Βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης

Βρέθηκαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης Facebook Twitter
Φωτ.: Universidad de Alcalá
0

Επιστήμονες δηλώνουν ότι εντόπισαν τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης στην Ισπανία.

Τα αρχαιότερα παπούτσια της Ευρώπης είναι σανδάλια φτιαγμένα από χόρτα και οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ηλικίας περίπου 6.000 ετών. Βρίσκονταν ανάμεσα σε ένα σωρό αρχαίων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά με νυχτερίδες στην Ισπανία, την οποία λεηλάτησαν ανθρακωρύχοι τον 19ο αιώνα. Ωστόσο τα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και τα σανδάλια, αναλύθηκαν σε μια νέα μελέτη. Η χαμηλή υγρασία και οι ψυχροί άνεμοι μέσα στη σπηλιά τα διατήρησαν ασυνήθιστα καλά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης καλάθια και ένα σύνολο εργαλείων. Τα αντικείμενα «είναι το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σύνολο υλικών από φυτικές ίνες στη νότια Ευρώπη που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Μαρία Χερέρο Οτάλ. «Η τεχνολογική ποικιλομορφία και η επεξεργασία των πρώτων υλών που καταγράφηκε αναδεικνύει την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων», πρόσθεσε η ίδια.

Τα αρχαιότερα παπούτσια: Τι έδειξαν οι νέες τεχνικές 

Οι νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως. Ορισμένα αντικείμενα του συνόλου χρονολογούνται πριν από 9.000 χρόνια. Τα σανδάλια, που αναλύθηκαν, είχαν φτιαχτεί με διάφορα είδη χόρτου, τα οποία ήταν εμφανή στη δομή τους, όπως είπαν οι ερευνητές, αλλά περιελάμβαναν και άλλα υλικά όπως δέρμα και ασβέστη.

Χρονολογούνται στη νεολιθική περίοδο, γεγονός που τα καθιστά προγενέστερα από τα δερμάτινα παπούτσια ηλικίας 5.500 ετών που ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο στην Αρμενία το 2008.

Το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκαν τα σανδάλια ηλικίας 6.000 ετών ήταν το Cueva de los Murciélagos (σπήλαιο των νυχτερίδων), στην Ανδαλουσία, στη νοτιοδυτική Ισπανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτής της μελέτης, το 1831 ένας γαιοκτήμονας ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το σπήλαιο όταν συνέλεξε κοπριά νυχτερίδων, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λιπασμάτων.

Λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, ανθρακωρύχοι κατά τις εργασίες εξόρυξης του σπηλαίου, ανακάλυψαν μια στοά που περιείχε μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία και -μεταξύ άλλων- δόντια αγριόχοιρου και ένα μοναδικό χρυσό διάδημα.

Με πληροφορίες από BBC 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM