Ζαπορίζια: «Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν μέρος του πυρηνικού σταθμού», λένε οι Ουκρανοί

Ζαπορίζια: «Ρωσικ κατέστρεψαν μέρος του πυρηνικού σταθμού», λένε οι Ουκρανοί Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου.
0

Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας κατήγγειλε ότι ρωσικές ρουκέτες «έχουν καταστρέψει μέρος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια» που ελέγχεται από τη Ρωσία χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενέργειας. 

Η Enerhoatom ανέφερε ότι μια μονάδα αζώτου-οξυγόνου και μια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης υπέστησαν ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο. 

Τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τους Ρώσους κατηγόρησαν νωρίτερα την Ουκρανία για το χτύπημα. 

Ζαπορίζια: «Ρωσικ κατέστρεψαν μέρος του πυρηνικού σταθμού», λένε οι Ουκρανοί Facebook Twitter
Χάρτης με την τοποθεσία του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια - Φωτ.: BBC.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις αναφερόμενες ζημιές στον πυρηνικό σταθμό. Η Enerhoatom λέει ότι υπήρξαν δύο γύροι ρωσικών επιθέσεων την Παρασκευή, με τους χειριστές να αποσυνδέουν έναν αντιδραστήρα από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η Enerhoatom τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και διασποράς ραδιενεργών σωματιδίων». «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τραυματισμοί», πρόσθεσε.

Η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο της Ζαπορίζια τον Μάρτιο, αλλά κράτησε τους Ουκρανούς υπαλλήλους της. Ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το εργοστάσιο και τις γύρω περιοχές, κοντά σε ουκρανικά εδάφη.

Το πυρηνικό εργοστάσιο αποτελείται από έξι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση και αποθηκεύει ραδιενεργά απόβλητα. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM
Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Διεθνή / Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Η κύρια αιτία δυσαρέσκειας είναι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι θα επέβαλε δασμούς 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές
LIFO NEWSROOM