Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Όταν έμαθα πως έχει διαμορφωθεί ένα νέο ταρατσάτο μπαρ στο κέντρο, το επισκέφθηκα διστακτικά και με χαμηλές προσδοκίες. Ευτυχώς με διέψευσε.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

0

Βαριέμαι τις ταράτσες της Αθήνας πια. Σίγουρα υπάρχουν πολλές που και καλοφτιαγμένες είναι και ωραία ποτά φτιάχνουν, και σε ποιον δεν αρέσει η θέα της πόλης από ψηλά; Επειδή όμως, όπως είναι λογικό, αρέσουν πολύ τα πανοραμικά κάδρα στους τουρίστες, συνήθως οι τελευταίοι όροφοι των κτιρίων του κέντρου δύσκολα σε κάνουν να νιώθεις λοκάλι.

Είναι και το άλλο, τελευταία έχω συναντήσει σε τέτοια μέρη κόσμο στην υποδοχή, γεγονός που σου δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν πας σε ένα μαγαζί της φιλοσοφίας «έλα όπως είσαι», είναι μια πιο κυριλέ προσέγγιση που τη βρίσκω κάπως άβολη. Και όχι, δεν μιλάω για τις ταράτσες fine dining εστιατορίων αλλά για εκείνες όπου θες απλώς να δώσεις ραντεβού για να πιεις ένα ποτό μετα τη δουλειά χωρίς να πρέπει να απαντήσεις στην ερώτηση «έχετε κάνει κράτηση;».

Την ίδια στιγμή, δεν με συγκινεί το να βλέπω όλο το βράδυ την Ακρόπολη ή τουλάχιστον δεν είναι κάτι που λαχταράω όταν βγαίνω. Προφανώς επειδή την έχουμε στα πόδια μας τη θεωρώ δεδομένη και σίγουρα δεν είμαι μόνη σε αυτό, όπως και στο ότι πιστεύω πως οι περισσότερες από τις ταράτσες της Αθήνας δεν απευθύνονται πραγματικά σε Αθηναίους.

Το Ostomachion δεν είναι εκείνη η ταράτσα που σας υπόσχεται θέα 360 μοιρών στην πόλη, όμως το γύρω πυκνό αστικό τοπίο, αυτό που σχηματίζουν οι σκεπές των κτιρίων του εμπορικού τριγώνου, το βρίσκω πολύ πιο γοητευτικό από άλλα.

Παράλληλα, δεν το έχουμε οι Αθηναίοι με τα ξενοδοχεία. Δεν τα επισκεπτόμαστε με άνεση για να φάμε, και κυρίως για να πιούμε, δεν είναι στην κουλτούρα εξόδου μας, αλλά για να ανέβουμε στα περισσότερα rooftops μέσα από τέτοια πρέπει να περάσουμε. Για όλους τους παραπάνω λόγους, όταν έμαθα πως έχει διαμορφωθεί ένα νέο ταρατσάτο μπαρ στο κέντρο, το επισκέφθηκα διστακτικά και με χαμηλές προσδοκίες. Ευτυχώς με διέψευσε.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Το Mosaikon είναι ένα hostel, μπουτίκ όμως, ντιζαϊνάτο και προσεγμένο, ένα glostel, όπως λένε και οι ίδιοι.
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Το Οstomachion δεν είναι μια ταράτσα που ποντάρει ακριβώς σε αυτήν τη θέα που «κόβει την ανάσα» και στα συνήθη Instagram opportunities.

Χαμηλά στη ζωντανή Κολοκοτρώνη, το Mosaikon είναι ένα hostel, μπουτίκ όμως, ντιζαϊνάτο και προσεγμένο, ένα glostel, όπως λένε και οι ίδιοι. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο 61 του δρόμου παρατηρήστε την τζαμαρία στην είσοδο του κτιρίου, θα δείτε μια κατασκευή φτιαγμένη από τρίγωνα και τραπέζια, με δεκατέσσερα γεωμετρικά σχήματα. Αυτό είναι ένα οστομάχιον, το μαθηματικό κείμενο του Αρχιμήδη και ένα παιχνίδι που μοιάζει με το τάνγκραμ, είναι ο πρόγονός του δηλαδή. Σημαίνει «η μάχη των οστών», μια και κατά την αρχαιότητα οι δύο ή και περισσότεροι παίκτες του σχημάτιζαν με κόκαλα ζώων γεωμετρικές φιγούρες, από ένα αγριογούρουνο και μια χήνα που πετάει μέχρι έναν κυνηγό που παραμονεύει και έναν αρματωμένο πολεμιστή.

Περνώντας την είσοδο θα δείτε πως δεκατέσσερις καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια έκθεση που ξεδιπλώνεται από το ισόγειο, στους ορόφους και μέχρι το roof bar. Παίρνετε το ασανσέρ μέχρι τον πέμπτο όροφο και μετά ανεβαίνετε μια στριφογυριστή σκάλα. Στο τελευταίο σκαλί θα εμφανιστεί μπροστά σας η Ακρόπολη. Παρ' όλα αυτά, το Ostomachion δεν είναι μια ταράτσα που ποντάρει ακριβώς σε αυτήν τη θέα που «κόβει την ανάσα» και στα συνήθη Instagram opportunities. 

Μπορεί να έχετε επισκεφθεί ξανά αυτό το rooftop πέρυσι, όταν η Γωγώ Δελογιάννη είχε μετακομίσει εκεί τη Στοά Φιξ για το καλοκαίρι, μέχρι δηλάδη να εγκατασταθεί στη νέα της διεύθυνση στον Κεραμεικό. Aν λοιπόν θυμάστε την ταράτσα με πολλά τραπέζια παραταγμένα σε εστιατορικό στυλ, φέτος έχει αλλάξει και έχει μετατραπεί σε ένα μέρος για ποτό αλλά όχι ξεροσφύρι. Είναι πλέον μια spritzeria που τα κάνει όλα απλά και προσεγμένα, που είναι χαλαρή και ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε το βράδυ σας και να συνεχίσετε κάπου αλλού.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Την ημέρα εκείνη που θέλετε να πείτε ποτό αλλά να τσιμπήσετε και κάτι νόστιμο ανεβείτε δίχως δεύτερη σκέψη στο Ostomachion.
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Aν θυμάστε την ταράτσα με πολλά τραπέζια παραταγμένα σε εστιατορικό στυλ, φέτος έχει αλλάξει και έχει μετατραπεί σε ένα μέρος για ποτό αλλά όχι ξεροσφύρι.

Στα κοκτέιλ, η υπογραφή της bar manager του Nolanverse, Πόπης Σεβαστού, είναι εγγύηση από μόνη της. Πατώντας σε all time classic συνταγές, έχει βάλει τα δικά της twists προκειμένου να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό αλλιώς. Το negroni της έχει τσίπουρο και τσάι από τον Όλυμπο, στο espresso martini βάζουν ένα σπιτικό σιρόπι μανιταριών, η μαργαρίτα της φτιάχνεται με ροδάκινο, χαμομήλι, τσίλι, ενώ το χείλος του ποτηριού μας γαρνίρεται με κόκκινο αλάτι. Μη φοβηθείτε το Bourbon Sour, το παντρεύουν με αγγούρι και δυόσμο, είναι άκρως καλοκαιρινό και ισορροπημένο. Αν πάλι προτιμάτε τις original εκδοχές αυτών των κοκτέιλ και δύσκολα τα δοκιμάζετε διαφορετικά, θα σας τις σερβίρουν φυσικά.

Την ημέρα εκείνη που θέλετε να πείτε ποτό αλλά να τσιμπήσετε και κάτι νόστιμο ανεβείτε δίχως δεύτερη σκέψη στο Ostomachion. Σε ποιον δεν αρέσουν τα τυριά και τα αλλαντικά όταν βγαίνουν στη σέντρα; O Μιχάλης Βασιλόπουλος, δημιουργός του Mosaikon, έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές, έτσι στον κατάλογο βρίσκουμε μυρωδάτο αγελαδινό τυράκι τηνιακό και κατσικίσιο Καμάρι Ευβοίας με βρώσιμη στάχτη, τύπου μπρι, parmigiano reggiano, γλυκό και βουτυρένιο αυστριακό Monte, ιταλικό και αγελαδινό occelli barolo πικάντικο και με αρώματα κρασιού, ισπανικό queso diablo από πρόβειο γάλα με πάστα πικάντικης πιπεριάς, queso oveja πάλι από την Ισπανία, από πρόβειο γάλα με δυνατό άρωμα τρούφας. Στα αλλαντικά φέρνει από παστράμι και σαλάμι αέρος Δράμας, λούζα Τήνου και σπιανάτα Κερκύρας μέχρι ισπανικό chorizo, jamon και prosciutto di Parma.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Πατώντας σε all time classic συνταγές, έχει βάλει τα δικά της twists προκειμένου να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό αλλιώς.
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Στα κοκτέιλ, η υπογραφή της bar manager του Nolanverse, Πόπης Σεβαστού, είναι εγγύηση από μόνη της.

Τσιμπάμε και έναν από τους πιο ωραίους μεζέδες που έχω βρει σε μπαρ, άγριο αγκιναράκι Τήνου με ποικιλία ελιών, σαλάτα burrata και μοσχαρίσιο καρπάτσιο, ελαφριά pinsa σε πέντε διαφορετικές συνταγές, η βάση της οποίας έρχεται από το Oh my pinsa του Παγκρατίου. To bar food αυτής της ταράτσας επιβεβαιώνει τη δύναμη της απλότητας στο φαγητό. Όσο για τα γλυκά, έρχονται από το γειτονικό In Love Again.

Η οινική τους λίστα έχει προτάσεις του Πέρι Παναγιωτακόπουλου του Winekiosk της Καλαμάτας και του αθηναϊκού Pharaoh και είναι αφιερωμένη στον εγχώριο αμπελώνα, στα φυσικά κρασιά από νέους σε ηλικία οινοποιούς, όπως είναι η Ηλιάνα Καρίμαλη και ο Γιάννης Μήττας, αλλά και στους πρωτοπόρους αυτής της φιλοσοφίας στο κρασί, όπως είναι το οινοποιείο του Τάτση και του Τετράμυθου.

Όπως είπα και πριν, το Ostomachion δεν είναι εκείνη η ταράτσα που σας υπόσχεται θέα 360 μοιρών στην πόλη, όμως το γύρω πυκνό αστικό τοπίο, αυτό που σχηματίζουν οι σκεπές των κτιρίων του εμπορικού τριγώνου, το βρίσκω πολύ πιο γοητευτικό από άλλα. Υπάρχει μια ταράτσα μέσα στην ταράτσα, ένα υπερυψωμένο σημείο της όπου φυσάει ένα ανακουφιστικό αεράκι, όμως όπου και αν βρείτε να κάτσετε θα κάνετε μια έξοδο χαλαρή, που δεν θα έχει τίποτα το posh.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
To bar food αυτής της ταράτσας επιβεβαιώνει τη δύναμη της απλότητας στο φαγητό.
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Η οινική τους λίστα έχει προτάσεις του Πέρι Παναγιωτακόπουλου του Winekiosk της Καλαμάτας και του αθηναϊκού Pharaoh.

Κολοκοτρώνη 61, 210 3235000

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM