Φιλιππίνες: Συντριπτική νίκη του Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ- Γιος του πρώην δικτάτορα

Φιλιππίνες: Συντριπτική νίκη του Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ- Γιος του πρώην δικτάτορα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συντριπτική νίκη πέτυχε στις προεδρικές εκλογές των Φιλιππίνων ο Φερντινάντ Μάρκος τζούνιορ, γιος και συνονόματος του πρώην δικτάτορας. 

Ο «Μπονγκ Μπονγκ», όπως είναι επίσης γνωστός, έχει συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από σχεδόν το σύνολο των εκλογών κέντρων. Το ποσοστό του είναι διπλάσιο από εκείνο της βασικής αντιπάλου του, της απερχόμενης αντιπροέδρου Λένι Ρομπρέντο. 

Ο 64χρονος απέφυγε να γιορτάσει τη νίκη του, δηλώνοντας «Ας περιμένουμε να είναι εντελώς ξεκάθαρο, η καταμέτρηση να φτάσει στο 100% και τότε μπορούμε να γιορτάσουμε», δήλωσε. Με την επικράτησή του στις εκλογές, η οικογένεια Μάρκος επανέρχεται στην εξουσία 36 χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον πατέρα του. 

Ο Μάρκος τζούνιορ είχε την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου των Φιλιππίνων, του Ροντρίγο Ντουτέρτε, η δημοτικότητα του οποίου παραμένει υψηλή, ενώ η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από μια «καταιγίδα» παραπληροφόρησης. 

Εδώ και χρόνια λογαριασμοί υπέρ του 64χρονου έχουν κατακλύσει τα social media. Απευθύνονται κυρίως στους νέους και παρουσιάζουν τα 20 χρόνια του καθεστώτος του πατέρα του (1965-1986) ως μια «χρυσή εποχή» ειρήνης και ευημερίας για τις Φιλιππίνες. Όμως, αποσιωπούν τους δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και τα δισεκατομμύρια δολάρια που υπεξαίρεσε από τα δημόσια ταμεία η οικογένεια Μάρκος.

Το καθεστώς ανατράπηκε το 1986 έπειτα από τεράστια λαϊκή εξέγερση και η οικογένεια Μάρκος αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στις Φιλιππίνες για να οργανώσει υπομονετικά το δίκτυο πολιτικής της στήριξης.

Εκατομμύρια προοδευτικοί Φιλιππινέζοι θεωρούν ισχυρό πλήγμα τον θρίαμβο του Μάρκος τζούνιορ, έπειτα από έξι χρόνια διακυβέρνησης του Ντουτέρτε, ο οποίος είχε εξαπολύσει αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών και είχε κυβερνήσει με αυξανόμενο αυταρχισμό.

Ο Μάρκος Τζούνιορ οφείλει τη νίκη του σε μεγάλο βαθμό σε μυστικές συνεννοήσεις με άλλες οικογενειακές δυναστείες και κυρίως στη συνεργασία του με τη Σάρα Ντουτέρτε, την κόρη του απερχόμενου προέδρου, η οποία διεκδικεί την αντιπροεδρία την οποία φαίνεται ότι έχει κερδίσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΦΟΡΟΣ ΖΟΥΚΜΑΝ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ

Διεθνή / Γαλλία: Η βουλή απέρριψε τον «φόρο Ζούκμαν» στους υπερπλούσιους

Οι Γάλλοι βουλευτές, αντιθέτως, στήριξαν ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων - «Να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι»
LIFO NEWSROOM