Στον Λευκό Οίκο ο Ζελένσκι -Ο Μπάιντεν προσφέρει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τζο Μπάιντεν έξω από τον Λευκό Οίκο Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, αφού προσγειώθηκε στη βάση Andrews, έφτασε στον Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχθηκε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ζελένσκι πόζαρε για τους δημοσιογράφους, έχοντας στο πλευρό του την Τζιλ και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον αγκάλιασε.

«Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για τις 300 ημέρες του πολέμου, καθώς μίλησε στους δημοσιογράφους μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του.

«Κύριε πρόεδρε, χαίρομαι που σας έχουμε», είπε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι. «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι στο πλευρό σας για την ενωμένη άμυνα ενάντια σε αυτόν τον κτηνώδη, βίαιο πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν».

«Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, 300 ημέρες που το περνάμε αυτό και ο Πούτιν έχει εξαπολύσει μια βάναυση επίθεση στο δικαίωμα των Ουκρανών να υπάρχουν ως έθνος και την επίθεση σε αθώους Ουκρανούς για κανέναν άλλο λόγο εκτός από τον εκφοβισμό», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας τις κλιμακούμενες ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια και τις πολιτικές υποδομές.

Ο Πούτιν «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αμερικανό ομόλογό του για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφθεί αργότερα το Κογκρέσο, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στις 19:30 (τοπική ώρα, 02:30 ώρα Ελλάδος).

Με πληροφορίες CNN & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM
«Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / «Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Από την πρώτη πορεία υπερηφάνειας το 1975 στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, μέχρι τη φετινή διοργάνωση του WorldPride, η queer κοινότητα της Ουάσιγκτον αντιστέκεται στην καταστολή και απαντά με ορατότητα, πολιτισμό και διεκδίκηση
LIFO NEWSROOM