κοινό τους; 

Είναι μια ερώτηση που στριφογυρίζει στο μυαλό μου από τη στιγμή που αποφάσισα να γράψω για το «Hackney Diamonds». Δεν νομίζω να ασχολιόμασταν τόσο αν δεν επρόκειτο για ένα τόσο εμβληματικό συγκρότημα. Και μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για καινούργιους Stones είναι είδηση, άσχετα με το πόσοι θα ακούσουν τον δίσκο. 

Το «Hackney Diamonds» είναι το δεύτερο άλμπουμ με πρωτότυπο υλικό που έχουν κυκλοφορήσει σε αυτόν τον αιώνα και το 26ο γενικά στην συνολική δισκογραφία τους. Το προηγούμενο ήταν το «A Bigger Bang» του 2005. Το «Blue & Lonesome» που έβγαλαν το 2016 δεν πιάνεται επειδή έκαναν μόνο μπλουζ διασκευές. Οι λόγοι που άργησαν τόσο, ήταν, εν μέρει, ήταν η αρθρίτιδα που ταλαιπωρεί τον Keith Richards, η οποία τον ανάγκασε να προσαρμόσει το παίξιμό του και η έλλειψη ενθουσιασμού του Mick Jagger για να γράψει καινούργια τραγούδια. 

Είναι κάπως ανατριχιαστικό όταν ακούς να κλείνουν τον δίσκο με μια διασκευή του «Rolling Stone Blues», του θρυλικού κομματιού που έγραψε ο Muddy Waters το 1950. Από αυτό ξεκίνησαν όλα. Είναι σαν να κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του ροκ και αυτό κάπως δικαιολογεί την κυκλοφορία του άλμπουμ.

Δυστυχώς, όμως, όπως τα έφερε η μοίρα, το «Hackney Diamonds» είναι το πρώτο τους άλμπουμ χωρίς την παρουσία του Charlie Watts στα ντραμς, ο οποίος για αρκετούς θεωρείται η ψυχή του γκρουπ και έφυγε ξαφνικά το καλοκαίρι του 2021. 

Τη θέση του έχει πάρει o Steve Jordan, που έπαιζε χρόνια ζωντανά στην τηλεόραση για τις μπάντες των εκπομπών «Saturday Night Live» και «Late Night with David Letterman». Στους Stones δεν τον έφερε ο Keith Richards, με τον οποίο συνεργάζεται στα σόλο και στα side-project του από τη δεκαετία του ’80, αλλά ο παραγωγός του άλμπουμ, ο Andrew Watt. 

ROLLING STONES
Το εξώφυλλο του άλμπουμ.

O 33χρονος Watt δεν είναι διόλου τυχαίος. Είναι η μεγάλη έκπληξη του «Hackney Diamonds». Η προσέγγισή του είναι καθοριστική για τον ήχο της μπάντας. Όταν γεννήθηκε, οι Stones είχαν ήδη 21 άλμπουμ στο ενεργητικό τους. Αναδείχθηκε κυρίως μέσα από τη δουλειά του με ποπ σταρ όπως ο Justin Bieber, η Miley Cyrus και ο Post Malone, αλλά το βιογραφικό του περιέχει συνεργασίες με τον Ozzy Osbourne, τους Pearl Jam και τον Iggy Pop. Έχει μάθει, επομένως, να δουλεύει με ροκ μεγαθήρια και δεν τρομάζει από την τεράστια ιστορία του συγκροτήματος. Τουναντίον, σε ορισμένα σημεία κάνει τον ήχο τους να ακούγεται πιο μεστός και όχι τόσο παλιομοδίτικος. Δεν το πετυχαίνει σε όλα τα κομμάτια –το «Whole Wide World», π.χ., θα μπορούσε άνετα να μην υπάρχει στον δίσκο και δεν θα έσκαγε κανείς–, αλλά όταν συμβαίνει τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπή («Angry»). Είναι σαν να ακούς φρέσκους και κλασικούς Stones ταυτόχρονα. 

Στα πλεονεκτήματα είναι το γεγονός ότι φωνή του Mick Jagger ακούγεται πιο νεανική από ποτέ. Από την άλλη, δεν μπορείς να πεις τα καλύτερα και για τους στίχους, όπως π.χ. στο «Live by the Sword», όπου τραγουδάει «If you wanna get rich, better sit on the board/If you wanna be poor, better pay the landlord». Δεν τους λες και εμπνευσμένους. 

Live By The Sword Feat. Elton John

Για αυτό το τραγούδι γίνεται ο μεγαλύτερος ντόρος, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, επειδή επανασυνδέεται για τελευταία φορά στα χρονικά η βασική πεντάδα του συγκροτήματος – τουλάχιστον αυτή από το ’74 και μετά. Ο Bill Wyman επιστρέφει στο μπάσο μετά από 39 χρόνια. Είχε αποχωρήσει στα ‘90s από την μπάντα και είχε να ξαναπαίξει επίσημα μαζί τους από τότε – δεν πιάνονται μια-δυο live εμφανίσεις. Επιπλέον, το «Live by the Sword» είναι το ένα από τα δύο τελευταία κομμάτια στα οποία παίζει ντραμς ο Watts –  το άλλο είναι το «Mess It Up»

Κάπου διάβασα ότι καταλαβαίνεις από τα πρώτα δευτερόλεπτα, σε ποια συμμετέχει ο αείμνηστος και είναι κάτι που ισχύει 100%. Ακόμη και αν δεν είσαι ο πιο πιστός ακροατής της μουσικής τους, είναι τόσο μοναδικό και ιδιοφυές το παίξιμό του που δεν γίνεται να μην το πιάσεις αμέσως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Jordan δεν κάνει καλή δουλειά. Τέλος, κάνει ένα πέρασμα στο συγκεκριμένο κομμάτι και ο Elton John.

Μιλώντας για guest, στο δίσκο παίζουν, επίσης, η Lady Gaga μαζί με τον Stevie Wonder στο επτάλεπτο «Sweet Sounds of Heaven» –στο οποίο μπορεί να ακούγεται συγκρατημένη, αλλά κλέβει την παράσταση– και ο Paul McCartney στο «Bite My Head Off».

Sweet Sounds Of Heaven, Feat. Lady Gaga & Stevie Wonder

«Είχαμε αρκετό υλικό, αλλά δεν ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα. Ορισμένα κομμάτια ήταν εντάξει, αλλά δεν ήταν και σπουδαία. Έτσι είπαμε με τον Keith Richards: "Θα δουλέψουμε περισσότερο και θα θέσουμε ένα deadline". Και τότε άρχισε να συμβαίνει κάτι μαγικό. Ηχογραφήσαμε ολόκληρο τον δίσκο σε 3 με 4 εβδομάδες. Θέλαμε να φτιάξουμε το άλμπουμ στα γρήγορα για να αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι όλη την ώρα. Νομίζω πετύχαμε τον στόχο μας», δήλωσε ο Jagger. Αρκετοί θεωρούν ότι είναι η καλύτερη δουλειά τους από το «Tattoo You» του 1981. Fun fact: το Pitchfork έθαψε το άλμπουμ, λέγοντας ότι μοιάζει σαν να προσπαθούν να ακουστούν άνοστοι οι Eagles και σαν μια μεγάλη διαφήμιση τοποθέτησης προϊόντος. 

Είναι, πάντως, κάπως ανατριχιαστικό όταν ακούς να κλείνουν τον δίσκο με μια διασκευή του «Rolling Stone Blues», του θρυλικού κομματιού που έγραψε ο Muddy Waters το 1950. Από αυτό ξεκίνησαν όλα. Είναι σαν να κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της σύγχρονης μουσικής και αυτό κάπως δικαιολογεί την κυκλοφορία του άλμπουμ. Πλέον στα 80 τους, μάλλον μας αποχαιρετούν με τον τρόπο τους, υποθέτω όχι αμέσως και όχι χωρίς να έχουν μια μεγάλη περιοδεία στα σκαριά. Ακόμη, όμως, κι αν δεν έχουν, τι πιο ιδανικό αντίο από ένα από τα μακροβιότερα και σημαντικότερα συγκροτήματα του ροκ;

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT