Δημοσκόπηση: Πρώτος σε ψήφους ο Μελανσόν αλλά ο Μακρόν σε έδρες- Τι σημαίνει για την Γαλλία

Δημοσκόπηση: Πρώτος σε ψήφους ο Μελανσόν αλλά ο Μακρόν σε έδρες- Τι σημαίνει για την Γαλλία Facebook Twitter
0

Οριακά πρώτη σε ψήφους αλλά δεύτερη σε έδρες εμφανίζει την «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν η κυλιόμενη δημοσκόπηση Ifop-Fiducial που δημοσιοποίησε σήμερα ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LCI.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, η σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 26% των ψήφων, έναντι 25% που εμφανίζεται να συγκεντρώνει η σύμπραξη των κομμάτων που υπό την ονομασία «Μαζί» υποστηρίζουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στον δεύτερο γύρο ωστόσο, που θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη Κυριακή, η Λαϊκή Ένωση εμφανίζεται να κερδίζει το πολύ 230 έδρες, ενώ τα κόμματα που πρόσκεινται στον Μακρόν εμφανίζονται να λαμβάνουν τουλάχιστον 250 και το πολύ 290 έδρες. Για να έχει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει τουλάχιστον 289 έδρες.

Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 21%, αλλά στον δεύτερο γύρο εκτιμάται πως θα κερδίσει το λιγότερο 20 και το πολύ 45 έδρες, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κεντροδεξιό κόμμα φθάνοντας στο 11% στον πρώτο γύρο αναμένεται να κερδίσει στον δεύτερο τουλάχιστον 35 και το πολύ 55 έδρες.

Σημειώνεται πως από τον πρώτο γύρο εκλέγονται μόνο οι υποψήφιοι που λαμβάνουν πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο περνάνε ο πρώτος και ο δεύτερος του πρώτου γύρου, ενδεχομένως δε και ο τρίτος αν έχει λάβει πάνω από το 12,5% των ψήφων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από το 50%.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, τα κόμματα της προεδρικής πλειοψηφίας δύσκολα θα έχουν αυτοδυναμία και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για να την αποκτήσουν ενδέχεται να ζητήσουν τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος που κατά το παρελθόν κέρδισε τις εκλογές υπό τον Σιράκ και στη συνέχεια υπό τον Σαρκοζί.

Από την άλλη, αν επαληθευτεί η δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρει να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών και ο Μελανσόν δεν θα έχει τη δυνατότητα να «επιβάλει» στον Μακρόν την τοποθέτησή του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν βασιλικούς τίτλους στο σχολείο

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν βασιλικούς τίτλους στο σχολείο

Όταν απαιτείται επώνυμο υπάρχει μια βασιλική παράδοση τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον τίτλο των γονιών τους, ωστόσο τα επώνυμα είναι κάπως περίπλοκα μέσα στη βρετανική βασιλική οικογένεια
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

«Ήταν η πρώτη φορά που σύστησα την Τέιλορ ως αρραβωνιαστικιά μου σε μερικούς συμπαίκτες» ανέφερε για την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους μετά το γεγονός
LIFO NEWSROOM
Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασιάς στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Διεθνή / Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασίας στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Ο 86χρονος καλλιτέχνης, αλγερινοεβραϊκής καταγωγής, έχει υπερασπιστεί κατ’ επανάληψη την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Διεθνή / Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Στην απόφαση τονίζεται ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποίησε τον αντισημιτισμό ως προπέτασμα καπνού για να διεξαγάγει στοχευμένη και με ιδεολογικό κίνητρο επίθεση εναντίον των πλέον έγκριτων πανεπιστημίων της χώρας»
LIFO NEWSROOM
«Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Διεθνή / «Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε με σθένος το πανό «Stop Killing Children», παρά τις αντιδράσεις από φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Ο Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1976, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την κρίση του και οφείλει να το κάνει επίσημα μέσω προεδρικού διατάγματος
LIFO NEWSROOM