Πρωτοφανές αδιέξοδο με την εκλογή προέδρου στην Βουλή των Αντιπροσώπων - Έκτη ήττα για Μακάρθι

Πρωτοφανές αδιέξοδο με την εκλογή προέδρου στην Βουλή των Αντιπροσώπων - Έκτη ήττα για Μακάρθι Facebook Twitter
Το φαβορί για να διαδεχθεί τη Νάνσι Πελόσι, ο Καλιφορνέζος Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι, κρέμεται από την καλή θέληση περίπου είκοσι εκλεγμένων τραμπικών, που του προσάπτουν πως είναι υπερβολικά μετριοπαθής - Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι ψηφοφορίες διαδέχονταν η μια την άλλη, έμοιαζαν όμως ολόιδιες: τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν μπόρεσαν ούτε χθες Τετάρτη να εκλέξουν «speaker», πρόεδρο του σώματος, καθώς το αδιέξοδο, πρωτόγνωρο εδώ κι έναν αιώνα, συνεχίζεται εξαιτίας του διχασμού των Ρεπουμπλικάνων αιρετών.

Η διχόνοια στις τάξεις του κόμματος της αντιπολίτευσης έχει παραλύσει τη διαδικασία εντελώς ως αυτό το στάδιο. Έπειτα από συνολικά έξι άκαρπες ψηφοφορίες σε δυο ημέρες, οι εργασίες ανεστάλησαν ως τις 20:00 (τοπική ώρα· σήμερα στις 03:00 ώρα Ελλάδας), προσφέροντας ευκαιρία για -σκληρές- διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Το φαβορί για να διαδεχθεί τη Νάνσι Πελόσι, ο Καλιφορνέζος Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι, κρέμεται από την καλή θέληση περίπου είκοσι εκλεγμένων τραμπικών, που του προσάπτουν πως είναι υπερβολικά μετριοπαθής.

«Ντροπιαστική»

Μέλη της πιο συντηρητικής μερίδας του Grand Old Party, οι βουλευτές αυτοί επωφελούνται από την οριακή πλειοψηφία (222-212) που εξασφάλισε η παράταξη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022 για να θέσουν τους όρους τους — αφού, χωρίς αυτούς, ο Κέβιν Μακάρθι απλούστατα δεν μπορεί να εκλεγεί.

Η Αμερική θέλει «νέο πρόσωπο, νέο όραμα, νέα ηγεσία», επιχειρηματολόγησε ο θυελλώδης Τσιπ Ρόι, βουλευτής που εκπροσωπεί το Τέξας.

Ο κ. Μακάρθι, μέλος του επιτελείου των Ρεπουμπλικάνων για πάνω από δέκα χρόνια, ήδη υποχώρησε και ικανοποίησε πολλές απαιτήσεις αυτής της τάσης, χωρίς όμως αυτό να επιτρέψει να αρθεί το αδιέξοδο. Χειρότερα, η εναντίωση στην υποψηφιότητά του μοιάζει να αποκρυσταλλώνεται.

Για την εκλογή του (ή της) προέδρου της κάτω Βουλής, του τρίτου σημαντικότερου αξιωματούχου στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, απαιτείται πλειοψηφία 218 ψήφων. Έπειτα από έξι ψηφοφορίες, ο κ. Μακάρθι δεν εξασφάλισε παρά 203 στην καλύτερη περίπτωση.

Ωστόσο, ο Καλιφορνέζος πολιτικός δεν έχει σοβαρό ανταγωνιστή. Μόνο το όνομα του αρχηγού της μερίδας των τραμπικών, του Στιβ Σκαλίζ, κυκλοφορεί ως πιθανή εναλλακτική, αλλά οι πιθανότητές του δεν μοιάζουν σοβαρές.

Πρωτοφανές αδιέξοδο με την εκλογή προέδρου στην Βουλή των Αντιπροσώπων - Έκτη ήττα για Μακάρθι Facebook Twitter
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την κατάσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Φωτ.: ΕΡΑ

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την κατάσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας πως «ο υπόλοιπος κόσμος» παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κογκρέσο.

Στις τάξεις της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, που υποστηρίζει τον Κέβιν Μακάρθι, η ενόχληση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, κι οδήγησε σε αντεγκλήσεις στο ημικύκλιο. Σε «ακόμα μια μέρα χωρίς τέλος», αναφέρθηκε ειρωνικά η βουλεύτρια Κατ Κάμακ, που εκπροσωπεί τη Φλόριντα, καλώντας τους αντάρτες να συμμορφωθούν στη γραμμή.

Χθες το πρωί, ο Ντόναλντ Τραμπ παρενέβη: κάλεσε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που έχει δημιουργήσει το κόμμα του να κάνει τα πάντα για να «αποφύγει μια ντροπιαστική ήττα».

Όμως ο πρώην πρόεδρος, η φήμη του οποίου ως διαμορφωτή ισορροπιών αμφισβητείται ολοένα εντονότερα τους τελευταίους μήνες, δεν μπόρεσε να μεταπείσει τους διαφωνούντες.

Το αδιέξοδο έχει χειροπιαστές επιπλοκές: χωρίς πρόεδρο, τα μέλη του σώματος δεν μπορούν να ορκιστούν, επομένως δεν μπορούν να εγκρίνουν κανένα νομοσχέδιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν επίσης να ονομάσουν επίσης μέλη επιτροπών και άρα να αρχίσουν τις έρευνες σε βάρος του Τζο Μπάιντεν που υπόσχονταν.

Ανέλπιστο δώρο για τον πρόεδρο;

Κατάσταση που οι Δημοκρατικοί διασκεδάζουν ως έναν βαθμό, με χλευαστικά γέλια και επευφημίες. Το κόμμα του Τζο Μπάιντεν πρότεινε τον Χακίμ Τζέφρις για την προεδρία, αλλά φυσικά ο Δημοκρατικός δεν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους και να εκλεγεί.

Οι βουλευτές θα συνεχίσουν να ψηφίζουν ωσότου να εκλεγεί πρόεδρος του σώματος. Η διαδικασία κανονικά δεν θα διαρκούσε παρά λίγες ώρες. Όμως δεν αποκλείεται να κρατήσει εβδομάδες: το 1856, είχαν περάσει δυο μήνες κι είχαν χρειαστεί όχι λιγότερες από 133 ψηφοφορίες.

Η πιθανότητα να έχει απέναντί του εχθρικό αλλά αποδιοργανωμένο Κογκρέσο ίσως αποδειχθεί ανέλπιστο πολιτικό δώρο για τον πρόεδρο Μπάιντεν, ιδίως αν επιβεβαιώσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος για το αξίωμα το 2024 - έχει πει πως θα ανακοινώσει την απόφασή του στις αρχές του χρόνου.

Ο Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους πήγε χθες Τετάρτη στο Κεντάκι, για να διαλαλήσει τα καλά του έργου κατασκευής νέας γέφυρας, με χρηματοδοτηση δυνάμει του φαραωνικού νόμου για τις επενδύσεις στις υποδομές που εγκρίθηκε, χάρη και στις ψήφους μερικών Ρεπουμπλικάνων, από το Κογκρέσο.

Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να φορέσει το αγαπημένο του κοστούμι, αυτό του κεντρώου πολιτικού που επιδιώκει συμβιβασμούς, κληρονομιά της μακράς καριέρας του στη Γερουσία.

Μάλλον κατά σύμπτωση, τον συνόδευσε ο βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων στο άλλο σώμα του Κογκρέσου: ο Μιτς Μακόνελ.

Κι ένα σενάριο μπόνους

«Είτε θα κάνουμε αληθινή συζήτηση με ορισμένους ανθρώπους, ή θα πάμε πίσω στην αίθουσα της κοινοβουλευτικής ομάδας και θα αρχίσουμε να πλακωνόμαστε ώσπου να πέσει είτε ο ένας ή ο άλλος λιπόθυμος», διεμήνυε χθες ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζεφ Βαν Ντρου, υποστηρικτής του κ. Μακάρθι.

Ο ενδιαφερόμενος θέλησε να φανεί αισιόδοξος, διαβεβαιώνοντας πως πρόεδρος του σώματος θα εκλεγεί αφού «επιλύσουμε» τα «προβλήματά μας», κάτι που «θα κάνουμε μαζί».

Ο υποστηρικτής του Τομ Κόουλ υπερθεμάτισε: «κάποια στιγμή θα αναδείξουμε ‘speaker’, και θα είναι Ρεπουμπλικάνος», διαβεβαίωσε.

Άλλο ένα σενάριο φαινόταν να εξετάζεται λίγο πιο σοβαρά χθες: η εκλογή νέου προέδρου του σώματος με ψήφους και (κάποιων, τουλάχιστον) Δημοκρατικών.

Η Δημοκρατική βουλεύτρια Μάρσι Κάπτουρ ανέφερε μέσω Twitter πως εύχεται να υπάρξει «ενότητα κάποιου είδους». Η συναδέλφισσά της Ρο Χάνα εκφράστηκε ακόμα πιο ανοικτά, λέγοντας πως θα ψήφιζε κάποιον Ρεπουμπλικάνο αν δεσμευόταν να αποφευχθούν οι συγκρούσεις για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και να μοιραστεί η δυνατότητα να εκδίδονται κλητεύσεις με τους Δημοκρατικούς. Πρότεινε μάλιστα τρεις υποψήφιους (Μπράιαν Φιτσπάτρικ, Μάικ Γκάλαγκερ, Ντέιβ Τζόις), που πάντως δεν μοιάζουν να έχουν σοβαρές πιθανότητες ακόμη και σε περίπτωση που επιτυγχανόταν τέτοια συνεννόηση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-Reuters-dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM