«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο»

«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο» Facebook Twitter
Ο πατέρας του Κώστα Φραγκούλη σύρθηκε από τα ΜΑΤ και συνελήφθη έξω από τα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρόταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού του. Φωτ.: Eurokinissi
0



Ο 16XΡΟΝΟΣ ΡΟΜ
 Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Για τους εκπροσώπους των Ρομά το τραγικό περιστατικό αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο δολοφονικό μοτίβο «όσο οι αστυνομικοί που στοχεύουν ανήλικους από περιθωριοποιημένες ομάδες παραμένουν ατιμώρητοι».

«Δεν στοχεύεις να σκοτώσεις ένα παιδάκι για 20 ευρώ. Η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. H αντίδραση των αστυνομικών είχε ρατσιστικά κίνητρα», είπε στη LiFO o Παναγιώτης Σαμπάνης, μέλος της Πανελλαδικής συνομοσπονδίας «Ελλάν Πασσέ» από τη Θεσσαλονίκη, πριν λίγη ώρα στα δικαστήρια, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Την ώρα που μας μιλούσε, ο πατέρας του παιδιού συρόταν από τα ΜΑΤ και συλλαμβανόταν έξω από τα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρόταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού του.

Τα μέλη της «Ελλάν Πασσέ» που μίλησαν στη LiFO ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

«Ήξεραν ποιον κυνηγούσαν και γιατί», αναφέρει ο Παναγιώτης Σαμπάνης. «Ήξεραν ότι είναι ένας νεαρός Ρομά, πατέρας ενός κοριτσιού 1,5 ετών, που δεν είχε να πληρώσει τη βενζίνη. Ζητάμε τη βοήθεια και των δημοσιογράφων για να πάψουν να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά στα παιδιά μας. Έχουμε δημοκρατία. Οι ζωές των παιδιών αυτών δεν αξίζουν λιγότερο. Θα μπορούσαν να πάρουν το νούμερο των πινακίδων και στη συνέχεια να τον συλλάβουν», υποστηρίζει. 

Από το πρωί της Τρίτης, η ατμόσφαιρα στην περιοχή των δικαστηρίων είναι εκρηκτική. Ρομά διαμαρτύρονται για το νέο περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας, έναν χρόνο μετά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. 

«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο» Facebook Twitter
Ένας χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. Φωτ.: Eurokinissi

«Το είχαμε πει και πέρσι τον Νοέμβριο, μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν σε δολοφονίες. Και είχαμε δίκιο», μας λέει η δικηγόρος Αλεξάνδρα Καραγιάννη, μέλος της ειδικής γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της «Ελλάν Πασσέ». Αυτό, όπως μας λέει, οφείλεται στον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τη δολοφονία Σαμπάνη: «Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έμειναν ατιμώρητοι και νομιμοποιήθηκε η πράξη τους ηθικά από κάποιους άλλους ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων πράξεων εναντίον των Ρομά. Μιλάμε για έγκλημα μίσους, για δολοφονική επίθεση, ευθεία βολή σε ένα ανήλικο παιδί. Είναι μία απίστευτη βιαιότητα που δεν συναντάμε σε άλλες περιπτώσεις», υποστηρίζει.

Τα μέλη της «Ελλάν Πασσέ» που μίλησαν στη LiFO ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

ΠΑΝΤΖΟΣ
Βασίλης Πάντζος

Ο πρόεδρος Βασίλης Πάντζος μας λέει ότι «οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται». Λέει ακόμη ότι η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά, τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί. «Η αδράνεια της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες»

Ο ίδιος αναφέρει ότι για πάνω από μία πενταετία η κοινότητα Ρομά και οι εκπρόσωποί της αναζητούν γέφυρες για να σταματήσει αυτό το δολοφονικό μοτίβο, χωρίς δυστυχώς καμία απολύτως ανταπόκριση. Έχουν διοχετευθεί άπειροι πόροι και παρ' όλα αυτά η αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας Ρομά παραμένει το ζητούμενο: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πέραν του κατασταλτικού χαρακτήρα των πρωτοβουλιών του, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναγκαιότητα συνολικής προσέγγισης του φαινομένου και τη χάραξη πολιτικών που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στον εν γένει σχεδιασμό κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ελλήνων Ρομά». 

Απαιτείται όμως, όπως μας είπαν όλοι, η διαρκής και καθημερινή συνεργασία τους με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία για την εκπαίδευση των αστυνομικών μέσω σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και την πρόληψη φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ο 16χρονος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι διαμαρτυρίες των  Ρομά εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός

Daily / Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός

Για τους Έλληνες Ρομά, τους τσιγγάνους, τους γύφτους, μοιάζει σα να μπορεί να λέει και να γράφει κανείς ό,τι στερεοτυπικό και ρατσιστικό και χολερικό και ισοπεδωτικό έχει στο μυαλό του, χωρίς καμιά συνέπεια, ούτε ποινική ούτε κοινωνική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
H εξέγερση της «κανονικότητας»

Οπτική Γωνία / H εξέγερση της «κανονικότητας»

Μια τάση που θέλει να προσελκύσει μετριοπαθή ακροατήρια, αντλώντας από μια ψευδή εκδοχή της Ιστορίας, η οποία θέλει τον δυτικό πολιτισμό να υποφέρει ή να παρακμάζει γιατί τάχα έπεσε θύμα του ανθρωπισμού του.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
EPEJERGAS HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οπτική Γωνία / HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οι κρίσιμοι σταθμοί μιας δύσκολης πορείας που ξεκίνησε το 1981, οπότε πιστοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV, μέχρι σήμερα, που στόχος πια είναι η πλήρης ύφεση της νόσου, με ορίζοντα την επίτευξη της ίασης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Επιστρατεύοντας το ύστατο μέσο πίεσης, ο Πάνος Ρούτσι ζητά δικαιοσύνη για τα Τέμπη και άδεια για να ξεθάψει το παιδί που έχασε στο μοιραίο τρένο, ώστε να ταυτοποιηθεί και να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τα drones μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Οπτική Γωνία / Από τα drones μέχρι το AI: Η Κίνα αλλάζει την παγκόσμια ασφάλεια

Πώς η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η στρατηγική σύμπλευση με τη Ρωσία διαμορφώνουν τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια; Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Ο Τραμπ είναι διχαστικός και επικίνδυνος»

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζουν πιο διχασμένες από ποτέ; Και πού οφείλεται η άνοδος της πολιτικής βίας; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ