Χιλή: Επεισόδια στην πορεία μνήμης για τα θύματα της δικτατορίας Πινοσέτ

Χιλή: Επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας του Πινοσέτ Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Επεισόδια ξέσπασαν χθες κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ στο Σαντιάγο.

Συγκεκριμένα, τα επεισόδια εκδηλώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και αρκετούς διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς, στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ, παραμονή της σημερινής επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος με το οποίο ο στρατηγός κατέλαβε την εξουσία στη Χιλή.

Ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες εναντίον του προεδρικού μεγάρου, παραβίασαν μπάρες ασφαλείας και προκάλεσαν φθορές στην είσοδο πολιτιστικού κέντρου κοντά στο κτίριο. Και σε άλλα σημεία της πόλης όμως, σημειώθηκαν αψιμαχίες διαδηλωτών και αστυνομικών. Επίσης, ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν κοκτέιλ μολότοφ εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης και έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα.

Παράλληλα, στο εσωτερικό νεκροταφείου όπου βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του καθεστώτος του Πινοσέτ κάποια μαυσωλεία συλήθηκαν, ανάμεσά τους αυτό γερουσιαστή της δεξιάς.

«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά τα γεγονότα (...). Ο παραλογισμός του να επιτίθεσαι εναντίον αυτών για τα οποία αγωνίστηκαν ο Αγιέντε και τόσοι άλλοι δημοκράτες είναι αισχρός», ήταν η αντίδραση του κ. Μπόρις μέσω X (του πρώην Twitter). Ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς, που ανήκει στην αριστερά, συμμετείχε σε μέρος της πορείας περίπου 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που το έκανε μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας το 1990.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με την κυβέρνησή του.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην πορεία, κρατώντας σημαίες της Χιλής στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα όπως «αλήθεια και δικαιοσύνη τώρα!», ή «ο Αγιέντε ζει!», διαδήλωσαν πάντως ειρηνικά. «Με αυτή την πορεία, θυμόμαστε ότι το 1973 καταλύθηκε η δημοκρατία στη Χιλή και συνεχίζουμε να μαχόμαστε για να την υπερασπίσουμε και να την ενισχύσουμε», εξήγησε ο Λουίς Ποντίγο, 72 ετών, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Υπενθυμίζεται πως την 11η Σεπτεμβρίου 1973, ο στρατηγός Πινοτσέτ καταλάμβανε την εξουσία ανατρέποντας τον πρόεδρο Αγιέντε, ο οποίος αυτοκτόνησε μέσα στο προεδρικό μέγαρο. Άρχισε τότε η αιματηρή περίοδος της στρατιωτικής δικτατορίας, τα χρόνια της οποίας, κατά τα επίσημα στοιχεία, δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν 3.200 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM