Σουδάν: Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο πρώην πρόεδρος Μπασίρ

Σουδάν: Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο πρώην πρόεδρος Μπασίρ Facebook Twitter
Φωτ.:EPA/PHILLIP DHIL
0

Ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ ανέλαβε «πλήρη ευθύνη» για το πραξικόπημα του 1989, κατά την απολογία του ενώπιον δικαστηρίου του Χαρτούμ για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Ο Μπασίρ ανατράπηκε από τους στρατηγούς του κατά την εξέγερση του 2019 και οδηγήθηκε στη φυλακή. Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν ως «πολιτικά υποκινούμενη» τη δίκη για το πραξικόπημα της 30ης Ιουνίου 1989.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για όσα εκτυλίχθηκαν την 30η Ιουνίου», είπε αμετανόητος ο Μπασίρ ενώπιον του δικαστηρίου. «Παρακολούθησα τις προσπάθειες του εισαγγελέα να επιβεβαιώσει το κατηγορητήριο, παρουσιάζοντας βίντεο και καταθέσεις μαρτύρων. Τα ακούω και τα απολαμβάνω», συνέχισε και χαμογέλασε προκλητικά.

Ο Μπασίρ διευκρίνισε επίσης ότι πολίτες που ανέλαβαν αξιώματα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον ίδιο, κλήθηκαν να βοηθήσουν το Σουδάν σε μια ταραγμένη περίοδο, αλλά δεν είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Η δίκη του Μπασίρ ξεκίνησε το 2020 και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη. Ορισμένοι συγκατηγορούμενοί του έχουν αρνηθεί όσα τους καταλογίζονται.

Αν κριθεί ένοχος και καταδικαστεί, ο Όμαρ αλ Μπασίρ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.

Έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για διαφθορά και διώκεται επίσης για δολοφονίες διαδηλωτών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ζητήσει την προσαγωγή του σε δίκη για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην ένοπλη σύρραξη στο Νταρφούρ.

Το τελευταίο πραξικόπημα στο Σουδάν έγινε τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν απομάκρυνε τη μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα στη δημοκρατία ύστερα από 30 χρόνια δικτατορίας του Μπασίρ.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η χούντα ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης σε δημοκρατική διακυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM