Η Ισπανία θέλει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει τριήμερη άδεια για την περίοδο

Η Ισπανία θέλει να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει τριήμερη άδεια περιόδου Facebook Twitter
0

Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου θα μπορούν να παίρνουν άδεια από την εργασία τους έως και τρεις ημέρες κάθε μήνα βάσει μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να εγκριθούν από την ισπανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης, που αποκαλύφθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, θα καταστήσει την Ισπανία την πρώτη δυτική χώρα που θα προσφέρει το δικαίωμα σε άδεια εμμήνου ρύσεως, βάσει της οποίας οι γυναίκες θα έχουν άδεια κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Προς το παρόν, μόνο ορισμένες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, καθώς και η Ζάμπια, χορηγούν άδεια εμμήνου ρύσεως.

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται εάν μετρηθούν και οι προεμμηνορροϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους και πυρετό.

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονους πονοκεφάλους, πυρετό», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Άνγκελ Ροντρίγκεζ, υπογραμμίζοντας ότι αφού με τα ίδια συμπτώματα κάποιος παίρνει άδεια καθώς θεωρείται άρρωστος, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με την έμμηνο ρύση.

«Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της περιόδου δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά», είπε στο El Periodico. «Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Γι' αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτήρια και κοινωνικά κέντρα», πρόσθεσε.

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να καταργήσει την απαίτηση γονικής άδειας για τα παιδιά ηλικίας 16 έως 17 ετών που θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Με πληροφορίες Telegraph

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM