ΟΗΕ: Aνησυχία για βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο δικηγόρους στην Κίνα

ΟΗΕ: Aνησυχία για βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο δικηγόρους στην Κίνα Facebook Twitter
Ο Σου Τζιγιόνγκ - Φωτ.: International Amnesty
0

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο ύπατος αρμοστής των ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ μετά την απόφαση κινεζικού δικαστηρίου να επιβάλει ποινές κάθειρξης δέκα και πλέον ετών σε δυο δικηγόρους.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι Σου Τζιγιόνγκ και Ντινγκ Τζιασί που ειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα κρίθηκαν ένοχοι την Κυριακή στη δίκη τους για «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας», διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Οι δύο ανήκουν στο Κίνημα Νέων Πολιτών, μια οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που ζητεί αναθεώρηση του Συντάγματος και κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για το γεγονός ότι δυο εξέχοντες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα [...] καταδικάστηκαν σε μακρές ποινές φυλάκισης, κάτι που αντίκειται στους διεθνείς κανόνες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο Τουρκ σε ανακοίνωσή του.

«Η νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζει πως δεν μπορούν να διώκονται ή να τιμωρούνται άνθρωποι επειδή εξέφρασαν επικρίσεις για κυβερνητικές πολιτικές», πρόσθεσε. Παράλληλα, τόνισε πως είναι ανάγκη να διεξάγονται δίκαιες δίκες, να ακολουθούνται ορθές διαδικασίες και να ερευνώνται καταγγελίες για κακομεταχείριση.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), ο Σου Τζιγιόνγκ καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο της Σαντόνγκ (ανατολικά). Όσο για τον Ντινγκ Τζιασί, «καταδικάστηκε να εκτίσει 12 χρόνια κάθειρξη και του απαγορεύτηκε να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για τρία χρόνια».

Οι συλλήψεις

Ο Ντινγκ Τζιασί συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019, αφού παρέστη σε μυστική συνάντηση με τη συμμετοχή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένου του Σου Τζιγιόνγκ.

Ο Σου, κάποτε καθηγητής Νομικής, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2020, έπειτα από αναρτήσεις του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με τις οποίες επέκρινε τη διαχείριση κρίσεων από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ιδίως της πανδημίας και των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

«Θα συζητήσω με τις αρχές [της Κίνας] για τις υποθέσεις αυτές», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ, επισημαίνοντας ότι έχει σημασία να «ληφθούν μέτρα» για την προστασία δικαιωμάτων όπως στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι, της ειρηνικής συνάθροισης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM