Λιβύη: «Πάνω από 2.000» οι νεκροί από τις πλημμύρες

Λιβύη: «Πάνω από 2.000» οι νεκροί από τις πλημμύρες Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκαλέσει στη Λιβύη οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel, με τον επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης, Οσάμα Χαμάντ, να κάνει λόγο για πάνω από 2.000 νεκρούς στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar, οι νεκροί από τις πλημμύρες είναι περισσότεροι από 2.000, ενώ χιλιάδες είναι και οι αγνοούμενοι.

Από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανέφερε πως αγνοούνται 5.000-6.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον Οσάμα Χαμάντ, οι πλημμύρες έχουν παρασύρει ολόκληρες γειτονιές στην πόλη Ντέρνα, η οποία έχει κηρυχθεί ως «ζώνη καταστροφής». Μάλιστα, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, το ύψος του νερού έχει φτάσει τα τρία μέτρα σε ορισμένα σημεία της πόλης, που αριθμεί 100.000 κατοίκους.

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής έχουν κηρυχθεί τρεις περιοχές στις ανατολικές ακτές της Λιβύης, με το προεδρικό συμβούλιο της χώρας να απευθύνει απόψε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα.

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει το Reuters, λόγω της σφοδρότητας με την οποία πλήττει τη χώρα η κακοκαιρία Daniel, έχουν κλείσει από το Σάββατο τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα.

Νωρίτερα, σήμερα, σε προηγούμενο απολογισμό από εκπρόσωπο της παράλληλης κυβέρνησης, είχε γίνει λόγος για τουλάχιστον 150 νεκρούς από τις πλημμύρες που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNN, οι τηλεφωνικές γραμμές στην Ντέρνα έχουν καταστραφεί. Φωτογραφίες και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ολόκληρες συνοικίες θαμμένες στη λάσπη ή πλημμυρισμένες από τα νερά, κατεστραμμένους δρόμους και κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Μάλιστα, τα νοσοκομεία στην πόλη της ανατολικής Λιβύης Μπάιντα έχουν πλημμυρίσει και εκκενώθηκαν, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε δυσπρόσιτες ζώνες, με τα συνεργεία διάσωσης, με την υποστήριξη του στρατού, να προσπαθούν να επιχειρήσουν στις πληγείσες περιοχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από 600 χρόνια - Σεισμός και συναγερμός για τσουνάμι

Διεθνή / To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από σχεδόν 600 χρόνια - Συναγερμός για τσουνάμι

Το ηφαίστειο Krasheninnikov στην Καμτσάτκα εξερράγη για πρώτη φορά από το 1463, πιθανώς λόγω του ισχυρού σεισμού 8,8R πριν λίγες ημέρες, με σύννεφα στάχτης έως 6 χλμ. και παγκόσμιο συναγερμό για τσουνάμι και αεροπορικά θέματα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Διεθνή / Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από δεκάδες χώρες, πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών (περίπου 1 τρισ. δολάρια) έχει εξαιρεθεί
LIFO NEWSROOM
Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

Διεθνή / Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

«Το να υποβάλλεται σκοπίμως σε λιμό ο γιος μας στο πλαίσιο μίας εκστρατείας προπαγάνδας είναι μία από τις φρικτότερες πράξεις που έχει ποτέ δει ο κόσμος. Λιμοκτονεί μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την προπαγάνδα της Χαμάς» λέει η οικογένεια του ομήρου
LIFO NEWSROOM
Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Η παγκόσμια απήχηση της νοτιοκορεατικής κουλτούρας έχει συμβάλει στην εκτίναξη της δημοτικότητας των καλλυντικών της - Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε προϊόντα K-beauty το 2024
LIFO NEWSROOM
Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM
Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM