Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία «χρηματοδοτούσε θαλάμους βασανιστηρίων» στη Χερσώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χρηματοδοτούσε θαλάμους βασανιστηρίων στη Χερσώνα, σύμφωνα με ερευνητές Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Αρχείο
0

Διεθνής ερευνητική ομάδα διατυπώνει σοβαρές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, η Ρωσία φέρεται να έχει λειτουργήσει τουλάχιστον 20 εγκαταστάσεις βασανιστηρίων στην ουκρανική περιοχή Χερσώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχές Φεβρουαρίου ισχυρισμούς για βασανιστήρια έκανε και Ρώσος πρώην στρατιωτικός στο BBC.

Αναλυτικότερα, ερευνητές εγκλημάτων πολέμου, επικαλούμενοι νέα αποδεικτικά στοιχεία έκαναν σήμερα λόγο για ένα δίκτυο τουλάχιστον 20 θαλάμων βασανιστηρίων στην πρόσφατα απελευθερωθείσα νότια ουκρανική περιοχή της Χερσώνας. Σύμφωνα με τις αναφορές τους είχε «σχεδιασθεί και χρηματοδοτούνταν απευθείας από το ρωσικό κράτος». 

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης (Mobile Justice Team), η οποία χρηματοδοτείται από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με ουκρανούς εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου σε όλη την Ουκρανία και στη Χερσώνα από τότε που η περιοχή αυτή ανακτήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τον Νοέμβριο μετά από οκτώ και πλέον μήνες κατοχής.

Οι εγκαταστάσεις βασανιστηρίων στην περιοχή από την οποία αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα τον Νοέμβριο λειτουργούσαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, από τη ρωσική εσωτερική μυστική υπηρεσία FSB και τις ρωσικές σωφρονιστικές αρχές. Περισσότερα από 1.000 θύματα βασανιστηρίων κατέθεσαν ως μάρτυρες. Ανέφεραν ηλεκτροπληξία και προσομοίωση πνιγμού (waterboarding).

Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε αίτημα για να σχολιάσει το θέμα.

Το Reuters είχε αναφερθεί στην κλίμακα των θαλάμων βασανιστηρίων στη Χερσώνα τον Ιανουάριο, όταν οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 200 άνθρωποι φέρεται να έχουν βασανιστεί σε 10 τοποθεσίες. Επιζώντες δήλωσαν στο Reuters ότι βασανίστηκαν, με διάφορους τρόπους που συμπεριλάμβαναν ηλεκτροσόκ και τεχνικές πνιγμού.

Η Μόσχα, η οποία έχει δηλώσει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, έχει αρνηθεί ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή ότι στοχεύει αμάχους.

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, η οποία συστάθηκε τον Μάιο του 2022 από την εταιρεία ανθρωπιστικού δικαίου Global Rights Compliance και υποστηρίζεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, υποστηρίζει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας καθώς εξετάζει περισσότερες από 71.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου σε εθνικό επίπεδο από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

Θάλαμοι βασανιστηρίων: Περιγραφές των μαρτύρων 

«Νέα στοιχεία που συνελέγησαν από την πρόσφατα απελευθερωθείσα Χερσώνα αποκαλύπτουν ότι οι θάλαμοι βασανιστηρίων σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν απευθείας από το ρωσικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα, που συστάθηκε από τον Βρετανό δικηγόρο Γουέιν Τζόρντας.

Μάρτυρες περιέγραψαν τη χρήση βασανιστηρίων με ηλεκτροσόκ και με νερό από τις ρωσικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 1.000 επιζώντες από τους θαλάμους βασανιστηρίων έχουν καταθέσει στοιχεία στους ερευνητές και περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τη Χερσώνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας.

Η χρηματοδότηση ενός δικτύου εγκαταστάσεων βασανιστηρίων αποτελούσε μέρος ενός ρωσικού κρατικού σχεδίου για την «υποταγή, επαναδιαπαιδαγώγηση ή θανάτωση ουκρανών πολιτικών ηγετών και απλών αντιφρονούντων», ανέφερε η ομάδα στην ανακοίνωσή της.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς.

Διεξάγεται επίσης έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο πλαίσιο των εγχώριων και διεθνών προσπαθειών να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM