Συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος - Η πρώτη μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου

Συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος - Η πρώτη μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Facebook Twitter
Πλάνο από τη συνάντηση των δύο ανδρών όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα - Φωτ.: Getty Images.
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις. 

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ [σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό που θέλω να κάνω μαζί του, όταν μιλήσουμε [με τον Σι Τζινπινγκ], είναι να προσδιορίσουμε τις κόκκινες γραμμές που αναμένει η κάθε πλευρά να μην παραβιαστούν», εξήγησε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ήταν αφιερωμένη στο αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ προχθές Τρίτη.

Ο Μπάιντεν διευκρίνισε πως θέλει να εξεταστεί εάν ενσκήπτει πιθανή σύγκρουση ανάμεσα σε «αυτά που εκείνος [ο Σι] εκτιμά πως είναι κρίσιμα εθνικά συμφέροντα της Κίνας και αυτά που ξέρω ότι είναι κρίσιμα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης πως σκοπεύει να συζητήσει το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα της Ταϊβάν με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Το δόγμα για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει διόλου», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν, αποφεύγοντας να επαναλάβει προηγούμενες τοποθετήσεις που προκάλεσαν οργή στο Πεκίνο, ιδίως πως ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιστεί τη νήσο αν υποστεί κινεζική επίθεση.

Από την πλευρά του το Πεκίνο μέσω του Ζάο Λιζιάν ανέφερε σήμερα ότι παραμένει προσηλωμένο στην επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης με τις ΗΠΑ, όμως «το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των συμφερόντων της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM