Πλημμύρες στο Πακιστάν: Φόβοι ότι το 1/3 της χώρας θα βυθιστεί κάτω από το νερό

Πακιστάν: Έκκληση για βοήθεια- Φόβοι ότι το 1/3 της χώρας θα βυθιστεί κάτω από το νερό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Έκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυνε η κυβέρνηση του Πακιστάν προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα.

Ήδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000 και οι σφοδρές πλημμύρες απειλούν να βυθίσουν το 1/3 της χώρας κάτω από το νερό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Bilawal Bhutto-Zardari δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από εβδομάδες ακραίων μουσωνικών βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τους παγετώνες που λιώνουν, θα επιδεινώσουν την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση του Πακιστάν. Σημείωσε δε, ότι χρειάζεται άμεση οικονομική βοήθεια.

«Στο μέλλον, θα περίμενα όχι μόνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να αντιληφθούν πραγματικά το επίπεδο της καταστροφής», είπε.

Πακιστάν: Έκκληση για βοήθεια- Φόβοι ότι το 1/3 της χώρας θα βυθιστεί κάτω από το νερό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Δεν έχω δει καταστροφή τέτοιας κλίμακας, δυσκολεύομαι πολύ να το εκφράσω με λόγια. Είναι συντριπτική», πρόσθεσε. Πολλές καλλιέργειες που παρείχαν μεγάλο μέρος των μέσων διαβίωσης του πληθυσμού έχουν αφανιστεί.

«Προφανώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στη συνολική οικονομική κατάσταση», είπε.

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, υποτιμημένο νόμισμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ο Bhutto-Zardari είπε ότι ελπίζει πως η κήρυξη έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες θα πείσει το συμβούλιο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα να αποδεσμεύσει 1,2 δισ. δολάρια ως μέρος της έβδομης και όγδοης δόσης του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Η πρώτη ξένη βοήθεια άρχισε να φτάνει στο Πακιστάν σήμερα με πτήσεις από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόκειται για μία τεράστια επιχείρηση βοήθειας για την ανακούφιση από μία καταστροφή που έπληξε περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους και άφησε πλημμυρισμένες, εκτεταμένες περιοχές της χώρας.

Τουλάχιστον 1.061 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους κατακλυσμούς και αυτός ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με πολλές κοινότητες στις ορεινές βόρειες περιοχές να έχουν αποκοπεί από τα φουσκωμένα από τις πλημμύρες, ποτάμια που παρέσυραν δρόμους και γέφυρες.

Τα ελικόπτερα του στρατού πάλευαν να συγκεντρώσουν τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος στο βορρά, όπου οι απότομοι λόφοι και οι κοιλάδες δημιουργούν ύπουλες συνθήκες πτήσης.

Πακιστάν: Έκκληση για βοήθεια- Φόβοι ότι το 1/3 της χώρας θα βυθιστεί κάτω από το νερό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Πολλά ποτάμια στην περιοχή έχουν ξεχειλίσει, γκρεμίζοντας δεκάδες κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου 150 δωματίων που κατέρρευσε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ο υπουργός Κλίματος της χώρας προειδοποίησε ότι το ένα τρίτο του Πακιστάν θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από το νερό μέχρι να υποχωρήσει ο φετινός «μουσώνας-τέρας».

Η χώρα βιώνει μια «σοβαρή κλιματική καταστροφή, μια από τις πιο σκληρές της δεκαετίας» τόνισε.

Πρόσθεσε χθες πως η υπερθέρμανση προκάλεσε λιώσιμο των παγετώνων στις ορεινές βόρειες περιοχές σε πιο γρήγορους ρυθμούς από το κανονικό, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της έντονης βροχόπτωσης. Το Πακιστάν έχει περισσότερους παγετώνες από οπουδήποτε στον πλανήτη, εκτός των πολικών περιοχών. Συνολικά υπολογίζονται σε 7.532.

Αυτό καθιστά το Πακιστάν μία από τις χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες σε ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες  σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Simon Bradshaw του Συμβουλίου Κλιματικής Αυστραλίας.

Η χώρα υποφέρει από μια «σειρά καιρικών καταστροφών όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες» σημείωσε.

Πακιστάν: Έκκληση για βοήθεια- Φόβοι ότι το 1/3 της χώρας θα βυθιστεί κάτω από το νερό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Είναι σημαντικό για τις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, είπε ο Bradshaw. «Τυπικά, χώρες που συμβάλλουν λιγότερο στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης, όπως το Πακιστάν, είναι αυτές που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα όσον αφορά τις καιρικές καταστροφές».

Οι πλημμύρες από τον ποταμό Σουάτ το Σαββατοκύριακο έπληξαν τη βορειοδυτική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ειδικά στις περιοχές Charsadda και Nowshehra έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους και έχουν μεταφερθεί σε χώρους φιλοξενίας, που έφτιαξε η κυβέρνηση.

Ο Kamran Bangash, εκπρόσωπος της επαρχιακής κυβέρνησης, είπε ότι 180.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Charsadda και 150.000 από τα χωριά της περιοχής Nowshehra.

Πακιστάν: Έκκληση για βοήθεια- Φόβοι ότι το 1/3 της χώρας θα βυθιστεί κάτω από το νερό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η άνευ προηγουμένου περίοδος των μουσώνων έχει επηρεάσει και τις τέσσερις επαρχίες της χώρας. Σχεδόν 300.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, πολλοί δρόμοι έχουν καταστεί αδιάβατοι και οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας περισσότερους από 33 εκατομμύρια ανθρώπους, έναν στους 7 Πακιστανούς.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ζήτησε βοήθεια κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην επαρχία Μπαλουχιστάν που έχει πληγεί ιδιαίτερα.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πλημμύρα στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή. Και οι τέσσερις γωνιές του Πακιστάν είναι κάτω από το νερό. Ζητώ από τον κόσμο να βοηθήσει».

Πακιστάν: Έκκληση για βοήθεια- Φόβοι ότι το 1/3 της χώρας θα βυθιστεί κάτω από το νερό Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ενημερώθηκε κατά την επίσκεψή του στην περιοχή Τζαφαραμπάντ στο Μπαλουτσιστάν ότι τουλάχιστον το 75% της επαρχίας, της λιγότερο ανεπτυγμένης του Πακιστάν αλλά που αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χερσαίας του έκτασης, περίπου 350.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επλήγη από τις πλημμύρες. Συνολικά, το Πακιστάν καλύπτει σχεδόν 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM