Ισπανός αστυνομικός καταδικάστηκε για fake βίντεο βιασμού στο Twitter- Το είχε αναρτήσει σκόπιμα

Ισπανός αστυνομικός καταδικάστηκε για fake βίντεο βιασμού στο Twitter- Το είχε αναρτήσει σκόπιμα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένας αστυνομικός που σκόπιμα δημοσίευσε ένα παραπλανητικό βίντεο σεξουαλικής επίθεσης για να υποκινήσει μίσος εναντίον ασυνόδευτων μεταναστών έγινε το πρώτο άτομο που καταδικάζεται στην Ισπανία με φυλάκιση για χρήση fake news στα social media.

Δικαστήριο στη Βαρκελώνη επέβαλε σήμερα ποινή 15 μήνες φυλάκισης και πρόστιμο 1.620 ευρώ σε αξιωματικό της Guardia Civil για αδίκημα κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δημοσίων ελευθεριών.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος αποδέχθηκε την συμφωνία του εισαγγελέα, δεν θα εκτίσει όμως ποινή φυλάκισης καθώς οι ποινές στέρησης ελευθερίας κάτω των δύο ετών δεν εκτίονται από όσους είναι παραβάτες για πρώτη φορά στην Ισπανία.

Ωστόσο, το δικαστήριο τον διέταξε να ακολουθήσει σεμινάρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά των διακρίσεων και να απέχει από τη δημοσίευση δυσφημιστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον Ιούλιο του 2019 ο κατηγορούμενος δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter όπου υποτίθεται έδειχνε έναν νεαρό Μαροκινό μετανάστη να βιάζει μια γυναίκα στο Canet de Mar, μια πόλη κοντά στη Βαρκελώνη.

Ανέβασε το βίντεο, το οποίο στην πραγματικότητα έδειχνε μια γυναίκα να ξυλοκοπείται και να κακοποιείται σεξουαλικά στην Κίνα, λίγες μέρες αφότου μια γυναίκα στο Canet de Mar φέρεται να έπεσε θύμα βιασμού από δύο αλλοδαπούς ανηλίκους που ζούσαν σε κέντρο υποδοχής.

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, η εθνοφρουρά κίνησε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του.

Ο κατηγορούμενος, είχε συνοδεύσει το βίντεο με ένα κείμενο που έλεγε στα ισπανικά: «Εδώ βλέπετε έναν Μαροκινό ασυνόδευτο ανήλικο μετανάστη στο Canet de Mar», μια πόλη της Καταλονίας, όπως «εκείνους στους οποίους θα δίνουμε χρήματα μέχρι να γίνουν 23 ετών».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο δράστης είχε βιάσει το θύμα και ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν είχαν μεταδώσει την «είδηση».

Το βίντεο συγκέντρωσε πάνω από 21.000 προβολές.

«Με τη διάδοση του αναφερόμενου κειμένου και του συγκλονιστικού βίντεο, ο κατηγορούμενος θέλησε, με έκδηλη περιφρόνηση της αλήθειας και με μαζικό και αδιάκριτο τρόπο μεταξύ όλων των πιθανών χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, να συσχετίσει το περιεχόμενο του βίντεο με έναν υποτιθέμενο βιασμό που συνέβη στην πόλη Canet de Mar», είπε ο εισαγγελέας.

«Όλα αυτά με στόχο τη μαζική και άδικη δυσφήμιση των ασυνόδευτων ανηλίκων από άλλες χώρες», πρόσθεσε ο εισαγγελέας αναφερόμενος σε αυτή την κατηγορία των «ιδιαίτερα ευάλωτων» νέων.

Ο λογαριασμός στο Twitter όπου ο κατηγορούμενος δημοσίευσε το βίντεο έκτοτε έκλεισε.

Οι εισαγγελείς, οι οποίοι είπαν ότι ο λογαριασμός του κατηγορούμενου ήταν γεμάτος ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό, είχαν αρχικά ζητήσει ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Στον λογαριασμό του ίδιου υπήρχε και άλλο υλικό, μεταξύ των οποίων ένας κελτικός σταυρός, σύμβολο που χρησιμοποιείται συχνά από την ακροδεξιά, και ένα απόσπασμα από τον τρομοκράτη της λευκής υπεροχής Ντέιβιντ Λέιν.

Με πληροφορίες του Guardian/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM