Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται	Facebook Twitter
0

Μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ύστερα από την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου. Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με το ζήτημα. 

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία» συμπληρώνει στην ίδια ανακοίνωση.

Τονίζει, δε, πως η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Τέλος, η αμερικανική πλευρά καλεί όλες τις πλευρές «να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Στο ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης

Υπενθυμίζεται πως χθες έγινε γνωστό πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη, αξιώνοντας «να σταματήσει η Ελλάδα τις παραβιάσεις της στα νησιά». 

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων στα νησιά της Λέσβου και της Χίου

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ζήτησε «να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά και να αποκατασταθεί το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς». 

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, «η Ελλάδα έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα αμερικανικής κατασκευής σε Λέσβο και Σάμο, νησιά που σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Το υλικό καταγράφηκε από UAV της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων». 

Ο τουρκικός ισχυρισμός περί τεθωρακισμένων στα δύο ελληνικά νησιά εδράζεται σε φωτογραφίες από drone. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Hurriyet/NTV

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΡΩΣΙΑ ΚΡΗΤΗ

Explainer / «Πολύ δύσκολο το σήμα να έρθει από την Ουκρανία χωρίς δορυφόρους»: Πώς έγινε το χτύπημα στο πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Κρήτης

«Αν ήμουν Αμερικανίδα, θα είχα ανησυχήσει» δηλώνει στη LiFO η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη
ΛΙΑ ΦΑΣΟΛΗ
Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM