Καναδάς: Εντοπίστηκαν 93 νέοι τάφοι αυτόχθονων παιδιών

Καναδάς: Εντοπίστηκαν 93 νέοι τάφοι αυτόχθονων παιδιών Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Σχεδόν 100 τάφοι που ανήκουν σε παιδιά και βρέφη αυτόχθονων εντοπίστηκαν κοντά σε θρησκευτικό οικοτροφείο στον Καναδά.

Τη μακάβρια αυτή ανακάλυψη ανακοίνωσε η κοινότητα αυτοχθόνων English River First Νation στον Καναδά, με την επικεφαλής Τζένι Γούλφεριν, να αναφέρει πως «αυτό που εντοπίσαμε είναι σπαρακτικό και σοκαριστικό. Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν 93 πιθανοί ανώνυμοι τάφοι, 79 παιδιών και 14 βρεφών».

«Δεν πρόκειται για οριστικό αριθμό», πρόσθεσε εξηγώντας ότι ενδέχεται να εντοπιστούν και άλλοι τάφοι.

Όπως σημειώνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πριν από περίπου δύο χρόνια είχαν εντοπιστεί στον Καναδά πάνω από 1.300 τάφοι παιδιών κοντά σε ιδρύματα στα οποία μεταφέρονταν με τη βία τα παιδιά των αυτοχθόνων, ένα γεγονός που προκάλεσε σοκ και ντροπή στην αμερικανική χώρα, καθώς έφερε ξανά στο προσκήνιο το αποικιοκρατικό παρελθόν της.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε έπειτα από έρευνες με γεωραντάρ κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το οικοτροφείο Beauval Indian στην επαρχία Σασκάτσουαν του Καναδά. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Regina, τα κτίρια του οικοτροφείου καταστράφηκαν το 1995 όταν έκλεισε από πρώην οικότροφους.

Σημειώνεται, από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, περίπου 150.000 παιδιά αυτοχθόνων είχαν εγγραφεί με τη βία σε 139 οικοτροφεία σε όλο τον Καναδά, όπου αποκόπηκαν από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Αυτή η σκοτεινή σελίδα της ιστορίας του Καναδά ήρθε στο «φως» όταν άρχισαν να εντοπίζονται οι πρώτοι τάφοι παιδιών την άνοιξη του 2021.

Τα ιδρύματα αυτά, τα οποία διαχειριζόταν η καναδική κυβέρνηση σε συνεργασία με την καθολική Εκκλησία, είχαν στόχο «να σκοτώσουν τον Ινδιάνο στην καρδιά του παιδιού», όπως αναφέρεται σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για το θέμα.

Τον Ιούλιο του 2022 ο πάπας Φραγκίσκος είχε πραγματοποιήσει μία ιστορική επίσκεψη στον Καναδά, αφού είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη λίγους μήνες νωρίτερα από αντιπροσωπεία αυτοχθόνων που μετέβη στο Βατικανό. Από την πλευρά της η καναδική κυβέρνηση ζήτησε για πρώτη φορά συγγνώμη για το θέμα το 2008.

«Θέλουμε ο Καναδάς και η (επαρχία) Σασκάτσουαν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους», υπογράμμισε η Γούλφεριν, ενώ πρόσθεσε ότι οι καναδικές κυβερνήσεις θα πρέπει «να αναγνωρίσουν την πολιτισμική γενοκτονία και την απανθρωποποίηση των αυτόχθονων πληθυσμών».

Παράλληλα τις κάλεσε «να κάνουν πράξη τα λόγια τους», καταγγέλλοντας ότι οι αυτόχθονες έχουν ακούσει πάρα πολλές φορές συγγνώμη. Είναι ενδεικτικό πως μία εθνική επιτροπή έρευνας το 2015 χαρακτήρισε το σύστημα των εν λόγω οικοτροφείων ως «πολιτισμική γενοκτονία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM