Ισραήλ: «Δεν είχαμε προειδοποιηθεί για την επίθεση της Χαμάς»

Ισραήλ: «Δεν είχαμε προειδοποιηθεί για την επίθεση της Χαμάς» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Ισραήλ δεν είχε καμία συγκεκριμένη προειδοποίηση για επίθεση της Χαμάς, λέει σύμβουλος του Νετανιάχου. 

Οι επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο ήταν μια πλήρης απροειδοποίητη ενέργεια, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο σύμβουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη προειδοποίηση για την επίθεση, μεταξύ άλλων και από την Αίγυπτο.

Είπε ότι ο επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ Shin Bet κλήθηκε για μια «ασυνήθιστη» ενημέρωση στις 4 το πρωί εκείνης της ημέρας - περίπου 2,5 ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, αλλά δεν δικαιολογούσε στρατιωτική κινητοποίηση. 

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν» για τους κινδύνους μιας επίθεσης από την Χαμάς, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, επιβεβαιώνοντας εν μέρει, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet).

CNN: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ πριν από την επίθεση της Χαμάς

Οι δημόσιες δηλώσεις του συνεργάτη του Νετανιάχου πάνε κόντρα σε ρεπορτάζ των Δυτικών ΜΜΕ που ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ είχε ενημερωθεί για πιθανή επίθεση από τη Χαμάς, αλλά δεν έκανε τίποτα. 

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προβεί σε τουλάχιστον δύο εκτιμήσεις, που βασίστηκαν εν μέρει σε πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ, και προειδοποιούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν για αυξημένο κίνδυνο σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες.

Μια ενημέρωση από τις 28 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσε, με βάση πολλαπλές ροές πληροφοριών, ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ήταν έτοιμη να κλιμακώσει τις επιθέσεις με ρουκέτες πέρα από τα σύνορα.

Τηλεγράφημα στις 5 Οκτωβρίου από τη CIA προειδοποιούσε γενικά για την αυξανόμενη πιθανότητα βίας από τη Χαμάς.

Στη συνέχεια, στις 6 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι κυκλοφόρησαν αναφορές από το Ισραήλ που υποδείκνυαν ασυνήθιστη δραστηριότητα της Χαμάς.

Καμία από τις αμερικανικές εκτιμήσεις δεν προσέφερε λεπτομέρειες ή ενδείξεις για το συντριπτικό εύρος, την κλίμακα και την απόλυτη βιαιότητα της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λένε οι πηγές.

Με πληροφορίες από SkyNews, Guardian, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM