Η Nasa στοχεύει στην εξόρυξη πόρων στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία

NASA: Στόχος της επόμενης δεκαετίας η κατασκευή ορυχείου στη Σελήνη Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Η NASA φιλοδοξεί να εξορύξει πόρους στη Σελήνη μέσα στην επόμενη δεκαετία, με στόχο την εκσκαφή του εδάφους της μέχρι το 2032.

Ειδικότερα, η Nasa σχεδιάζει να στείλει Αμερικανούς στο φεγγάρι μέχρι το 2025 στο πλαίσιο της αποστολής Artemis, συμπεριλαμβανομένων μίας γυναίκας και ενός μαύρου αστροναύτη. Οι συγκεκριμένοι θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα προσγειωθούν στη Σελήνη μετά τους αστροναύτες του Apollo 17 το 1972. Η αποστολή έχει ως στόχο την περαιτέρω εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας. Θα συλλέξει πληροφορίες για ένα ταξίδι στον Άρη, κάτι που η διαστημική υπηρεσία ελπίζει ότι θα γίνει αργότερα.

«Θα συνεργαστούμε με εμπορικούς και διεθνείς εταίρους και θα δημιουργήσουμε την πρώτη μακροπρόθεσμη παρουσία στη Σελήνη. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι μάθουμε στη Σελήνη και γύρω από αυτήν, για να κάνουμε το επόμενο τεράστιο άλμα: να στείλουμε τους πρώτους αστροναύτες στον Άρη», αναφέρει η NASA στον ιστότοπό της.

Αρχικά η διαστημική υπηρεσία θα εξετάσει τρόπους για την ανάπτυξη των αποθεμάτων οξυγόνου και νερού στην άνυδρη επιφάνεια της Σελήνης, η οποία δεν έχει αναπνεύσιμο αέρα στην αραιή ατμόσφαιρά της, και αργότερα θα επεκταθεί στην εκμετάλλευση άλλων ορυκτών, όπως ο σίδηρος. Αργότερα αυτό το μήνα, η NASA θα εκτοξεύσει στη Σελήνη το πρώτο γεωτρύπανο και ελπίζει ότι μέχρι το 2032 θα είναι έτοιμη η εγκατάσταση επεξεργασίας ορυκτών πόρων.

«Προσπαθούμε να επενδύσουμε στην φάση εξερεύνησης και να κατανοήσουμε τους πόρους για να μειώσουμε το ρίσκο και να διασφαλίσουμε ότι οι εξωτερικές επενδύσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την παραγωγή», δήλωσε ο Τζέραλντ Σάντερς, πυραυλικός επιστήμονας του διαστημικού κέντρου Τζόνσον της NASA, κατά τη διάρκεια συνεδρίου της εξορυκτικής βιομηχανίας στο Μπρισμπέιν. «Ακόμη όμως ξύνουμε την επιφάνεια», πρόσθεσε.

Βασικός στόχος της αποστολής Artemis είναι η ανάπτυξη και προώθηση της εμπορικής δραστηριότητας στο Διάστημα. Οι ιδιωτικές εταιρείες πυραύλων αναμένεται να είναι οι πρώτες που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του φεγγαριού για καύσιμα.

Στη δεύτερη φάση της αποστολής Artemis που θα εκτοξευθεί το 2024 και θα διαρκέσει οκτώ ημέρες, θα επιβαίνουν τέσσερις αστροναύτες. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες θα κάνουν τον γύρο της Σελήνης από το 1972.

Τον Απρίλιο, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε τους τέσσερις αστροναύτες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή Artemis. Η Κριστίνα Κοχ θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ταξιδέψει στο φεγγάρι ενώ έχει ήδη περάσει συνολικά 328 ημέρες από τη ζωή της στο Διάστημα.

Ο Βίκτορ Γκλόβερ, αεροπόρος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός αστροναύτης στην Ιστορία που θα συμμετάσχει σε αποστολή στη Σελήνη. Τα άλλα δύο μέλη της αποστολής είναι ο Τζέρεμι Χάνσεν, ο πρώτος Καναδός που επιλέχθηκε ποτέ για αποστολή στο φεγγάρι και ο Ριντ Γουάιζμαν, κυβερνήτης της αποστολής Artemis II.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Τech & Science / Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Xρησιμοποιεί υπερηχητικούς παλμούς που κατευθύνονται με ακρίβεια σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, προσφέροντας εναλλακτική λύση στη χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Τech & Science / Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Ανθρώπινα αιμοσφαίρια που στάλθηκαν στο Διάστημα άρχισαν να χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν υγιή νέα κύτταρα, ένδειξη επιταχυνόμενης γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη
LIFO NEWSROOM
Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

Τech & Science / Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

«Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική ευκαιρία να επιβραδύνουμε την εξέλιξη του γλοιοβλαστώματος», υποστηρίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς απαιτείται περαιτέρω δοκιμών
LIFO NEWSROOM
Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε φάρμακο που χορηγείται αποκλειστικά στο σπίτι

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή

Η έκδοση για χρήση στο σπίτι εγκρίθηκε ως θεραπεία συντήρησης που οι ασθενείς μπορούν να χορηγούν στον εαυτό τους αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ενδοφλέβιας θεραπείας
LIFO NEWSROOM
«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM
Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM