Βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης

Βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης Facebook Twitter
Φωτ.: Universidad de Alcalá
0

Επιστήμονες δηλώνουν ότι εντόπισαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης στην Ισπανία.

Τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης είναι σανδάλια φτιαγμένα από χόρτα και οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ηλικίας περίπου 6.000 ετών. Βρίσκονταν ανάμεσα σε ένα σωρό αρχαίων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά με νυχτερίδες στην Ισπανία, την οποία λεηλάτησαν ανθρακωρύχοι τον 19ο αιώνα. Ωστόσο τα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και τα σανδάλια, αναλύθηκαν σε μια νέα μελέτη. Η χαμηλή υγρασία και οι ψυχροί άνεμοι μέσα στη σπηλιά τα διατήρησαν ασυνήθιστα καλά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης καλάθια και ένα σύνολο εργαλείων. Τα αντικείμενα «είναι το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σύνολο υλικών από φυτικές ίνες στη νότια Ευρώπη που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Μαρία Χερέρο Οτάλ. «Η τεχνολογική ποικιλομορφία και η επεξεργασία των πρώτων υλών που καταγράφηκε αναδεικνύει την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων», πρόσθεσε η ίδια.

Τα αρχαιότερα παπούτσια: Τι έδειξαν οι νέες τεχνικές 

Οι νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Ορισμένα αντικείμενα του συνόλου χρονολογούνται πριν από 9.000 χρόνια. Τα σανδάλια, που αναλύθηκαν, είχαν φτιαχτεί με διάφορα είδη χόρτου, τα οποία ήταν εμφανή στη δομή τους, όπως είπαν οι ερευνητές, αλλά περιελάμβαναν και άλλα υλικά όπως δέρμα και ασβέστη.

Χρονολογούνται στη νεολιθική περίοδο, γεγονός που τα καθιστά προγενέστερα από τα δερμάτινα παπούτσια ηλικίας 5.500 ετών που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο στην Αρμενία το 2008.

Το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκαν τα σανδάλια ηλικίας 6.000 ετών ήταν το Cueva de los Murciélagos (σπήλαιο των νυχτερίδων), στην Ανδαλουσία, στη νοτιοδυτική Ισπανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτής της μελέτης, το 1831 ένας γαιοκτήμονας ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το σπήλαιο όταν συνέλεξε κοπριά νυχτερίδων, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λιπασμάτων.

Λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, ανθρακωρύχοι κατά τις εργασίες εξόρυξης του σπηλαίου, ανακάλυψαν μια στοά που περιείχε μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία και -μεταξύ άλλων- δόντια αγριόχοιρου και ένα μοναδικό χρυσό διάδημα.

Με πληροφορίες από BBC 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM
UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Πολιτισμός / UNESCO: Τα Μινωικά Ανάκτορα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η εξέλιξη συνιστά τη διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης: της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μυστική και εντατική εκστρατεία» για την επιστροφή τους, αποκαλύπτει επιστολή ακτιβιστών

Η δεξιά βρετανική ομάδα εκφράζει μάλιστα «ανησυχία» πως μπορεί πράγματι, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να πραγματοποιηθεί στο προσεχές μέλλον και απειλεί με νομικές προσφυγές
LIFO NEWSROOM
Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Πολιτισμός / Η Nan Goldin συγκλονίζει στην Aρλ: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι η πρώτη γενοκτονία σε live μετάδοση»

Την Τρίτη 8 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Αρλ, η Αμερικανίδα φωτογράφος Nan Goldin καταδίκασε τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση με τους φιλοϊσραηλινούς θεατές.
LIFO NEWSROOM