ΟΗΕ: Aνησυχία για βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο δικηγόρους στην Κίνα

ΟΗΕ: Aνησυχία για βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο δικηγόρους στην Κίνα Facebook Twitter
Ο Σου Τζιγιόνγκ - Φωτ.: International Amnesty
0

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο ύπατος αρμοστής των ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ μετά την απόφαση κινεζικού δικαστηρίου να επιβάλει ποινές κάθειρξης δέκα και πλέον ετών σε δυο δικηγόρους.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι Σου Τζιγιόνγκ και Ντινγκ Τζιασί που ειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα κρίθηκαν ένοχοι την Κυριακή στη δίκη τους για «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας», διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Οι δύο ανήκουν στο Κίνημα Νέων Πολιτών, μια οργάνωση υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, που ζητεί αναθεώρηση του Συντάγματος και κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για το γεγονός ότι δυο εξέχοντες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα [...] καταδικάστηκαν σε μακρές ποινές φυλάκισης, κάτι που αντίκειται στους διεθνείς κανόνες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο Τουρκ σε ανακοίνωσή του.

«Η νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζει πως δεν μπορούν να διώκονται ή να τιμωρούνται άνθρωποι επειδή εξέφρασαν επικρίσεις για κυβερνητικές πολιτικές», πρόσθεσε. Παράλληλα, τόνισε πως είναι ανάγκη να διεξάγονται δίκαιες δίκες, να ακολουθούνται ορθές διαδικασίες και να ερευνώνται καταγγελίες για κακομεταχείριση.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), ο Σου Τζιγιόνγκ καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο της Σαντόνγκ (ανατολικά). Όσο για τον Ντινγκ Τζιασί, «καταδικάστηκε να εκτίσει 12 χρόνια κάθειρξη και του απαγορεύτηκε να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για τρία χρόνια».

Οι συλλήψεις

Ο Ντινγκ Τζιασί συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019, αφού παρέστη σε μυστική συνάντηση με τη συμμετοχή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένου του Σου Τζιγιόνγκ.

Ο Σου, κάποτε καθηγητής Νομικής, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2020, έπειτα από αναρτήσεις του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με τις οποίες επέκρινε τη διαχείριση κρίσεων από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ιδίως της πανδημίας και των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

«Θα συζητήσω με τις αρχές [της Κίνας] για τις υποθέσεις αυτές», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ, επισημαίνοντας ότι έχει σημασία να «ληφθούν μέτρα» για την προστασία δικαιωμάτων όπως στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι, της ειρηνικής συνάθροισης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM
ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM