Ουκρανία: Υπό πίεση ο Σολτς για τα Leopard- «Σε συντονισμό με τους συμμάχους οι αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων»

Ουκρανία: Υπό πίεση ο Σολτς- «Σε συντονισμό με τους συμμάχους οι αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων» Facebook Twitter
0

Οι μελλοντικές αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα ληφθούν σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, εν μέσω πιέσεων για να επιτρέψει την αποστολή Leopard γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι για την αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία, ο καγκελάριος δήλωσε ότι όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία έως τώρα έχουν γίνει σε στενό συντονισμό με τους δυτικούς εταίρους.

«Θα το κάνουμε και στο μέλλον. Ο τρόπος με τον οποίο ενεργήσαμε στο παρελθόν ήταν πάντα σε στενό συντονισμό με τους φίλους και συμμάχους μας και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη κατάσταση», δήλωσε ο Σολτς αναφερόμενος κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Ο Σολτς δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ανοίξει τον δρόμο για την παράδοση των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2. Στη συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν η παράδοση των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams θα ήταν προϋπόθεση γι' αυτό.

Τόσο ο καγκελάριος Σολτς όσο και ο πρόεδρος Μακρόν απέφυγαν να εκφράσουν την πρόθεσή τους αν θα παραδώσουν ή όχι βαρέα γερμανικά άρματα Leopard και γαλλικά Leclerc, με τον Γερμανό καγκελάριο να δέχεται μεγάλη πίεση στο θέμα αυτό λόγω των κατεπειγόντων αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όσον αφορά την παράδοση αρμάτων Leclerc στην Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται», υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί «συλλογικά. Το θέμα θα συζητηθεί με τους συμμάχους, όπως η Γερμανία, τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Μπέρμποκ: «Εάν ερωτηθούμε, δεν θα σταθούμε εμπόδιο»

Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο αν η Πολωνία στείλει άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard 2 στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν η Πολωνία προχωρήσει και στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει χωρίς την έγκριση της Γερμανίας, είπε ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα από την Πολωνία, «η οποία απαιτείται να υποβάλει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο», όπως διευκρίνισε η υπουργός. «Αλλά εάν ερωτηθούμε, δεν θα σταθούμε εμπόδιο» σημείωσε.

Νωρίτερα σήμερα, η Πολωνία δήλωσε ότι θα στείλει τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης που διαθέτει στην Ουκρανία ακόμη και δεν το κάνει η Γερμανία και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει μια διπλωματική πρωτοβουλία στην Ευρώπη, εάν το Βερολίνο δεν το κάνει.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα παρακολουθούμε την Ουκρανία να αιμορραγεί μέχρι θανάτου» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM