ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Απόφαση-σταθμός στην Ινδία για γενόσημο φάρμακο

Απόφαση-σταθμός στην Ινδία για γενόσημο φάρμακο Facebook Twitter
0

Τρόπους για προσβάλει την απόφαση του αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού της Ινδίας σκέπτεται ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός   Bayer AG μετά την άδεια που χορήγησε η ινδική αρχή σε τοπική επιχείρηση να παράγει ένα φθηνό γενόσημο φάρμακο για τον καρκίνο. Η απόφαση από τον ελεγκτικό μηχανισμό της Ινδίας,  αποτέλεσε την πρώτη φορά που δίνεται η λεγόμενη  «υποχρεωτική άδεια» για την παραγωγή φαρμάκου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το φάρμακο αυτό κυκλοφορεί στην Ινδία από τη γερμανική εταιρία.

"Θα αξιολογήσουμε (νομικά) τις επιλογές μας για να υπερασπιστούμε τα περαιτέρω δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας μας στην Ινδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της  Bayer Αλόκε Πραντάν στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας  ότι η εταιρεία είναι  "απογοητευμένη από την απόφαση." Σύμφωνα με την απόφαση, που παρακολουθείται στενά από τις πολυεθνικές  φαρμακευτικές εταιρείες, η Bayer θα πρέπει να δώσει άδεια για το φάρμακο Nexavar για τον καρκίνο στην ινδική εταιρεία NATCO Pharma. Η NATCO θα πληρώσει στην Bayer τα δικαιώματα  επί των καθαρών πωλήσεων του φαρμάκου και θα πουλά το φάρμακο για 8.800 ρουπίες ($ 175) η μηνιαία δόση. Αυτό το ποσό όμως, αντιπροσωπεύει τη μείωση κατά  97 τοις εκατό της τιμής που το πουλά στην Ινδία η Bayer, στα 5,5 χιλιάδες δολάρια. Αυτή η τιμή δυσκόλευε πολύ τους ασθενείς να προμηθευτούν το φάρμακο αφού ήταν απαγορευτική για τα οικονομικά δεδομένα του λαού  της Ινδίας . «Η απόφαση χρησιμεύει και ως μια προειδοποίηση ότι, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανεβάζουν τις τιμές περιορίζοντας τη διάθεση, τότε υπάρχουν και συνέπειες» ανέφερε η Μισέλ Τσάιλντς, διευθύντρια πολιτικής στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η απόφαση  θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για άλλες  "υποχρεωτικές άδειες" που θα έσωζαν ζωές με ένα κατά πολύ μικρότερο κόστος για τους ασθενείς. Η Ινδία, γνωστή ως «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου,» έχει από καιρό γίνει βασικός πάροχος των φτηνών γενόσημων φαρμάκων.

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM