Η Σιγκαπούρη αποποινικοποίησε το γκέι σεξ- Αλλά μπλόκαρε την ισότητα στον γάμο

Η Σιγκαπούρη αποποινικοποίησε το γκέι σεξ- Αλλά μπλόκαρε την ισότητα στον γάμο Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Το κοινοβούλιο της Σιγκαπούρης αποποινικοποίησε το γκέι σεξ, αλλά τροποποίησε το Σύνταγμα ουσιαστικά εμποδίζοντας την πλήρη ισότητα του γάμου

Ο νόμος, από την εποχή που η Σιγκαπούρη ήταν η βρετανική αποικία, προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως δύο ετών για το σεξ μεταξύ ανδρών. Η απόφαση του κοινοβουλίου έρχεται έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες να καταργηθεί ο νόμος στα δικαστήρια. 

«Ο αέρας που αναπνέω είναι σίγουρα πιο ελαφρύς τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπέντζαμιν Ξούε, 39χρονος ομοφυλόφιλος που ζει στη Σιγκαπούρη. 

Ο Ρόι Ταν, γιατρός που κάποια στιγμή στράφηκε στη δικαιοσύνη κατά του νόμου, δήλωσε ότι νιώθει «ευγνώμων και προνομιούχος που είδα το τέλος σε μία μάχη 12 ετών για την κατάργηση του νόμου». Με την εξέλιξη αυτή «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Σιγκαπούρης», πρόσθεσε. 

Η οργάνωση Pink Dot έκανε λόγο για «ιστορικό ορόσημο» για την ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα. «Είμαι χαρούμενος που επιτέλους συνέβη», δήλωσε ο Τζάστιν, ομοφυλόφιλος από τη Σιγκαπούρη που δεν έδωσε το επίθετό του, φοβούμενος διακρίσεις στον χώρο εργασίας. 

«Ένας λόγος λιγότερος για να κρύβω τον πραγματικό εαυτό μου, εξαιτίας κάποιου ξεπερασμένου νόμου. Αλλά αυτό είναι απλά το πρώτο βήμα για την αφαίρεση του κοινωνικού και θρησκευτικού στιγματισμού της κοινότητας, εξαιτίας ξεπερασμένων αντιλήψεων και λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης», συμπλήρωσε.   

Μαζί με την αποποινικοποίηση του γκέι σεξ, το κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του συντάγματος που ενισχύει τον ισχύοντα ορισμό του γάμου μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Αυτή την κίνηση ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα σε μελλοντικές προσφυγές στη δικαιοσύνη, για να θεσπιστούν ίσα δικαιώματα στον γάμο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες.  

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κασιβισουανάθαν Σάνμουγκαμ υποστήριξε ότι ο ορισμός του γάμου έπρεπε να προστατευθεί, επειδή σε περίπτωση που αλλάξει, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο όλες οι κυβερνητικές πολιτικές που βασίζονται στις παραδοσιακές δομές, όπως εκείνες που αφορούν τη στέγαση και την περίθαλψη.   

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάσαγκος Ζουλκίφλι, που κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία, είπε πως ο παραδοσιακός ορισμός της οικογένειας αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι δεν εξετάζεται αλλαγή για να συμπεριληφθεί ο γάμος ομοφυλόφιλων. 

«Οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν μπορούν να επισημοποιήσουν ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων. Αυτό είναι αντίθετο στον νόμο», υπογράμμισε, αλλά παραδέχθηκε ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να αναθεωρήσει τον νόμο στο μέλλον. 

Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας απογοητεύτηκαν με αυτή την τροποποίηση του συντάγματος, αλλά διατηρούν την ελπίδα τους για περαιτέρω πρόοδο. 

«Υποθέτω ότι δεν είναι εύκολο να το καταπιούν τώρα», δήλωσε ο Ξούε αλλά συμπλήρωσε ότι η αποποινικοποίηση του γκέι σεξ θα μπορούσε «να αρχίσει να ανοίγει τις πόρτες προκειμένου να γίνει αυτή η ειλικρινής συζήτηση για τις queer ζωές μας στη Σιγκαπούρη». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM