Μillennials, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς

Μillennials, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter
Μια πολύ ενδιαφέρουσα μικρή σεζόν ξεκινά.
0

Σεζόν τρίτη ή αλλιώς μια ευκαιρία για γνωριμία με νέα θεατρικά έργα, με νέες ομάδες και τους προβληματισμούς μιας ολόκληρης γενιάς που γεμίζουν μικρούς χώρους κυρίως και μεταδίδονται στόμα με στόμα.

Σε πρώτο πλάνο η κοινωνία και τα ζητήματά της. Ο βίαιος κόσμος που περιέγραφε ο Σιγκάρεφ στην «Πλαστελίνη» το 2001 δεν διαφέρει σε τίποτα από τον σημερινό, έναν κόσμο όπου οι millennials έγιναν vintage πολύ νωρίς, όπως γράφει στο έργο της η ομάδα Ντουθ.

Τη βιοηθική και τα κρίσιμα ζητήματα της υγειονομικής περίθαλψης και των οικονομικών συμφερόντων περιγράφει το έργο «Η αιμολήπτρια», ενώ οι άνθρωποι του προσφυγικού κύματος ογδόντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη γραφή της «Ανατολής» έρχονται σήμερα μπροστά μας μέσα από την πένα της Έλλης Παπαδημητρίου.

Η δίψα και τα ζητήματα της διαχείρισης των φυσικών πόρων και κυρίως του νερού, ο πόλεμος μέσα στην οικογένεια, η πορεία του Φάλσταφ μέσα στον σαιξπηρικό κόσμο, οι μαφίες, οι μορφές έμφυλης βίας, το sex trafficking και ο κόσμος του τζόγου σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας έρχονται σε πρώτο πλάνο, μέσα από νέες αναγνώσεις. Μια πολύ ενδιαφέρουσα μικρή σεζόν ξεκινά.

Πλαστελίνη

Του Βασίλι Σιγκάρεφ

Μιλένιαλς, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter
Φωτ.: Karol Jarek

Η θεατρική ομάδα «Αθώο Σώμα» παρουσιάζει την παράσταση «Πλαστελίνη» του Βασίλι Σιγκάρεφ σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Σκουρλή για 12 παραστάσεις στο Θέατρο Σφενδόνη, από τις 21 Απριλίου έως και τις 14 Μαΐου 2023.

Ο Σιγκάρεφ γεννήθηκε το 1977 σε μια βιομηχανική περιοχή της δυτικής Σιβηρίας. Προερχόμενος από οικογένεια εργατών –ο πατέρας και ο αδελφός του δούλευαν σε εργοστάσιο παραγωγής τιτανίου–, μεταφέρει έντονα στα έργα του τον αντίκτυπο των εμπειριών του από τον τόπο που μεγάλωσε.

Πρόκειται για μια σκληρή και βίαιη ματιά στην πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι νεαροί ήρωές του πορεύονται στην αδυσώπητη οδύσσεια της μετα-κομμουνιστικής Ρωσίας. Η «Πλαστελίνη», το πρώτο του θεατρικό έργο, έχει χαρακτηριστεί ως «το πορτρέτο ενός απεγνωσμένου τινέιτζερ σε μια άσχημη, χαοτική πόλη».

Είναι η ιστορία μιας κοινωνίας που θρέφει και θρέφεται με τη βία. Ο κεντρικός ήρωας, ο Μαξίμ, ένα νεαρό αγόρι, ζει με τη γιαγιά του σε έναν κόσμο γεμάτο απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα τους –όχι τόσο το φαγητό τους όσο τη βότκα ή τη δόση τους– και επιλέγει τον έρωτα και τον ηρωισμό, τα δύο κατεξοχήν εφηβικά όπλα. Και φτάνει μέχρι το τέλος, μέχρι να αντικρίσει κατάματα την αλήθεια.

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Η αιμολήπτρια

Της Ella Road

Μιλένιαλς, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter
Φωτ.: Τάνια Πασχάλη

Ο σκηνοθέτης και γιατρός Μενέλαος Καραντζάς σκηνοθετεί στο Μικρό Άνεσις, από τις 20 Απριλίου και για 16 παραστάσεις, την «Αιμολήπτρια», το έργο της νεαρής Αγγλίδας ηθοποιού και συγγραφέως Ella Road. Γράφτηκε το 2018 με αφορμή την πραγματική συνέντευξη της τότε επικεφαλής ιατρικής συμβούλου στην Αγγλία, η οποία πρότεινε την αξιοποίηση των ερευνών για το ανθρώπινο γονιδίωμα προς όφελος των ασθενών. Η Road καταθέτει ένα έργο-προβληματισμό για την επιστημονική ηθική, για το πώς η κατάχρηση της επιστήμης μπορεί να καταλήξει σε εφιαλτικά σενάρια και για το πού οδηγείται η υγεία όταν οι οικονομολόγοι έχουν τον πρώτο λόγο. 

Σε ένα δυστοπικό, αλλά επικίνδυνα αναγνωρίσιμο μέλλον οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται και καθορίζονται από έναν αριθμό, τον γενετικό αριθμοδείκτη τους, δηλαδή τη βαθμολογία του DNA τους και του γενετικού τους προφίλ, από την οποία εξαρτώνται η εκπαίδευση, η υγεία, ο πλούτος και τελικά η ευτυχία τους. Καθώς η σημασία και η αξιοποίηση των αριθμοδεικτών γιγαντώνεται, εξαπλώνεται ένα νέο είδος ρατσισμού εκ μέρους των γενετικά κατώτερων, εκδηλώνονται κοινωνικές αναταραχές, δολοφονικές επιθέσεις κατά των γενετικά ανώτερων και αναπτύσσεται παράνομο εμπόριο αίματος για την απόκτηση καλύτερου αριθμοδείκτη.

Σε αυτό το όλο και πιο σκοτεινό περιβάλλον η Μπέα, που δουλεύει ως αιμολήπτρια σε τμήμα πιστοποίησης αριθμοδεικτών, γνωρίζει τον γενετικά ανώτερο Ααρών. Η ιστορία τους, που μοιάζει αρχικά με ένα απλό και αναμενόμενο love story, καταλήγει στον τρόμο και τη φρίκη.

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον

Της Βαλέριας Δημητριάδου

Μιλένιαλς, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάτροκλος Σκαφίδας

Οι C. for Circus παρουσιάζουν το έργο «Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Βαλέριας Δημητριάδου που θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 24 Απριλίου στο Σύγχρονο Θέατρο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που στα δεκαπέντε χρόνια συμπόρευσής τους οι C. for Circus καταπιάνονται με ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, γραμμένο από μέλος της ομάδας.

Το έργο πραγματεύεται ένα τρομακτικά επίκαιρο θέμα, μία από τις ισχυρότερες μορφές έμφυλης βίας, το sex trafficking. Υπερεξουσία ανθρώπων στις ζωές άλλων με μόνο κίνητρο το κέρδος, σωματική και ψυχολογική βία, κυκλώματα, οργανωμένο έγκλημα που επεκτείνει διαρκώς τη δράση του και ζωές που χάνονται, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, ζώντας υπό τη σκιά και τον φόβο του θύτη.

Η Δημητριάδου ξεκίνησε να γράφει το έργο από την ανάγκη που ένιωσε να ερευνήσει κάτι που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους της, τη βιαιότητα μ'εσω της πλήρους αντικειμενοποίησης του ανθρώπινου σώματος, κατά κύριο λόγο του γυναικείου. «Είναι φορές που νιώθω σαν να υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι με αυτόν που ζει ένας μέσος άνθρωπος με μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Οι traffickers, οι μαφίες και τα κυκλώματα είναι σαν να μην υπάρχουν. Σαν να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας και να ξεπροβάλλουν μόνο τη νύχτα.

Πας, ας πούμε, στο σούπερ-μάρκετ να ψωνίσεις κάτι για το μωρό σου και μπορεί πίσω σου, στην ουρά, να περιμένει κάποιος σωματέμπορος που αγοράζει κάτι, οτιδήποτε. Ή μπορεί στη διπλανή πολυκατοικία απ’ αυτή που μένεις να ακούς ένα "ζευγάρι" που μαλώνει, αλλά να πρόκειται για κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο. Δεν θα πάει ποτέ όμως ο νους σου σε κάτι τέτοιο», γράφει.

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Nostalgia Generation

Της ομάδας Ντουθ

Μιλένιαλς, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter
Φωτ.: Ευτυχία Βλάχου

Μια σύγχρονη κωμωδία για τη γενιά των millennials που στέκεται σήμερα εδώ τόσο νέα και τόσο vintage κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 5 Μαΐου στο Θέατρο 104.

Δεν πρόκειται για παράσταση ή συναυλία, δεν είναι περφόρμανς.

Είναι μάλλον ένα reunion. Μια σκανδαλώδη άνοιξη του 2023, στο απόλυτο παρόν, κοινό και θεατές συναντιούνται για να ξεκαθαρίσουν την αποθήκη της προσωπικής και κοινωνικής μας μνήμης, σατιρίζοντας το σύνδρομο της νοσταλγίας που μας πιάνει μπροστά σε ένα φόρεμα με παγιέτες, ένα view master κι ένα τραγούδι ελληνικού ροκ των '90s, μαθαίνοντας να μιλάμε «σωστά», γελώντας ένα βράδυ χαοτικό με τραγούδια, σειρές, βίντεο και… πένθος. 

Eυπρόσδεκτα όλα άτομα που νιώθουν ότι έγιναν πολύ νωρίς vintage. Ως άλλοι απόγονοι των πρωταγωνιστών της «Οικογένειας Τενενμπάουμ» του Wes Anderson, οι ήρωες αυτής της ιδιότυπης παράστασης πάσχουν από το ίδιο αφόρητο και εθιστικό συναίσθημα της νοσταλγίας. Κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης μπαίνουν στην αποθήκη και ανάμεσα σε σακούλες σκουπιδιών, τηλεοράσεις, CD και κασέτες χορεύουν, τραγουδάνε, πίνουν στο μπαρ, γυρίζουν βιντεοκλίπ και προσπαθούν να προσαρμοστούν στο καινούργιο.

Ένα τρίωρο πάρτι με τραγούδια που αγαπάμε να μισούμε, αστείες μόδες που όλοι υιοθετήσαμε, γλυκόπικρα συναισθήματα, άφθονο γέλιο και guests-έκπληξη, αφιερωμένο στις προηγούμενες και στις επόμενες γενιές. Φτάνει πια με τη νοσταλγία. Από τα επικά ταξίδια με το Ροδάνθη μέχρι τον Covid-19, από τον Κώστα Τουρνά μέχρι τη Billie Eilish, από τη φάση μέχρι τον φασέο και από τον «Τιτανικό» μέχρι τον τυφώνα με ονοματεπώνυμο, μια παρέα 40άρηδων συνειδητοποιεί, εν έτει 2023, ότι δεν έχει πια πρόσβαση στην εφηβική της ηλικία.

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Η Ανατολή

Tης Έλλης Παπαδημητρίου

Μιλένιαλς, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάτροκλος Σκαφίδας

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει την Πέμπτη 20 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση «Η Ανατολή» της Έλλης Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Η Έλλη Παπαδημητρίου, εκτός από τον «Κοινό Λόγο», που εκδόθηκε σε τέσσερις τόμους το διάστημα 1964-75 και πρωτοανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το 1997, ασχολήθηκε πολλές δεκαετίες με τη θεατρική σύνθεση «Η Ανατολή», έχοντας μια εμμονική σχέση με αυτό το έργο: φεύγοντας για τη Μέση Ανατολή στην Κατοχή, το μόνο χειρόγραφο που ρίχνει στη βαλίτσα της είναι η «Ανατολή» που την εκδίδει για πρώτη φορά στο Κάιρο το 1941 και εν συνεχεία κάθε δέκα χρόνια, ξαναδουλεμένη: 1952, 1962, 1972, 1982, στις  επετείους της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, τα μοιραία γεγονότα της τετραετίας 1918-1922. Νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό και ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή και ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούργια πατρίδα, ο πόνος πλάι πλάι με την πίστη στη ζωή. Οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα τη νοικοκυροσύνη τους, τις γεύσεις, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τους χορούς τους. Την μπόλιασαν με τον πολιτισμό τους.

«Την παράσταση τη φανταστήκαμε σαν μια επίσκεψη μιας παρέας προσφύγων σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο, σε μια τελετή μνήμης για τη χαμένη τους πατρίδα. Εκεί θα θυμηθούν, θα εξιστορήσουν, θα αναπαραστήσουν γεγονότα που ζήσανε, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν», γράφει ο σκηνοθέτης.

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Δίψα

Aπό την ομάδα Όχι Παίζουμε 

Μιλένιαλς, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter
Φωτ.: Χρήστος και Αλέκος Μπουρελιάς (Archlabyrinth)

Η «Δίψα» της ομάδας Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project είναι μια μουσικοχορευτική παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος τα Σαββατοκύριακα από 22/4 έως 28/5 και μιλά για την οδύσσεια της μεταφοράς του νερού σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα. Mια αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό: από το νερό ως πολύτιμο αγαθό στο νερό ως αυτονόητο(;) καταναλωτικό προϊόν.

Πώς θα ήταν αν, αντί να ανοίγουμε τη βρύση, χρειαζόταν να έχουμε «φίλο τον καιρό» και να διανύουμε μίλια με μια βάρκα για να μπορέσουμε να πιούμε λίγες γουλιές νερό; Πώς θα ήταν αν διατηρούσαμε μια τόσο στενή σχέση με τη φύση και τη γη που το άνθισμά της να ήταν και δικό μας, η δίψα της να ήταν και δική μας; 

Αντλώντας από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας στο Αιγαίο πριν από κάποια χρόνια, η παράσταση επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτήν της γης και τις βουλές των ανθρώπων με αυτές της φύσης. Ξηρασία, στοιχεία της φύσης και μια βάρκα-βυτίο συνθέτουν μια ιστορία στέρησης που ψηλαφεί τη δίψα του ανθρώπου και της γης μέσα από ρεαλιστικές και ψυχεδελικές εικόνες. Ένα ποιητικό, μουσικοκινητικό ντελίριο που ενορχηστρώνει τον ήλιο, τη θάλασσα, τον άνεμο, τη γη και το πολύτιμο γλυκό νερό σε μια ιστορία αναμέτρησης του διψασμένου ανθρώπου με το πραγματικό και το φανταστικό. 

Το κείμενο της Παναγιώτας Πανταζή χορογραφεί η Ειρήνη Αλεξίου και ζωντανεύει μια ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη. 

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

154 Bertha

Tης Έλσας Ανδριανού

Μιλένιαλς, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter
Φωτ.: Αναστασία Γιαννάκη

Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάζεται από τις 19 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου και μόνο για 14 παραστάσεις η νέα παράσταση του Θοδωρή Αμπαζή και της Ομάδας ΟΠΕRΑ, «154 Bertha». Μια κωμικοτραγική ιστορία εντός της οικογενειακής εστίας: κάποτε πεδίον δόξης λαμπρόν προσωπικών, έμφυλων, γενεακών και πάντοτε πολιτικών συγκρούσεων, τώρα άδειο κέλυφος όπου αντηχούν άσφαιρα πυρά.

«Ένα χάσμα γενεών διαστημικών διαστάσεων»: έτσι περιγράφει η συγγραφέας μια οικογένεια σε αδιέξοδο, προτού τη ρουφήξει η μαύρη τρύπα.

Ένας άντρας, κατά τη γνώμη του ιδεολόγος, η γυναίκα του, κατά τη γνώμη της πραγματίστρια, η αδελφή της, που κατά τη γνώμη της όλο και κάτι θα αξίζει τον κόπο, και οι τρεις αιχμάλωτοι της συνύπαρξης. Παρελθόν, αδράνεια, φόβος, εγκλωβισμός, ματαίωση, πόλεμος. 

Άνθρωποι που δεν βλέπουν, περίκλειστοι, κληροδοτούν την άχαρη κληρονομιά της ερημίας στην επόμενη γενιά: ένα κορίτσι που, κατά τη γνώμη του, τίποτε δεν αξίζει τίποτε, αδιάφορο στον πόθο και τη ζωή, ένα αγόρι που βλέπει μπρος και πίσω, με θράσος περισσό, «σοφό» ερήμην. Όσο οι γονείς προσπαθούν να καλύψουν τα έτη φωτός που τους χωρίζουν από έναν απροσδιόριστο κόσμο που δεν θέλει –η δεν μπορεί;– να βρει το όνομά του, τα παιδιά ψάχνουν καταφύγιο σε άλλους γαλαξίες. Υπάρχει μέλλον για τον άνθρωπο; Ή μόνο η αναμονή του επόμενου big bang; Η φρενήρης αποδόμηση στερεοτύπων αποκαλύπτει την αμηχανία εγκαθίδρυσης νέων. Στη θέση του κουρασμένου ορθού λόγου η νέα μαγική σκέψη-ταφόπλακα σμιλευμένη μέσα στην απομάγευση της νεωτερικότητας· στη θέση της σύγκρουσης, ο κανιβαλισμός· στη θέση  της ιδέας, ο φασισμός της παντοδύναμης επιδραστικότητας.

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Καμπάνες τα μεσάνυχτα

Της ομάδας RMS MATAROA

Μιλένιαλς, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter
Φωτ.: Στέλιος Παπαρδέλας

Η ομάδα RMS MATAROA ετοιμάζεται για την πρώτη της αναμέτρηση με τον σαιξπηρικό κόσμο και τα δράματά του, ακολουθώντας την πορεία των εμφανίσεων του Φάλσταφ στα έργα «Ερρίκος ΙV» (πρώτο και δεύτερο μέρος), «Ερρίκος V» και «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ», επιχειρώντας μια νέα αφήγηση της σαιξπηρικής ιστορίας που παραμερίζει το επικό και αναζητά το βαθιά ανθρώπινο. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Μαΐου στο Θέατρο Τέχνης, στη Φρυνίχου.

Ο Φάλσταφ και ο πρίγκιπας Χάρι, διάδοχος του αγγλικού θρόνου, ζουν σαν κλέφτες κόντρα στους κανόνες του παλατιού, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα στα καπηλειά του Ουίνδσορ. Η ανέμελη ζωή τους σταματά όταν ξεσπά νέα εμφύλια διαμάχη που απειλεί τον θρόνο του πατέρα του, Ερρίκου. Οι δρόμοι τους χωρίζουν μόλις σημάνουν οι καμπάνες του πεπρωμένου και οδηγήσουν τον έναν στον θρόνο και τον άλλο στον θάνατο.

Ο εκρηκτικός και αμετροεπής Φάλσταφ, ένας από τους πιο αγαπημένους κωμικούς  χαρακτήρες των σαιξπηρικών έργων, γίνεται ο μίτος που θα μας καθοδηγήσει στον λαβύρινθο της ανθρώπινης ύπαρξης. Εμβαθύνοντας στα ψυχικά χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές που τον κάνουν ταυτόχρονα ευχάριστο και απεχθή, ρήτορα και φαφλατά, κακότροπο και ευσυγκίνητο, αναζητάμε την πραγματική φύση του ανθρώπου.

Ο Φάλσταφ γίνεται καθρέφτης του εαυτού μας και τολμά να πει δυνατά τις μύχιες σκέψεις μας, εκείνες που φροντίζουμε να κρύψουμε στο πλαίσιο της συνύπαρξης. Μέσα από τον παιγνιώδη χαρακτήρα της φάρσας επιχειρούμε να συνθέσουμε ένα σύγχρονο σκηνικό συμβάν, απαλλαγμένο από φοβίες και δογματισμούς.

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Πάμε στοίχημα;

Της ομάδας Who Am I To 

Μιλένιαλς, βιοηθική, τζόγος, έμφυλη βία και άγιες οικογένειες: Όσα θα δούμε στο θέατρο προσεχώς Facebook Twitter

Μια παράσταση για την Ελλάδα του τζόγου επιχειρεί στο θέατρο Μπέλλος από την Παρασκευή 5 Μαΐου η ομάδα Who Am I To, με πέντε ηθοποιούς της γενιάς των late '90s να επισκέπτονται επί σκηνής τους μεγάλους σταθμούς της παιδικής, της εφηβικής και της μετεφηβικής της ηλικίας που ταυτόχρονα σκιαγραφούν την πορεία της ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων δύο δεκαετιών. Στάσεις σε αυτό το νοσταλγικό ταξίδι αποτελούν οι σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, στιγμές εθνικής περηφάνιας και εθνικού πανικού.

Από πότε ο τζόγος αποτελεί το εθνικό μας σπορ; Ξαναφουσκώνουν οι ξεφουσκωμένες φούσκες; Μια ποπ γενιά μεγαλώνει χορεύοντας, τραγουδώντας και βάζοντας γκολ και καλάθια με γαλανόλευκα water tattoos στο μπράτσο, μέχρι να μεγαλώσει και να αναρωτηθεί σήμερα τι ακριβώς σημαίνει νίκη και ήττα.

Τώρα που οι νίκες μας αποδομούνται και υπονομεύονται, το μόνο που μας έμεινε να ελπίζουμε είναι οι 5+1 αριθμοί του Τζόκερ;

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ