«Μεγάλοι απόντες» τα δικαιώματα και οι ελευθερίες από το προεκλογικό ντιμπέιτ

«Μεγάλοι απόντες» τα δικαιώματα και οι ελευθερίες από το προεκλογικό ντιμπέιτ Facebook Twitter
Η έμφυλη ισότητα, η έμφυλη βία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων ήταν θεαματικά απόντα. Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC
0



ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ
 εξαρχής μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια, τα προεκλογικά πολιτικά ντιμπέιτ σπάνια βγάζουν ειδήσεις κι ακόμα σπανιότερα κυοφορούν εκπλήξεις, πόσο μάλλον όταν και οι συμμετέχοντες πολιτικοί αρχηγοί μένουν σταθερά προσηλωμένοι στον «μπούσουλα» αλλά και οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι δεν βρίσκουν ούτε τη διάθεση, ούτε (ακόμα χειρότερα) τον λόγο να τους «τσιγκλίσουν» ιδιαίτερα. Οι περισσότερες απαντήσεις ήταν εντελώς προβλέψιμες, μέχρι κι εκείνες που πρόδιδαν κάποιο κενό ή αμηχανία, το ίδιο και οι ερωτήσεις, ενώ και το όλο στήσιμο της τρίωρης σχεδόν τηλεοπτικής «μονομαχίας» ήταν μάλλον δυσκοίλιο. 

Πέρα, όμως, από το τι είπαν και το πόσο καλά τα πήγαν ή δεν τα πήγαν οι πρωταγωνιστές του χτεσινού ντιμπέιτ, σημασία έχει και το τι δεν είπαν, τι δεν έθιξαν καν, όπως και το γιατί κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν ένα παραπάνω ενδιαφέρον στο «ματς» απευθύνθηκαν σε λάθος αποδέκτες. Και οι «μεγάλοι απόντες» ήταν δυστυχώς τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, παρότι μάλιστα οι τέσσερις από τους έξι παριστάμενους πολιτικούς ηγούνται αριστερών κομμάτων, που κατά παράδοση δείχνουν αυξημένη ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα. Ναι, ξέρω, τι να τους πρωτορωτούσαν, ήταν στενά τα χρονικά περιθώρια, λογικό ήταν να δοθεί προτεραιότητα σε νευραλγικούς τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, η άμυνα κ.λπ., όμως, αλήθεια, τόσο αδιάφορη είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας; Δηλαδή αν με κάποιον μαγικό τρόπο εξασφαλίζαμε την περίθαλψή μας, ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας κι ένα πιάτο φαΐ καθημερινά –που κι αυτά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι–, θα χορεύαμε γυμνοί στους δρόμους πανηγυρίζοντας το τέλος της ιστορίας; 

Οι περισσότερες απαντήσεις ήταν εντελώς προβλέψιμες, μέχρι κι εκείνες που πρόδιδαν κάποιο κενό ή αμηχανία, το ίδιο και οι ερωτήσεις, ενώ και το όλο στήσιμο της τρίωρης σχεδόν τηλεοπτικής «μονομαχίας» ήταν μάλλον δυσκοίλιο. 

• Αναφορικά με την ποιότητα του πολιτεύματός μας, που δεν είναι και η καλύτερη, σύμφωνα και με σειρά διεθνών εκθέσεων, έγινε μία και μόνη νύξη, αυτή της Ράνιας Τζήμα προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο ρώτησε αν η δημοκρατία μας είναι «υποδεέστερη», χωρίς όμως να υπάρχει καμία εμβάθυνση ή συνέχεια. Ο οποίος πρωθυπουργός σιγά βέβαια μην παραδεχόταν –ούτε υπήρχε περίπτωση να πιεστεί να το κάνει– ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας». Ακόμα και για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο αναγνώρισε ως τέτοιο, απεκδύθηκε οποιασδήποτε ευθύνης.

«Μεγάλοι απόντες» τα δικαιώματα και οι ελευθερίες από το προεκλογικό ντιμπέιτ Facebook Twitter
Η αναφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία έγινε προς έναν πολιτικό αρχηγό που ναι μεν τυγχάνει πανεπιστημιακός αλλά που είναι απίθανο να κυβερνήσει, τον Γιάνη Βαρουφάκη. Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC

• Το ζήτημα των υποκλοπών ήταν και το μόνο σχεδόν που αναδείχθηκε από όσα σχετίζονται με δικαιώματα και ελευθερίες. Σε αυτό επέμεινε, όπως ήταν αναμενόμενο, και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έφτασε να απαιτήσει φυλακές για τους υπεύθυνους, χωρίς όμως ούτε εκείνος ούτε κάποιος δημοσιογράφος να δώσει την εύλογη συνέχεια, ποιοι δηλαδή θα πρέπει κατά τη γνώμη του να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, στην οποία εν τέλει κατέφυγε όταν κατάλαβε ότι το άπλωσε πολύ το σχοινί και έπρεπε κάπως να το μαζέψει.

Η έμφυλη ισότητα, η έμφυλη βία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων επίσης ήταν θεαματικά απόντα. Για τα δύο πρώτα δεν θυμάμαι να έγινε καν κάποια νύξη, μολονότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στους δείκτες ισότητας των δύο φύλων. Για το τρίτο, απόλυτη σιωπή –ούτε καν ο γάμος δεν τέθηκε στο τραπέζι–, με εξαίρεση μια πιο γενική ερώτηση που περιλάμβανε τα εμβόλια και τις αμβλώσεις, την οποία ο Σρόιτερ έκρινε ότι ο πλέον κατάλληλος να την απαντήσει ήταν ο… Βελόπουλος της «ψεκασμένης», ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης. Προβληματική βέβαια ήταν και η ερώτηση καθαυτή, αφού αναφερόταν σε «αλλαγή φύλου», έναν όρο προ πολλού ξεπερασμένο, όμως, αλήθεια, τι στην ευχή περίμενε κανείς να απαντήσει εδώ ο κομιστής των επιστολών του Ιησού πέρα από την αντίθεσή του στο «παρά φύσιν ζην»; Ο οποίος Βελόπουλος ας σημειωθεί ότι έλαβε όσες «πάσες» χρειαζόταν για να προπαγανδίσει όλη τη μαύρη αντίδραση που αντιπροσωπεύει – η χαζομάρα ολκής με την… «Παναγία την Γκέισα» δεν νομίζω ότι απασχόλησε κανέναν από το δυνάμει κοινό του.

Ο «φράχτης» του Έβρου, ο οποίος προβλήθηκε ως αδήριτη αναγκαιότητα από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών (ούτε ο Τσίπρας ούτε κανείς άλλος τον αμφισβήτησε, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλεί απλώς την Ευρώπη αναλάβει κι αυτή τις ευθύνες της και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απλώς να «δείχνει» την Τουρκία), ήταν η μόνη αναφορά που έγινε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Θα περίμενε κανείς να δοθεί περισσότερη σημασία σε ένα ζήτημα αιχμής και μόνο λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και δημογραφικών αναγκών για μια χώρα σαν την Ελλάδα, ένα ζήτημα που αφορά τις δεκάδες ή και εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε χρόνο στα θαλάσσια και χερσαία «τείχη» της χώρας, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ διαλογής, πέφτοντας συχνά θύματα ρατσισμού και διακρίσεων, και ειδικά όταν κάποια κόμματα επαίρονται για τους μεταναστευτικής καταγωγής υποψηφίους τους. Όμως ούτε για απλοποίηση –και εξορθολογισμό– των διαδικασιών απόκτησης ιθαγένειας ακούσαμε, ούτε κάποια κριτική πάνω στον νέο μεταναστευτικό κώδικα που εν πολλοίς δυσκολεύει τη ζωή τόσο των μεταναστών β’ γενιάς όσο και ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εδώ δεκαετίες τώρα, ούτε βέβαια για κάποια πιστότερη εφαρμογή των ίδιων των κανονισμών που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου. Και βέβαια ούτε κουβέντα για πολιτικές ένταξης, ενσωμάτωσης, εκπαίδευσης, εργασίας κ.λπ, με δεδομένη κιόλας τη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών.

• Εκτός συζήτησης ακόμα και στο κομμάτι που αφορούσε τη νεολαία έμεινε όχι μόνο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία αλλά και η διαφθορά που ενδημεί στην ΕΛ.ΑΣ., παρότι η τελευταία «βγάζει μάτι» αν απλώς ανατρέξει κανείς στην ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών. Το ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες σε μια από τις πιο «αστυνομοκρατούμενες» χώρες στην Ευρώπη συγκριτικά με τον πληθυσμό, μια χώρα όπου οι ένστολοι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο όχι στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος αλλά στην καταστολή πολιτικών συγκεντρώσεων, έμεινε στα αζήτητα. Μόνη εξαίρεση η αναφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία όμως έγινε προς έναν πολιτικό αρχηγό που ναι μεν τυγχάνει πανεπιστημιακός αλλά που είναι απίθανο να κυβερνήσει, τον Γιάνη Βαρουφάκη.

• Ακόμα και η φύσει δικαιωματική ερώτηση για την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας έγινε πάλι στον γ.γ. του ΜέΡΑ25, το οποίο και πρεσβεύει τη θέση αυτή. Μήπως όμως θα έπρεπε καταρχήν να ερωτηθούν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου έχουν υπάρξει κιόλας αντιρρησίες συνείδησης;

• Εκτός συζήτησης έμειναν και μια σειρά άλλα ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών, από την ανάγκη για διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους (τι θυμάμαι κι εγώ τώρα), την κατάσταση στις φυλακές, τα δικαιώματα των κρατουμένων και την άκριτη, όπως έχει καταγγελθεί, αυστηροποίηση μιας σειράς ποινών προς ικανοποίηση του συντηρητικού ακροατηρίου, μέχρι την αποποινικοποίηση της κάνναβης και για ευφορική χρήση, αλλά φοβάμαι ότι ζητάω πολλά. Σε κάθε περίπτωση, γι’ αυτά και για τόσα άλλα θέματα που ξεκινούν από την ακρίβεια και την ανεργία και φτάνουν μέχρι τα Τέμπη, θα συμφωνήσω απόλυτα με την «ψαρωτική» έκκληση του Κυριάκου στους νέους να κρίνουν αυστηρά τόσο το δικό του όσο και τα άλλα κόμματα που ζητούν την ψήφο τους την Κυριακή 21 Μαΐου. Είθε να το πράξουν!

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ