«Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί, πρέπει να ξανασκεφτεί τη συλλογική λειτουργία»

Βάσω Κιντή: «Ένα κόμμα που προήλθε από την αριστερά με τις συλλογικές ηγεσίες εξελίχθηκε σε μια καρικατούρα αρχηγικού κόμματος» Facebook Twitter
Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί, πρέπει να ξανασκεφτεί τη συλλογική λειτουργία και τη συλλογική ηγεσία όχι με υποτακτικούς του αρχηγού αλλά με πρόσωπα που έχουν δικό τους ανεξάρτητο πολιτικό βάρος και στίγμα.
0


— Ποιο ήταν το βασικό πολιτικό συμπέρασμα αυτής της διπλής εκλογικής αναμέτρησης;
Οι διπλές εκλογές του 2023 ήταν οι λιγότερο πολωμένες στη Mεταπολίτευση. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία δεν ενδιαφερόταν για διαμάχες αλλά για να πάει η χώρα μπροστά και να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Όλη την προηγούμενη τετραετία είδε να ξεδιπλώνεται ένας δρόμος που, με όλα τα εμπόδια, τις λοξοδρομήσεις και τα στραβά του επέβαλε μια προωθητική σταθερότητα. Και, εφόσον απουσίαζε κάθε άλλη πρόταση, το εκλογικό σώμα επέλεξε να τον προκρίνει για να την οδηγήσει στο μέλλον. Το βασικό μήνυμα των εκλογών είναι: θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την τοξικότητα, την καθήλωση, την παραπλάνηση, το ανεύθυνο ρίσκο.

— Ποιοι λόγοι ευνόησαν, κατά τη γνώμη σας, την άνοδο κομμάτων του περιθωρίου; Διακρίνεται μια μετατόπιση της κοινωνίας προς τα δεξιά;
Όχι, δεν διακρίνω τέτοια μετατόπιση. Τα κόμματα αυτά, και βάζω μέσα και τα τέσσερα μικρότερα, είναι «κόμματα του περιθωρίου», αναλώσιμα, μίας χρήσης, προσωπικά μαγαζιά με άγνωστο πολιτικό προσωπικό που το μαζεύουν κάτω από μια ταμπέλα. Δεν έχουν διανοουμένους αλλά ευνοούμενους, δεν έχουν πολιτικά πρόσωπα αλλά τσιράκια των φανερών και κρυφών αρχηγίσκων. Δεν έχουν πολιτικό πρόγραμμα. Εκφράζουν την ωμή ή συγκαλυμμένη βαρβατίλα της βίας και της προπέτειας· την καθήλωση σε προνεωτερικούς και αρχαϊκούς φόβους και άμυνες, με γέροντες, πνευματικούς, παραμυθίες και ξόρκια. Πάντα υπάρχουν στις κοινωνίες τέτοιες δυνάμεις και στη χώρα μας ήταν στο παρελθόν ισχυρότερες. Δεν ξεχνάμε τους μπράβους της Χρυσής Αυγής στη Βουλή με θηριώδη ποσοστά, τις δολοφονίες που διεπράχθησαν υπό τη σκεπή της. Δεν ξεχνάμε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. βρέθηκαν μάλιστα και στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο αρχηγός τους ξεμάτιαζε ή ευλογούσε ως υπουργός Άμυνας πολεμικά αεροσκάφη, υποκλινόταν στο ηρωικό κλέος της αρχαιότητας πάνω σε μοκέτες και τελάρα στην άμμο και στο αδιέξοδο μιας ακτογραμμής, περιστοιχιζόμενος από χλαμύδες, ή όταν χυδαιολογούσε στη Βουλή υπό τα χειροκροτήματα των συμμάχων του.

Οι διπλές εκλογές του 2023 ήταν οι λιγότερο πολωμένες στη Mεταπολίτευση. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία δεν ενδιαφερόταν για διαμάχες αλλά για να πάει η χώρα μπροστά και να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων.

Όσοι στηρίζουν τέτοια κόμματα αισθάνονται οι απόκληροι της κοινωνίας, βρίσκονται σε απόσταση από την κίνηση προς τα εμπρός. Όσο όμως η κοινωνία θα αναπτύσσεται και θα προοδεύει, τόσο περισσότεροι θα εντάσσονται και θα συντονίζουν το βήμα τους με τους πολλούς σε όλα τα επίπεδα. Είναι ευθύνη όλων μας, και πρωτίστως της νέας κυβέρνησης, να επιδιωχθεί αυτό.

portrait
Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι λόγοι που ευνόησαν την επανεμφάνιση αυτών των κομματιδίων στον δημόσιο χώρο είναι πολλοί, από τις διπλές εκλογές (λόγω της υστερόβουλης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απλής αναλογικής) που αφαίρεσαν το επίδικο της διακυβέρνησης στις δεύτερες κάλπες έως τη μετατόπιση της ΝΔ προς το κέντρο. Κυρίως όμως οφείλεται στο ότι ένα συστημικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο κατέστησε θεμιτό έναν χυδαίο, βίαιο λόγο πολιτικής αντιπαράθεσης και προέβαλε μια μηδενιστική ρητορική απόλυτης καταστροφολογίας, αλλά και στο ότι δεν δίστασε να αναδείξει οπορτουνιστικά έναν ακροδεξιό, συνωμοσιολογικό, ανορθολογικό, αντιεμβολιαστικό λόγο και να ζητήσει από αυτόν τον χώρο, εμμέσως αλλά σαφώς σε διάφορες περιστάσεις, στήριξη. Όταν το περιθώριο βαφτίζεται και γίνεται mainstream, τότε μεγεθύνεται.

— Πού οφείλεται η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί αυτό το κόμμα να έχει μέλλον με ή χωρίς τον Τσίπρα στην ηγεσία;
Ένα κόμμα που προήλθε από την αριστερά με τις συλλογικές, εν πολλοίς, ηγεσίες εξελίχθηκε σε μια καρικατούρα αρχηγικού κόμματος, με τον αρχηγό να περιθωριοποιεί και να εξολοθρεύει σταδιακά τους ανταγωνιστές του, να αναγορεύεται στην ηγεσία με ποσοστά της τάξης του 99,5%, να επιβάλλει τη σιωπή στα μέλη του για να μην ακουστεί κριτική και να εκβιάζει την επικράτηση της γνώμης του με επανειλημμένες ψηφοφορίες, χωρίς να λείπουν φαινόμενα παρακμιακά (π.χ. διακοπές σε γιοτ με πούρα μετά από τραγωδία).

Ένα τέτοιο κόμμα δεν είναι παρά ένα «τσούρμο» (χαρακτηρισμός από τον Γ. Βαρουφάκη) για γιουρούσι στην εξουσία, δεν είναι κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να σοβαρευτεί, πρέπει να ξανασκεφτεί τη συλλογική λειτουργία και τη συλλογική ηγεσία όχι με υποτακτικούς του αρχηγού αλλά με πρόσωπα που έχουν δικό τους ανεξάρτητο πολιτικό βάρος και στίγμα. Και πρέπει να ασχοληθεί ασφαλώς με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, προτείνοντας πρακτικές λύσεις. Αυτό έλειψε: η έγνοια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, για την υγεία, την ακρίβεια και την ασφάλεια. Όχι στα μεγάλα λόγια, στην πράξη. Τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με χιλιοφθαρμένα και παρωχημένα συνθήματα αλλά με προτάσεις που απαιτούν σκληρή μελέτη και δουλειά. Αυτό έλειψε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

— Και τι σηματοδοτεί αυτή η τεράστια διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα; Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η επόμενη μέρα;
Η τεράστια διαφορά δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα χωρίς τους δισταγμούς του πολιτικού κόστους. Ελπίζω να κατάλαβε ότι η κοινωνία είναι πιο μπροστά από το πολιτικό σύστημα. Ζητάει να γίνει η χώρα σαν αυτές που θεωρεί πρότυπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφουγκραστούν αυτά τα μηνύματα αν θέλουν να ανασυγκροτηθούν και να βοηθήσουν τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι επείγει η απαγκίστρωση από την καθήλωση. Θα ξέρουμε σύντομα πώς θα κινηθούν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ