Τουρκία: Μπαράζ συλλήψεων για αναρτήσεις στα social media σχετικά με τον σεισμό

Τουρκία: Μπαράζ συλλήψεων για αναρτήσεις στα social σχετικά με τον φονικό σεισμό Facebook Twitter
Φωτ: EPA-ΑΠΕ
0

Η τουρκική αστυνομία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ συλλήψεων κατά πολιτών με την κατηγορία της πρόκλησης φόβου και πανικού με τον «διαμοιρασμό προκλητικών αναρτήσεων» για τον φονικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως σήμερα έχουν συλληφθεί 78 άτομα, με τις Αρχές να προσθέτουν πως 20 από αυτούς έχουν προφυλακιστεί.

Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας δήλωσε ότι ταυτοποίησε 613 ανθρώπους, τους οποίους κατηγορεί ότι έκαναν προκλητικές αναρτήσεις και νομικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει σε βάρος 293.

Από αυτή την ομάδα ο επικεφαλής εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη των 78.

Η διεύθυνση πρόσθεσε πως 46 ιστότοποι έκλεισαν επειδή διαχειρίζονταν «σπαμ ηλεκτρονικού ψαρέματος» στην προσπάθεια να υποκλέψουν δωρεές για τα θύματα του σεισμού και πως έκλεισαν 15 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονταν ως επίσημοι θεσμοί.

Ο νόμος που προβλέπει φυλάκιση έως και τρία χρόνια για διάδοση «παραπληροφόρησης»

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε έναν νόμο, βάσει του οποίου, δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να φυλακιστούν μέχρι και τρία χρόνια για διάδοση «παραπληροφόρησης», αυξάνοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το καλοκαίρι.

Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ερντογάν έχει πει πως ο νόμος χρειαζόταν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ψευδείς κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως δεν θα φιμώσει την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση έχει, επίσης, μπλοκάρει στο παρελθόν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, επικαλούμενη τη διάδοση παραπληροφόρησης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να βρουν αγαπημένα τους πρόσωπα και να μοιραστούν πληροφορίες για τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε στο Twitter προχθές Δευτέρα πως η Τουρκία βιώνει μια «σοβαρή πληροφοριακή ρύπανση» και πως οι Αχές θα εκδίδουν ένα ημερήσιο δελτίο διόρθωσης των ψευδών πληροφοριών.

Μέσα σε μία εβδομάδα από τον σεισμό, έγιναν αναφορές στην κυβέρνηση για περίπου 6.200 ψευδείς πληροφορίες και ειδήσεις, πρόσθεσε ο Αλτούν.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από τον καταστροφικό σεισμό ξεπέρασε τις 41.000 και εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM