Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι έγραψε την παραίτησή του το 2013

Ο πάπας Φραγκίσκος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι έγραψε την επιστολή παραίτησής του λίγο μετά την εκλογή του, το 2013, για την περίπτωση που σοβαρά προβλήματα υγείας δεν του επιτρέψουν να εκτελεί τα καθήκοντά του. 

«Έχω ήδη υπογράψει την παραίτησή μου», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα ABC, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που προβλήματα υγείας ή ένα ατύχημα τον εμποδίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του. 

«Την υπέγραψα και είπα “εάν υποστώ βλάβη για ιατρικούς ή άλλους λόγους, ορίστε η παραίτησή μου, την έχετε», δήλωσε ο ποντίφικας. 

Πέρυσι ο πάπας Φραγκίσκος υποβλήθηκε σε επέμβαση στο έντερο, ενώ εδώ και καιρό έχει πόνους στο γόνατο, ένα πρόβλημα που για μήνες τον υποχρέωσε να χρησιμοποιεί αμαξίδιο. Ο ποντίφικας δήλωσε ότι έδωσε την παραίτησή του στον καρδινάλιο Ταρκίσιο Μπερτόνε, που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού. 

Ο πάπας Φραγκίσκος, που έκλεισε τα 86 του χρόνια το Σάββατο, αστειεύτηκε ότι τώρα που αποκάλυψε την ύπαρξη της παραίτησής του «κάποιος θα τρέξει στον Μπερτόνε και θα του πει “δώσε μου αυτό το χαρτί”». Συμπλήρωσε ότι είναι βέβαιος πως ο Μπερτόνε παρέδωσε την επιστολή στον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Πιέτρο Παρολίν.  

Σε παλιότερες δηλώσεις του ο πάπας Φραγκίσκος έχει επαινέσει την απόφαση του προκατόχου του, πάπα Βενέδικτου, να παραιτηθεί, επειδή ένιωθε ότι η προχωρημένη ηλικία δεν του επέτρεπαν να εκτελεί τα καθήκοντά του. Ήταν ο πρώτος ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια. 

Πάντως, στη συνέντευξη ο πάπας Φραγκίσκος υποβάθμισε τα κινητικά ζητήματα που αντιμετωπίζει. «Κάποιος κυβερνά με το κεφάλι, όχι με το γόνατο», επεσήμανε ο ποντίφικας, που πλέον χρησιμοποιεί μπαστούνι και όχι αμαξίδιο σε δημόσιες εμφανίσεις. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: «Δεν το αντέχω άλλο αυτό» - Τι έγραφε στα emails του με τον Επστάιν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Δεν το αντέχω άλλο αυτό» - Τι έστελνε στα emails του με τον Τζέφρι Έπσταϊν

Στο φως της δημοσιότητας νέα emails που φέρεται να έστειλε στον Τζέφρι Έπσταϊν και τη Γκίσλεϊν Μάξγουελ, όταν ενημερώθηκε ότι μια βρετανική εφημερίδα επρόκειτο να δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τους τρεις τους
LIFO NEWSROOM