Πωλείται το «μοναδικό» πορτρέτο του Σαίξπηρ όσο ζούσε- Έναντι 10 εκατ.£

Πωλείται το «μοναδικό» πορτρέτο του Σαίξπηρ όσο ζούσε- Έναντι 10 εκατ.£ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που λέγεται ότι αποτελεί το μοναδικό υπογεγραμμένο και χρονολογημένη που φιλοτεχνήθηκε όσο ζούσε, πωλείται για πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες. 

Ο ιδιοκτήτης, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, αποφάσισε να πουλήσει τον πίνακα με ιδιωτική συμφωνία, χωρίς να γίνει δημοπρασία. 

Πρόκειται για έργο του Ρόμπερτ Πικ, ζωγράφου της αυλής του βασιλιά Ιάκωβου Α’, που είναι υπογεγραμμένο και φέρει τη χρονολογία 1608. Ο πίνακας- που έως το 1975 ήταν κρεμασμένος στη βιβλιοθήκη έπαυλης στη βόρεια Αγγλία- εκτίθεται από την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Grosvenor House, στο δυτικό Λονδίνο. 

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την πώληση υποστηρίζουν ότι ο Σαίξπηρ είχε σχέσεις με τον Πικ, όπως και ότι συχνά ο καλλιτέχνης αναλάμβανε να ζωγραφίσει τα πορτρέτα κορυφαίων μελών της αυλής και της κοινωνίας. 

Ο Ντάνκαν Φίλιπς, ειδικός τέχνης που εξέτασε το έργο πριν από την πώληση, ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για αυτό το πορτρέτο του Σαίξπηρ από οποιοδήποτε άλλο γνωστό πίνακα του θεατρικού συγγραφέα. 

«Είναι μονογραμμένο και χρονολογημένο έργο ζωγράφου πορτρέτων με κύρος», επεσήμανε. «Ο πίνακας επέζησε τα τελευταία 400 χρόνια σχεδόν ανέγγιχτος από τη φθορά χάρη στο ότι ανήκε σε λάτρεις του Σαίξπηρ, που το είχαν κρεμασμένο στη βιβλιοθήκη τους», συμπλήρωσε. 

Από την άλλη, ο ειδικός σε ζητήματα που αφορούν στον Σαίξπηρ, Μάικλ Ντόμπσον, δήλωσε στην Daily Mail πως οι αναφορές ότι πρόκειται για πορτρέτο του θεατρικού συγγραφέα αποτελούν «ευσεβείς πόθους». 

Με πληροφορίες από Guardian

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο εξώφυλλο του Rolling Stone: «Δεν είχα το ταλέντο που ένιωθα ότι είχαν οι άλλοι»

Από την περίοδο που σκεφτόταν να τα παρατήσει, ο Μεσκάλ έφτασε στη λίστα των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ και έγινε το «Μήλον της Έριδος» κορυφαίων σκηνοθετών και σχεδιαστών μόδας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Πολιτισμός / Γκρέτα Γκάρμπο: Η μυστηριώδης ζωή της «σφίγγας της Σουηδίας» που «αποπλάνησε» το Χόλιγουντ

Η Σουηδέζα ηθοποιός, θα αποσυρθεί σε ηλικία μόλις 36 χρόνων από το σινεμά, όταν βρισκόταν στην κορυφή, ζώντας τα υπόλοιπα 49 χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τροφοδοτώντας μία ασυγκράτητη μυθολογία γύρω από την προσωπικότητά της, με φήμες, ιστορίες, πληροφορίες, για τη ζωή της, τους πολυάριθμους έρωτές της, την αθεράπευτη προσμονή μίας επιστροφής της στα πλατό
LIFO NEWSROOM
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του με Argerich, Κουρεντζή, Nagano και Gheorghiu 

Πολιτισμός / Argerich, Κουρεντζής, Nagano, Gheorghiu: Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 25 χρόνια του

Ο οργανισμός που άλλαξε τον πολιτιστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται στην πιο εξωστρεφή φάση του και υποδέχεται τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα γεμάτο σημαντικές διεθνείς συμμετοχές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Πολιτισμός / Οι τελευταίες συλλογές του Τζόρτζιο Αρμάνι θα παρουσιαστούν κανονικά στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι ο σχεδιαστής εργαζόταν «μέχρι το τέλος» πάνω στις νέες γραμμές Emporio Armani και Giorgio Armani, αλλά και σε μια μεγάλη έκθεση για τα 50 χρόνια του οίκου
LIFO NEWSROOM