Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές - Τα σενάρια συνεργασίας και η αποχή «ρυθμιστής» του αποτελέσματος

Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές - Τα σενάρια συνεργασίας και η αποχή «ρυθμιστής» του αποτελέσματος Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ενώ οι εφημερίδες του Σαββάτου κάλυψαν πρωτίστως τον θάνατο του Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και δευτερευόντως τις εκλογές, οι Γάλλοι καλούνται σήμερα, για τέταρτη φορά σε δέκα εβδομάδες, να προσέλθουν στις κάλπες, αυτή τη φορά για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους.

Ωστόσο, πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους –δηλαδή περίπου 25 εκατομμύρια– δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές διακυβεύονται πολλά, με κυριότερο το αν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κερδίζοντας την πλειοψηφία, θα κυβερνήσει στα επόμενα πέντε χρόνια με τα χέρια λυμένα, ή αν, στην αντίθετη περίπτωση, αν θα υποχρεωθεί να κυβερνά αναζητώντας συμμαχίες δεξιά κι αριστερά.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν την παράταξη του να τείνει προς την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών — χωρίς όμως αυτή να φαίνεται εξασφαλισμένη.

Η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς φέρεται να οδεύει να καταλάβει τη δεύτερη θέση κερδίζοντας περί τις 200 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 289 που θα επέτρεπαν στον αρχηγό της Ζαν-Λικ Μελανσόν να «εκλεγεί» –ακριβέστερα, να οριστεί από τον κ. Μακρόν– νέος πρωθυπουργός.

Στον πρώτο γύρο η προσκείμενη στον κ. Μακρόν παράταξη έλαβε, με βάση τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, το 25,75% των ψήφων, ενώ η προσκείμενη στον κ. Μελανσόν παράταξη το 25,66%.

Η παράταξη Μελανσόν κατήγγειλε λαθροχειρία, υποστηρίζοντας πως κάποιοι αριστεροί υποψήφιοι καταμετρήθηκαν ως ανεξάρτητοι.

Στην τρίτη θέση, με 18,68%, ήλθε το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σήμερα ευελπιστεί πως θα εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές, που είναι το όριο για να αναγνωριστεί ως επίσημη κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κερδίζοντας κύρος — και οικονομικούς πόρους.

Στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έναν από τους δυο υποψήφιους βουλευτές που ήλθαν στον πρώτο γύρο πρώτοι σε ψήφους. Υπάρχουν ωστόσο οκτώ εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις, ενώ σε πέντε άλλες οι βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης Μελανσόν, 208 της Λεπέν και 87 νεογκολικοί Ρεπουμπλικάνοι, υποψήφιοι της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς.

Η αποχή που κρίνει πολλά 

Σε 278 περιφέρειες θα μονομαχήσουν υποψήφιος προσκείμενος στον κ. Μακρόν με υποψήφιο προσκείμενο στον κ. Μελανσόν, σε 110 του κ. Μακρόν με υποψήφιο της κυρίας Λεπέν, σε 62 υποψήφιος του κ. Μελανσόν με υποψήφιο της κυρίας Λεπέν. Σε 80 περιφέρειες υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που θα πάνε σήμερα στις κάλπες θα κληθούν να επιλέξουν βουλευτή κόμματος το οποίο δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Κάτι που μεταξύ άλλων κάνει τους δημοσκόπους εξαιρετικά επιφυλακτικούς, γνωρίζοντας πως στο παρελθόν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών συχνά έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και το Μανώλη Σπινθουράκη, πολλά θα κριθούν από το ποσοστό της αποχής. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες τους νέους ψηφοφόρους, κάτω των 35 ετών, που στις προεδρικές εκλογές λίγο ως πολύ τον ψήφισαν αλλά στις βουλευτικές απέχουν, να «ξυπνήσουν» διότι «διακυβεύεται το μέλλον τους» και να πάνε να ψηφίσουν.

Στις σημερινές εκλογές κρίνεται επίσης η τύχη 15 υπουργών της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν που αποφάσισαν να κατέλθουν στις εκλογές. Αν εκλεγούν και θέλουν να παραμείνουν υπουργοί, θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους στον αναπληρωτή τους, αφού στη Γαλλία δεν μπορεί κανείς να είναι βουλευτής και υπουργός ταυτόχρονα.

Αν δεν εκλεγούν όμως θα κληθούν να φύγουν από την κυβέρνηση ως αποδοκιμασθέντες, σύμφωνα με τα γαλλικά πολιτικά ήθη και έθιμα.

Τα σενάρια συνεργασίας

Το μείζον ερώτημα που ευλόγως πλανάται στη Γαλλία λίγες ώρες πριν τις κάλπες είναι βέβαια το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η προσκείμενη στον κ. Μακρόν παράταξη έλθει πρώτη σε ψήφους χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Αν της λείπουν λίγες έδρες, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν σήμερα ως ανεξάρτητοι.

Αν όμως της λείπουν πολλές έδρες τότε θα πρέπει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές.

Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το γεγονός βέβαια ότι στην παράταξη του κ. Μελανσόν κάθε πολιτική συνιστώσα θα έχει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα δίνει τροφή σε υποθέσεις, που προς το παρόν είναι οπωσδήποτε πρόωρες.

Μπορεί επίσης η παράταξη του κ. Μακρόν να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να έχει πλειοψηφία, αναζητώντας συνεργασίες κατά περίπτωση. Κάτι που για πολλούς αναλυτές ενδέχεται να κάνει τη Γαλλία «ακυβέρνητη χώρα» σε μια χρονική περίοδο που κάθε άλλο παρά αυτό χρειάζεται.

Στο μεταξύ χθες ψήφισαν οι Γάλλοι που ζουν εκτός Γαλλίας. Επεισοδιακή φαίνεται να ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή του βουλευτή της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας Ισραήλ-Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Η υποψήφια με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν απειλές, εναντίον της ίδιας και της οικογένειάς της από τον έτερο υποψήφιο, ο οποίος πρόσκειται στην παραδοσιακή γαλλική δεξιά, είχε την υποστήριξη πολλών ραβίνων και θεωρείται φίλος του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στο Ισραήλ ζει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων αυτής της εκλογικής περιφέρειας.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 08.00 (ώρα Γαλλίας· 09.00 ώρα Ελλάδας) και οι περισσότερες κλείνουν στις 18.00 (ώρα Γαλλίας), με εξαίρεση αυτές των μεγάλων πόλεων, που θα κλείσουν δυο ώρες αργότερα. Τα μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να δημοσιοποιήσουν εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η Αίγυπτος αναμένεται να ηγηθεί διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, σύμφωνα με διπλωμάτες

Διεθνή / Γάζα: Η Αίγυπτος πρωτοστατεί στη δημιουργία διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στην περιοχή

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στοχεύει στη σύσταση διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης με ισχυρές αρμοδιότητες για τη διαχείριση της ασφάλειας εντός του παλαιστινιακού θύλακα
LIFO NEWSROOM
«Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / «Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Η νέα κόντρα του Τύπου με την κυβέρνηση Τραμπ, με φόντο την αμφιλεγόμενη επιλογή της Βουδαπέστης ως τόπο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ηγέτη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν αντίδραση στον αυξανόμενο αυταρχισμό και την «προσπάθεια ελέγχου των θεσμών» από τον Τραμπ και τους συμμάχους του
LIFO NEWSROOM
Τα plug-in υβριδικά ρυπαίνουν σχεδόν όσο και τα βενζινοκίνητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Διεθνή / Τα plug-in υβριδικά ρυπαίνουν σχεδόν όσο και τα βενζινοκίνητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η μελέτη υπολογίζει ότι η συστηματική υποεκτίμηση των εκπομπών έχει επιτρέψει στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να αποφύγουν πάνω από 5 δισ. ευρώ σε πρόστιμα την περίοδο 2021–2023
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικό «στοπ» στις ευκαιρίες της Ουκρανίας — Η δοκιμασία μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι

Διεθνή / Αμερικανικό «στοπ» στις ευκαιρίες της Ουκρανίας - Η δοκιμασία μετά τη συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι

Η συνάντηση, αν και δεν έφερε τις μεγάλες εξαγγελίες που ήλπιζε το Κίεβο, έδειξε ότι οι δύο ηγέτες επιχειρούν να διατηρήσουν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Διεθνή / Η νέα ενεργειακή ισορροπία στην Ευρώπη: Ποιοι εξάγουν και ποιοι εισάγουν ρεύμα

Η Ευρώπη επαναχαράσσει τον ενεργειακό της χάρτη: ποια κράτη εξάγουν και ποια εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια, πώς επηρεάζει η πράσινη μετάβαση και γιατί η Γαλλία έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM