Γερμανία: Παιδικό παπούτσι 2.000 ετών ανακαλύφθηκε σε ορυχείο αλατιού

Γερμανία: Παιδικό παπούτσι 2.000 ετών ανακαλύφθηκε σε ορυχείο αλατιού Facebook Twitter
Φωτ.: German Mining Museum Bochum
0

Ένα παιδικό δερμάτινο παπούτσι 2.000 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι του Γερμανικού Μουσείου Μεταλλείων του Μπόχουμ.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το παιδικό παπούτσι είναι σε εξαιρετική κατάσταση διατηρώντας ακόμα και τμήμα από τα κορδόνια του. Με βάση τον σχεδιασμό του ευρήματος, υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε περίπου τον 2ο αιώνα προ Χριστού. 

Το παπούτσι ανακαλύφθηκε στο Ντούρνμπεργκ, ένα αρχαίο ορυχείο βραχώδους αλατιού, κοντά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου οι αρχαιολόγοι κάνουν ανασκαφές από το 2001 για να μελετήσουν τη ζωή και την εργασία των ανθρακωρύχων της εποχής του σιδήρου.

Λόγω του ότι το αλάτι έχει την ιδιότητα να συντηρεί οργανικά υλικά, η αρχαιολογική ομάδα εντόπισε και οργανικά υπολείμματα δίπλα στο παπούτσι, ένα ξύλινο φτυάρι και ένα κομμάτι γούνας με κορδόνια που πιθανότατα αποτελούσε μέρος μιας κουκούλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δερμάτινα παπούτσια έχουν βρεθεί και στο παρελθόν στην περιοχή αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το πρώτο παιδικό παπούτσι. Το παπούτσι, με βάση το μέγεθος, υπολογίζεται ότι ανήκει σε ένα επτάχρονο παιδί, πράγμα που υποδεικνύει ότι μικρά παιδιά εργάζονταν στο ορυχείο. 

Με στοιχεία από Heritage Daily 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM