Χιλή: Επεισόδια στην πορεία μνήμης για τα θύματα της δικτατορίας Πινοσέτ

Χιλή: Επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας του Πινοσέτ Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Επεισόδια ξέσπασαν χθες κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ στο Σαντιάγο.

Συγκεκριμένα, τα επεισόδια εκδηλώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και αρκετούς διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς, στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ, παραμονή της σημερινής επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος με το οποίο ο στρατηγός κατέλαβε την εξουσία στη Χιλή.

Ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες εναντίον του προεδρικού μεγάρου, παραβίασαν μπάρες ασφαλείας και προκάλεσαν φθορές στην είσοδο πολιτιστικού κέντρου κοντά στο κτίριο. Και σε άλλα σημεία της πόλης όμως, σημειώθηκαν αψιμαχίες διαδηλωτών και αστυνομικών. Επίσης, ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν κοκτέιλ μολότοφ εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης και έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα.

Παράλληλα, στο εσωτερικό νεκροταφείου όπου βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του καθεστώτος του Πινοσέτ κάποια μαυσωλεία συλήθηκαν, ανάμεσά τους αυτό γερουσιαστή της δεξιάς.

«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά τα γεγονότα (...). Ο παραλογισμός του να επιτίθεσαι εναντίον αυτών για τα οποία αγωνίστηκαν ο Αγιέντε και τόσοι άλλοι δημοκράτες είναι αισχρός», ήταν η αντίδραση του κ. Μπόρις μέσω X (του πρώην Twitter). Ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς, που ανήκει στην αριστερά, συμμετείχε σε μέρος της πορείας περίπου 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που το έκανε μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας το 1990.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με την κυβέρνησή του.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην πορεία, κρατώντας σημαίες της Χιλής στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα όπως «αλήθεια και δικαιοσύνη τώρα!», ή «ο Αγιέντε ζει!», διαδήλωσαν πάντως ειρηνικά. «Με αυτή την πορεία, θυμόμαστε ότι το 1973 καταλύθηκε η δημοκρατία στη Χιλή και συνεχίζουμε να μαχόμαστε για να την υπερασπίσουμε και να την ενισχύσουμε», εξήγησε ο Λουίς Ποντίγο, 72 ετών, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Υπενθυμίζεται πως την 11η Σεπτεμβρίου 1973, ο στρατηγός Πινοτσέτ καταλάμβανε την εξουσία ανατρέποντας τον πρόεδρο Αγιέντε, ο οποίος αυτοκτόνησε μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Άρχισε τότε η αιματηρή περίοδος της στρατιωτικής δικτατορίας, τα χρόνια της οποίας, κατά τα επίσημα στοιχεία, δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν 3.200 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM