Κλιματική κρίση: Θερμοκρασίες έως και 37 °C σε Χιλή και Αργεντινή εν μέσω χειμώνα

Κλιματική κρίση: Θερμοκρασίες έως και 37 °C σε Αργεντινή και Χιλή εν μέσω χειμώνα Facebook Twitter
Φωτ.: Pexel / Αρχείου
0

Ακραίες θερμοκρασίες για χειμώνα κατέγραψαν στις αρχές Αυγούστου η Χιλή και η Αργεντινή εξαιτίας ενός συνδυασμού του φαινομένου Ελ Νίνιο και της κλιματικής κρίσης.

Ενδεικτικά, στην πόλη Βικούνια της Χιλής, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της κεντρικής επαρχίας Κοκίμπο, το θερμόμετρο την Τρίτη έδειξε 37 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή αυτή την περίοδο του χρόνου, από το 1951.

«Δεν έχουμε καταγράψει τέτοια θερμοκρασία εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια», δήλωσε ο Κριστομπάλ Τόρες της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Χιλής.

Στο Σαντιάγο, 450 χιλιόμετρα πιο νότια, η θερμοκρασία έφτασε χθες, Τετάρτη, τους 24 βαθμούς Κελσίου ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται να φτάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες ιδιαίτερα ασυνήθιστες για την εποχή.

Στο Μπουένος Άιρες, στη γειτονική Αργεντινή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, καταγράφοντας την πιο ζεστή 1η Αυγούστου από τότε που διατηρούνται αρχεία, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην Ουρουγουάη η θερμοκρασία σε πολλές πόλεις ξεπέρασε επίσης εχθες τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο ρόλος του φαινομένου Ελ Νίνιο 

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής Μάισα Ρόχας εκτίμησε ότι «αυτό που βιώνουμε είναι ο συνδυασμός δύο φαινομένων: της παγκόσμιας τάσης της υπερθέρμανσης λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου  Ελ Νίνιο».

Το Ελ Νίνιο χαρακτηρίζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων κατά 1,5 με 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Αυτό προκαλεί ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα: καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, χιονοστιβάδες, αλλά και κύματα καύσωνα.

«Ωστόσο ακόμη και όταν το Ελ Νίνιο τελειώσει, η παγκόσμια μετεωρολογική κατάσταση αναμένεται να παραμείνει εξίσου ακραία», προειδοποίησε η Ρόχας, που είναι και μετεωρολόγος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM