Έρευνα: 29,9% των Βρετανίδων χειρουργών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση

Βρετανία: 29,9% των Βρετανίδων χειρουργών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Σεξουαλική επίθεση έχει υποστεί σχεδόν το ένα τρίτο Βρετανίδων χειρουργών από τους άνδρες συναδέλφους τους, δείχνει έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στη British Journal of Surgery.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό ομάδας εργασίας για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις / επιθέσεις στον τομέα της χειρουργικής, με τη συμμετοχή 1.434 προσώπων του εν λόγω κλάδου, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν την τελευταία πενταετία και δείχνουν ότι «η σεξουαλική παρενόχληση και οι σεξουαλικές επιθέσεις μπορεί να είναι συνηθισμένο φαινόμενο στους βρετανικούς χειρουργικούς κύκλους και ο βιασμός υφίσταται». Μάλιστα, η χειρουργός που προεδρεύει του Forum των γυναικών στη χειρουργική, Ταμζίν Κάμινγκ, δήλωσε στους Times πως «είναι ώρα #MeToo».

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι το 29,9% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση κατά την τελευταία πενταετία. Ένδεκα βιασμοί έχουν καταγγελθεί. Περισσότερο από το 63% των γυναικών υπήρξαν στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης εκ μέρους των ανδρών συναδέλφων και περίπου το 90% των γυναικών υπήρξαν μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης. Την ίδια στιγμή, πάνω από το 11% των γυναικών έχουν υποστεί «καταναγκαστική φυσική επαφή» συνδεόμενη με την επαγγελματική εξέλιξη, σύμφωνα με την έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναδεικνύεται και η κουλτούρα της σιωπής. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες περιέγραψαν τις εμπειρίες τους στα μέσα ενημέρωσης. Η Τζούντιθ, που δεν αποκάλυψε το όνομά της, περιέγραψε στο BBC την επίθεση που δέχθηκε στην αρχή της καριέρας της. Ειδικότερα, μέσα στο χειρουργείο ένας ιδρωμένος -ανώτερός της- χειρουργός έχωσε το κεφάλι του στο στήθος της. «Αντιλήφθηκα ότι σκούπιζε το μέτωπό του επάνω μου». Τη δεύτερη φορά που πλησίασε το στήθος της, εκείνη του έδωσε μία πετσέτα. «Όχι, έτσι είναι καλύτερα», της απάντησε και κανένας παριστάμενος δεν αντέδρασε μέσα στο χειρουργείο.

Οι συντάκτες της έρευνας συνοψίζουν πως «οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται στον τομέα της χειρουργικής ζουν διαφορετικές πραγματικότητες». Οι παρενοχλήσεις και οι επιθέσεις ευνοούνται «από τον συνδυασμό μίας βαθιά ιεραρχικής δομής και την ανισορροπία ανάμεσα στα φύλα και τις εξουσίες». Μόνο το 15% των ανώτερων στην ιεραρχία χειρουργών είναι γυναίκες. Και στο σύνολο του τομέα, μόνο το 30% είναι γυναίκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM