Ιράν: Η οικογένεια της Μαχσά Αμινί δέχεται απειλές θανάτου

Ιράν: Η οικογένειά της Μασχά Αμινί δέχεται απειλές θανάτου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SEDAT SUNA
0

Η οικογένεια της Μαχσά Αμινί, η οποία πέθανε ύστερα από τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν, καταγγέλλει πως λαμβάνει απειλές θανάτου και έχει λάβει προειδοποίηση να μην έχει καμία συμμετοχή στις διαδηλώσεις στη χώρα. 

Η 22χρονη έχει γίνει σύμβολο των διαδηλωτών, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις έναν μήνα μετά τον θάνατό της, ενώ η εικόνα της νεαρής κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Η οικογένειά μας δέχεται έντονη πίεση από αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να μην μιλήσουμε σε οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κανάλια εκτός Ιράν και να ενημερώσουμε οποιονδήποτε στον έξω κόσμο για τον θάνατό της» επεσήμανε στο BBC ξάδελφος της θανούσης.

Ο Ερφάν Μορτεζάι είναι μαχητής των Πεσμεργκά της Κομάλα, ενός εξόριστου ιρανικού κουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Ιράκ. Εδώ και χρόνια, πολύ πριν από τον θάνατο της εξαδέλφης του, επιχειρεί να ανατρέψει το ιρανικό καθεστώς. 

Ο Εφράν χρησιμοποιεί το κουρδικό όνομα της 22χρονης, Ζίνα, με το οποίο ήταν γνωστή σε όλους τους γνωστούς κι αγαπημένους της. Το Μαχσά ήταν το ιρανικό της όνομα. Οι γονείς της αναγκάστηκαν να της το δώσουν καθώς ορισμένα κουρδικά ονόματα είναι απαγορευμένα στη χώρα. 

«Η Ζίνα ήταν φυσιολογικός άνθρωπος, ήταν απολιτίκ» επεσήμανε. «Το καθεστώς κατασκευάζει σενάρια και παραπληροφορεί. Λέγοντας πως η Ζίνα ήταν σε επαφή μαζί μου και ότι τη δίδαξα και την έστειλα πίσω στο Ιράν για συγκεκριμένα πράγματα, όταν αυτά δεν έχουν καμία βάση». 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απειλές που δέχεται η οικογένεια, οι οποίες τον ανησυχούν ιδιαιτέρως. 

«Βασανίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία. Οι αξιωματούχοι τού καθεστώτος μάς έχουν απειλήσει μέσω Instagram με ψεύτικους λογαριασμούς και έχουν πει στα μέλη της οικογένειας στο Ιράν ότι αν εμπλακούν στις διαδηλώσεις, μπορεί να σκοτωθούν».

Πλην εκείνων, και ο Εφράν δέχεται απειλές κατά της ζωής του. «Και εγώ ο ίδιος δέχομαι τηλεφωνικές απειλές. Πως αν με δουν στην πόλη, θα με απαγάγουν και θα με σκοτώσουν». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Διεθνή / Mākereti Papakura: Η πρώτη Μαορί γυναίκα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τιμήθηκε μεταθανάτια

Η Mākereti Papakura, η πρώτη γυναίκα Māori που σπούδασε στο Oxford, τιμήθηκε μεταθανάτια για τη διατριβή της στην ανθρωπολογία - Η οικογένειά της γιόρτασε την αναγνώριση και την επιστροφή του ιστορικού pou στην Αγγλία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Διεθνή / Ο Τραμπ τάζει κονδύλια σε εννιά κορυφαία πανεπιστήμια αν υιοθετήσουν την ατζέντα του

Σε αντάλλαγμα, ο Λευκός Οίκος υπόσχεται προνομιακή πρόσβαση σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, αλλά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΗ

Διεθνή / Νέα μηνύματα Πούτιν στη Δύση: «Παίζετε επικίνδυνα αλλά ηρεμήστε» - Κατηγόρησε την Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υποσχέθηκε άμεση αντίδραση εάν η Ευρώπη προκαλέσει τη Ρωσία αλλά απέρριψε την ιδέα ότι η Ρωσία θα επιτεθεί μια μέρα σε ένα μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Διεθνή / Shein: Στη Γαλλία τα πρώτα μόνιμα φυσικά καταστήματα του ασιατικού κολοσσού fast-fashion

Η εταιρεία ανέφερε ότι η «παγκόσμια επιρροή της γαλλικής μόδας» καθιστά τη χώρα «φυσική επιλογή» για να δοκιμαστεί η μετάβαση από τον αποκλειστικά ψηφιακό κόσμο στο φυσικό λιανεμπόριο
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

«Η απεργία πείνας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στα κελιά τους, για να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή του αγώνα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Ελλήνων ακτιβιστών
LIFO NEWSROOM