Ιράν: Η οικογένεια της Μαχσά Αμινί δέχεται απειλές θανάτου

Ιράν: Η οικογένειά της Μασχά Αμινί δέχεται απειλές θανάτου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SEDAT SUNA
0

Η οικογένεια της Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε ύστερα από τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν, καταγγέλλει πως λαμβάνει απειλές θανάτου και έχει λάβει προειδοποίηση να μην έχει καμία συμμετοχή στις διαδηλώσεις στη χώρα. 

Η 22χρονη έχει γίνει σύμβολο των διαδηλωτών, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις έναν μήνα μετά τον θάνατό της, ενώ η εικόνα της νεαρής κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Η οικογένειά μας δέχεται έντονη πίεση από αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να μην μιλήσουμε σε οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κανάλια εκτός Ιράν και να ενημερώσουμε οποιονδήποτε στον έξω κόσμο για τον θάνατό της» επεσήμανε στο BBC ξάδελφος της θανούσης.

Ο Ερφάν Μορτεζάι είναι μαχητής των Πεσμεργκά της Κομάλα, ενός εξόριστου ιρανικού κουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Ιράκ. Εδώ και χρόνια, πολύ πριν από τον θάνατο της εξαδέλφης του, επιχειρεί να ανατρέψει το ιρανικό καθεστώς. 

Ο Εφράν χρησιμοποιεί το κουρδικό όνομα της 22χρονης, Ζίνα, με το οποίο ήταν γνωστή σε όλους τους γνωστούς κι αγαπημένους της. Το Μαχσά ήταν το ιρανικό της όνομα. Οι γονείς της αναγκάστηκαν να της το δώσουν καθώς ορισμένα κουρδικά ονόματα είναι απαγορευμένα στη χώρα. 

«Η Ζίνα ήταν φυσιολογικός άνθρωπος, ήταν απολιτίκ» επεσήμανε. «Το καθεστώς κατασκευάζει σενάρια και παραπληροφορεί. Λέγοντας πως η Ζίνα ήταν σε επαφή μαζί μου και ότι τη δίδαξα και την έστειλα πίσω στο Ιράν για συγκεκριμένα πράγματα, όταν αυτά δεν έχουν καμία βάση». 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απειλές που δέχεται η οικογένεια, οι οποίες τον ανησυχούν ιδιαιτέρως. 

«Βασανίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία. Οι αξιωματούχοι τού καθεστώτος μάς έχουν απειλήσει μέσω Instagram με ψεύτικους λογαριασμούς και έχουν πει στα μέλη της οικογένειας στο Ιράν ότι αν εμπλακούν στις διαδηλώσεις, μπορεί να σκοτωθούν».

Πλην εκείνων, και ο Εφράν δέχεται απειλές κατά της ζωής του. «Και εγώ ο ίδιος δέχομαι τηλεφωνικές απειλές. Πως αν με δουν στην πόλη, θα με απαγάγουν και θα με σκοτώσουν». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ ανοίγει τις πόρτες στους ξένους φοιτητές που διώχνει από το Χάρβαρντ ο Τραμπ

Το Πεκίνο καταδίκασε την «πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα «βλάψει μόνο την εικόνα και το διεθνές κύρος των ΗΠΑ»
LIFO NEWSROOM
Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM