Στο μυαλό του Ερντογάν

Στο μυαλό του Ερντογάν και ο ελληνικός παράγοντας Facebook Twitter
Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για τη χειρότερη λόγω σεισμού καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα του από το 1939 και κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος.
0

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία άφησαν πίσω τους μια καταστροφή που μοιάζει σχεδόν βιβλική. Πάνω από 50.000 νεκροί –μια μάλλον μετριοπαθής εκτίμηση–, 2,5 εκατομμύρια άστεγοι, κόστος ανοικοδόμησης της περιοχής περίπου 84 δισ. ευρώ είναι ο πρώτος απολογισμός.

Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε με επίκεντρο κοντά στην περιοχή Παζάρτσικ της επαρχίας Καχραμάνμαρας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Είχε μέγεθος 7,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 17,9 χιλιόμετρα. Ο συνδυασμός πολύ υψηλής έντασης και μικρού, σχετικά, βάθους έκανε ιδιαίτερα καταστροφικά τα σεισμικά κύματα, με την ενέργεια που απελευθερώθηκε να έχει κατευθυνθεί προς τα νοτιοανατολικά. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν ένας δεύτερος σεισμός, έντασης 7,6 Ρίχτερ, εκδηλώθηκε με επίκεντρο γύρω στα 100 χιλιόμετρα από το αρχικό.

Χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν σε μια γεωγραφική ζώνη με διάμετρο περίπου 350 χιλιόμετρα, που περιλαμβάνει μεγάλες πόλεις, από το Ντιγιαρμπακίρ, τα Άδανα και το Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας μέχρι το Χαλέπι και τη Χάμα της βόρειας και κεντρικής Συρίας. Στο τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας και στην επίσης τουρκική πόλη Αντιγιαμάν κατέρρευσαν νοσοκομεία. Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για τη χειρότερη λόγω σεισμού καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα του από το 1939 και κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος.

Το δόγμα της « αυταρχικής ισχύος» το οποίο διαπερνούσε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και είχε κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα με τον υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και τα ναυτικά επεισόδια με τη φρεγάτα «Λήμνος» μοιάζει, τουλάχιστον για την ώρα αλλά και για το επόμενο διάστημα, ανεπίκαιρο.

Είναι αναπόφευκτο μια τέτοια καταστροφή να επηρεάσει αποφασιστικά το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μένει όμως και μια κρίσιμη παράμετρος που μας αφορά, η επίδραση του γεγονότος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για την ελληνική πλευρά τα πράγματα μοιάζουν πιο απλά, αφού η συγκυρία δίνει προστιθέμενη αξία σε ενέργειές της όπως η έγκαιρη και συγκινητική αποστολή της ΕΜΑΚ στην περιοχή και η διάσωση πέντε ανθρώπων καθώς και η επίσκεψη Δένδια, με αποτέλεσμα να χτίζει αυτοπεποίθηση στο εσωτερικό, να μειώνει τον κίνδυνο ατυχήματος στο πλαίσιο καθημερινών διενέξεων και να εμπεδώνει τη στρατηγική της συστηματικής δουλειάς σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο και της επαγρύπνησης.

Για την τουρκική πλευρά όμως τα πράγματα μοιάζουν να βρίσκονται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Το δόγμα της «αυταρχικής ισχύος», το οποίο διαπερνούσε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και είχε κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα με τον υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και τα ναυτικά επεισόδια με τη φρεγάτα «Λήμνος» μοιάζει, τουλάχιστον για την ώρα αλλά και για το επόμενο διάστημα ανεπίκαιρο.

Η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία, στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και απειλεί την Ελλάδα. Η ανάμνηση της αυτοκρατορικής επιβολής στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα μόνιμο ορόσημο, είτε διακινείται μέσα από την οθωμανική παράδοση είτε μέσα από αυτό το μείγμα Ισλάμ και εθνικισμού που προωθεί ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια με μεγάλη ένταση και εκφράζεται από δόγματα όπως εκείνο του «Στρατηγικού Βάθους» για τα ανατολικά της σύνορα ή της «Γαλάζιας Πατρίδας» για τα καθ’ ημάς.

Οι δρόμοι για τον Ερντογάν μπροστά σε μια εκλογή αναμέτρηση, που αναζητά με μάλλον εύσχημους τρόπους να αναβάλει, είναι δύο: είτε θα συνεχίσει τη στρατηγική έντασης και την πολεμοκάπηλη τακτική του, η οποία αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, είτε αυτή η καταστροφή θα του δώσει την αφορμή για μια μετακίνηση της ατζέντας του στο εσωτερικό και για την ανοικοδόμηση της προνομιακής γι' αυτόν εκλογικά περιοχής της νότιας Τουρκίας που καταστράφηκε, για την οποία θα χρειαστεί σημαντική εξωτερική βοήθεια.

Μπορεί να μοιάζει κάπως ρομαντικό, αλλά η εικόνα εκείνου του μωρού που βγήκε σαν από θαύμα μετά από 128 ώρες από τα χαλάσματα εκφράζει ίσως μια ελπίδα για την αναστροφή μιας πορείας που έμοιαζε αναπότρεπτα πολεμική για την περιοχή. Εξαρτάται τι θα επικρατήσει στο μυαλό του Ερντογάν: να περάσει στην Ιστορία για έναν μεγάλο πόλεμο ή για την προσπάθεια μιας ειρηνικής στροφής προς την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής;

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ