Το Εθνικό Θέατρο αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα: «Λαμπερή προσωπικότητα, εξαιρετικά σεμνή καλλιτέχνις»

Το Εθνικό Θέατρο αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα: «Λαμπερή προσωπικότητα, εξαιρετικά σεμνή καλλιτέχνις» Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Την λάμψη αλλά και την σεμνότητα του χαρακτήρα της Νόνικας Γαληνέα εξαίρει το διοικητικό συμβούλιο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου διετέλεσε άλλωστε μέλος την περίοδο 2006-2007.

Σημειώνει ακόμη το ενδιαφέρον που έδειχνε πάντοτε η Νόνικα Γαληνέα για τους νέους ηθοποιούς. Υπενθυμίζεται πως η Νόνικα Γαληνέα έφυγε από την ζωή χθες σε ηλικία 85 ετών

Ακολουθεί ανακοίνωση ψηφίσματος του Εθνικού Θεάτρου για την απώλεια της Νόνικας Γαληνέα:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια της Νόνικας Γαληνέα, μιας σπουδαίας γυναίκας του ελληνικού θεάτρου. Η Νόνικα Γαληνέα γεννήθηκε στην Αθήνα. Η σημαντική πορεία της ξεκίνησε με το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την 'Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ, και άλλους. Από το 1969, έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί δημιούργησαν το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, με το ΚΘΒΕ, το Αμφιθέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και με το Covent Garden στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε, επίσης, με διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Aldredge, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά. Σημαντικό είναι και το μεταφραστικό της έργο με 17 μεταφράσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί.

Για τη συνολική προσφορά της στο θέατρο βραβεύτηκε το 2006 με το έπαθλο Κυβέλη, αλλά και με το βραβείο Νίκος Κούρκουλος το 2017.

Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2006-2007. Παρά τη λαμπερή της προσωπικότητα υπήρξε πάντα μια εξαιρετικά σεμνή, χαμηλών τόνων καλλιτέχνις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέριμνα για τους νεότερους συνάδελφους.»

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαλαμέ, Ρέιφ Φάινς και Ράντου Ζούντε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Σαλαμέ, Ρέιφ Φάινς και Ράντου Ζούντε από αύριο στους κινηματογράφους

Ο οσκαρικός διεκδικητής «Marty Supreme», το ωραιότατο και πολιτικά καίριο «28 Years Later: The Bone Temple», το βραβευμένο στη Μπερλινάλε «Kontinental 25» και το What Does that Nature Say to you» του Χονγκ Σανγκ-Σου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΣΚ - Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ενδείξεις ρωμαϊκού βιομηχανικού κέντρου στην Αγγλία

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ενδείξεις ρωμαϊκού βιομηχανικού κέντρου στην Αγγλία

Η ανακάλυψη περισσότερων από 800 ακονόλιθων, που χρησιμοποιούνταν για το ακόνισμα όπλων, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη βόρεια Αγγλία τον τελευταίο αιώνα
THE LIFO TEAM