Το debate έπληξε το αφήγημα της «προοδευτικής» κυβέρνησης

Το debate έπληξε το αφήγημα της «προοδευτικής» κυβέρνησης Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις στην επικοινωνία και στην εικόνα. Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε επιθετικό παιχνίδι. Φωτ.: Eurokinissi
0

ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ DEBATE; Σχεδόν τίποτα. Καμία είδηση δεν βγήκε. Οι περισσότεροι ούτε κέρδισαν ούτε έχασαν. Κάποιες ατάκες μόνο βγήκαν και κάποια παραπολιτικά. 

Ο πρωθυπουργός έπαιξε άμυνα, έχοντας προπονηθεί κυρίως για να μη χάσει και να μην την πατήσει. Τις δύσκολες ερωτήσεις, για τα Τέμπη και τις υποκλοπές, τις περίμενε και φάνηκε ότι είχε προετοιμαστεί. Όπως και να του διατύπωναν την ερώτηση δηλαδή, μάλλον την ίδια απάντηση θα έδινε. Γενικόλογη και χωρίς να απαντά επί της ουσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις στην επικοινωνία και στην εικόνα. Να δείχνει πιο statesman από τους άλλους αρχηγούς και να είναι άνετος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε επιθετικό παιχνίδι, όπως αναμενόταν, χωρίς να ξεπεράσει όμως τα συνήθη του όρια, και ενώ κάποια σάιτ που απηχούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προαναγγείλει και μια έκπληξη, αυτή δεν υπήρξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και εχθές στο δανεικό από το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘80 σύνθημα περί «αλλαγής», προκαλώντας αιχμηρά σχόλια από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και από τον γραμματέα του ΚΚΕ. Όσοι γεννήθηκαν μετά το ‘80 ενδεχομένως δεν έχουν ιδέα ούτε τι σημαίνει το σύνθημα αυτό, ούτε τίνος είναι, ούτε γιατί τσακώνονται γι' αυτό. Αλλά η μεγάλη πληθυσμιακά κατηγορία που βγάζει κυβερνήσεις είναι οι συνταξιούχοι και όχι οι νέοι, που και λίγοι είναι και δεν πάνε να ψηφίσουν πολλοί από αυτούς.

Αν ένα από τα σενάρια για την επομένη των εκλογών σχεδόν κατέρρευσε εχθές, είναι αυτό της «προοδευτικής κυβέρνησης», που δεν βρήκε αποδοχή από κανέναν, από όσους περιλαμβάνει στην πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκάλυψε αυτό που θέλουν να μάθουν όλοι, αν δηλαδή προτιμά να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχθές στο debate άφησε αιχμές εναντίον τόσο του Μητσοτάκη όσο και του Τσίπρα. Δεν έκανε λάθη και μάλλον ανήκει στους κερδισμένους. Η μόνη θέση από όσες ανέφερε, που δεν φαίνεται να πείθει, είναι η θέση του για κατάργηση του βέτο στην Ε.Ε. που επανέλαβε και εχθές.  

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε όλους τους υπόλοιπους ως μέρος του προβλήματος που δεν μπορούν να συμβάλουν στη λύση, καθώς όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κυβέρνησαν ή στήριξαν κόμματα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις.

Έδωσε απαντήσεις, μάλλον για πρώτη φορά, σχετικά με το θέμα του οικονομικού ελέγχου στα έσοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι ουδέποτε το ΚΚΕ έχει αρνηθεί τον έλεγχο και ότι το μόνο που δεν δέχονται είναι την καταγραφή των προσωπικών δεδομένων όσων παίρνουν κουπόνια του κόμματος για οικονομική ενίσχυση. Έμεινε η φράση που είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ για τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση» και αυτό που όλοι καταλάβαμε είναι ότι δεν σκοπεύει να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απαντούσε για το κοινό του, τους αντισυστημικούς δεξιούς και ακροδεξιούς. Εξήρε τη χρησιμότητα ενός plan b για την οικονομία και το δικαίωμά του να μην κάνει εμβόλια, αν δεν το κρίνει σωστό. Δεν ρωτήθηκε σχετικά με τη φήμη που κυκλοφορεί για το αν υπάρχει κάποια σχέση ή εξάρτηση με την Ρωσία. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε στο debate ότι αυτός μίλησε για ψηφιακό σύστημα πληρωμών και όχι για παράλληλο νόμισμα, ενώ η πιο κακή στιγμή του ήταν όταν κλήθηκε να απαντήσει για το τι θα έκανε αν Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονταν σε μία ελληνική βραχονησίδα.

Αρκετά αμήχανος απάντησε: «Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις σε αυτό το υποθετικό σενάριο, πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας…». Και ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 μίλησε προκειμένου να απευθυνθεί στο αριστερό αντισυστημικό κοινό του. 

Το debate έπληξε το αφήγημα της «προοδευτικής» κυβέρνησης Facebook Twitter
Καμία είδηση δεν βγήκε. Οι περισσότεροι ούτε κέρδισαν ούτε έχασαν. Κάποιες ατάκες μόνο βγήκαν και κάποια παραπολιτικά. Φωτ.: Eurokinissi

Με ποιον θα γίνει η προοδευτική κυβέρνηση;

Αν ένα από τα σενάρια για την επομένη των εκλογών σχεδόν κατέρρευσε εχθές, είναι αυτό της «προοδευτικής κυβέρνησης», που δεν βρήκε αποδοχή από κανέναν, από όσους περιλαμβάνει στην πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο Κουτσούμπας εμφανίστηκαν θετικοί μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές κάποιοι να αλλάξουν γνώμη. Για την ώρα όμως, το σενάριο αυτό δεν μοιάζει εφικτό.

Στουρνάρας: Σταθερή κυβέρνηση και επενδυτική βαθμίδα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μερικές ώρες πριν από τo debate, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» είπε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «μια σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής, που να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται».

Ήταν όμως αρκετά αυστηρός με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, λέγοντας πως στην Ελλάδα «δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά» και ότι «καταλαβαίνει πως προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό debate έκανε πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα πάρει πάνω από τρεις μέρες.

Για την επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «είμαστε κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας» και πως εκτιμά ότι «οι επενδυτικοί οίκοι θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, θα περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση και θα κρίνουν εάν θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, κυρίως από τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ