Η Ισλανδία αναστέλλει τη φαλαινοθηρία- Ανησυχίες για την ευζωία των θηλαστικών

Η Ισλανδία αναστέλλει τη φαλαινοθηρία- Ανησυχίες για την ευζωία των θηλαστικών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

«Πήρα την απόφαση να αναστείλω τη φαλαινοθηρία» μέχρι τις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε η υπουργός Τροφίμων της Ισλανδίας, Svandis Svavarsdottir.

Η απόφαση για την αναστολή της φαλαινοθηρίας πάρθηκε μετά την αναφορά που συντάχθηκε από την κυβέρνηση ότι το κυνήγι της φάλαινας δεν συνάδει με τον νόμο περί ευημερίας των ζώων της Ισλανδίας.

Η τελευταία ισλανδική εταιρεία που ασχολείται με το κυνήγι φαλαινών, η Hvalur, είχε ανακοινώσει ότι αυτή θα είναι η τελευταία της χρονιά καθώς η φαλαινοθηρία δεν είναι πλέον προσοδοφόρα.

Η εποχή του κυνηγιού φαλαινών στην Ισλανδία ξεκινά από τα μέσα Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και πλέον είναι αμφίβολο αν η Hvalur θα συμμετάσχει φέτος, που η σεζόν ξεκινά τόσο αργά. Ετησίως επιτρέπεται η θανάτωση 209 πτεροφαλαινών, του δεύτερου μακρύτερου θαλάσσιου θηλαστικού μετά τη μπλε φάλαινα και 217 φαλαινών μινκ, ενός από τα μικρότερα είδη φάλαινας.

Όμως τα αλιεύματα έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω της φθίνουσας αγοράς για το κρέας φάλαινας. Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι πλέον οι μόνες χώρες παγκοσμίως που συνεχίζουν το κυνήγι φαλαινών, μετά τη σφοδρή κριτική που έχει ασκηθεί από περιβαλλοντολόγους και υπερασπιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Μια πρόσφατη έκθεση παρακολούθησης από την Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων αναφορικά με το κυνήγι της πτεροφάλαινας διαπίστωσε ότι η θανάτωση των ζώων αργεί πολύ με βάση τους κύριους στόχους του νόμου περί ευημερίας των ζώων.

Συγκλονιστικά βίντεο, που μεταδόθηκαν πρόσφατα από την κτηνιατρική αρχή καταδεικνύουν την αγωνία μιας φάλαινας καθώς την κυνηγούν επί πέντε ώρες.

«Εάν η κυβέρνηση και οι κάτοχοι άδειας δεν μπορούν να εγγυηθούν τα δεδομένα της πρόνοιας, αυτές οι δραστηριότητες δεν έχουν μέλλον», είπε η υπουργός Τροφίμων.

Η αντίθεση απέναντι στην τακτική της φαλαινοθηρίας έχει αυξηθεί στην Ισλανδία, με την πλειοψηφία πλέον του κόσμου να τάσσεται υπέρ της εγκατάλειψης της πρακτικής, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. 

Με πληροφορίες του AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια τεράστια τεχνητή κουρτίνα να σταματήσει τον «παγετώνα της Αποκάλυψης»;

Περιβάλλον / Μπορεί μια τεράστια τεχνητή κουρτίνα να σταματήσει τον «παγετώνα της Αποκάλυψης»;

Αν καταρρεύσει ο παγετώνας Thwaites στην Ανταρκτική, θα προκαλέσει δραματική άνοδο της στάθμης του νερού σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη. Ίσως οι δραστικές μέθοδοι που προτείνει η γεωμηχανική να είναι πλέον η μόνη λύση.
THE LIFO TEAM
Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM