Πούτιν: «Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream

Πούτιν: «Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream Facebook Twitter
Φωτ.: ​EPA ​
0

«Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις μεγάλες διαρροές που σημειώθηκαν ξαφνικά στους αγωγούς Nord Stream.

Ο Πούτιν είπε πως οι επιθέσεις στους αγωγούς, τις οποίες ευρωπαϊκές και δυτικές κυβερνήσεις αποκάλεσαν δολιοφθορά, αποτελούν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε, ακόμη, πως το αέριο μπορεί ακόμη να διοχετεύεται μέσω ενός εναπομείναντος άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, αλλά η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θέλει ή όχι να προμηθεύεται αέριο μέσω αυτού.

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα, υποστήριξε εξάλλου ο Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Σε ομιλία του σε ενεργειακό φόρουμ στη Ρωσία, είπε πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυξανόμενα ενεργειακά κόστη.

Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου «απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων» είπε ο Πούτιν.

Ξεκαθάρισε πως η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025 και προσέθεσε πως η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Χαιρέτισε την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και είπε πως η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με την ομάδα του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποεπενδύει στο πετρέλαιο και το αέριο.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προωθεί την πράσινη ενέργεια εις βάρος της ανάπτυξης του πετρελαίου και του αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τον εφοδιασμό αερίου μέσω του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και να δημιουργήσει ένα μεγάλο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

Μιλώντας στη διάσκεψη Moscow Energy Week, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να διευρύνει τη γεωγραφία των εφοδιασμών με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ θα κινείται περαιτέρω προς διακανονισμούς εφοδιασμού σε τοπικά νομίσματα.

Οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βρίσκονται πίσω από την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας το περασμένο Σάββατο, υποστήριξε ακόμη.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε νωρίτερα ότι συνέλαβε πέντε Ρώσους και τρεις πολίτες της Ουκρανίας για την έκρηξη στη γέφυρα, την οποία ο Πούτιν έχει αποκαλέσει τρομοκρατική ενέργεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM