«Roar»: Τελικά είναι καλή η σειρά στην οποία η Νικόλ Κίντμαν τρώει φωτογραφίες;

nicole kidman Facebook Twitter
H Νικόλ Κίντμαν στο επεισόδιο «The Woman Who Ate Photographs».
0

Όπως έγραφε συχνά ο συγχωρεμένος ο Ρότζερ Έμπερτ, σημασία δεν έχει τόσο για τι πράγμα μιλά μια ταινία, αλλά ο τρόπος που μιλά γι' αυτό. Διαχώριζε, δηλαδή, το θέμα από την κινηματογραφική διαχείριση του.

Με την εξαίρεση ίσως του πρώτου επεισοδίου –θα επανέλθουμε σε αυτό– δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στη θεματολογία του Roar, της σειράς αυτοτελών επεισοδίων του Apple ΤV+  που επιχειρεί να αναδείξει τη σημερινή γυναικεία εμπειρία μέσα από διαφορετικές πτυχές της. Ο τρόπος είναι το πρόβλημα.

Ok, από μια σειρά που λέγεται Roar και ξεκινά με έναν tribal βρυχηθμό, σίγουρα δεν περιμένεις λεπτότητα ή να σε ανακουφίσει. Όπως έλεγε και η Ανιές Βαρντά, άλλωστε, «ήθελα να είμαι μια ευχάριστη φεμινίστρια, αλλά ήμουν πολύ θυμωμένη». Δεν είναι η χοντροκοπιά της σειράς το κύριο πρόβλημά της, αλλά η κενότητα.

Αν πρέπει σώνει και καλά να δείτε κάποιο επεισόδιο της σειράς, πλην εκείνου με την Κίντμαν, προτιμήστε αυτό όπου μια γυναίκα κάνει σχέση με μια πάπια.

cynthia erivo Facebook Twitter
Aν το punchline είναι σαν το επεισόδιο όπου η Σίνθια Ερίβο εμφανίζει ανεξήγητες δαγκωματιές στο σώμα της, τότε, ειλικρινά, είναι προτιμότερο το μη φινάλε.

Ανθολογία αυτοτελών επεισοδίων που να είναι όλα τα κεφάλαια στο ίδιο επίπεδο δεν υπάρχει, ωστόσο τα επεισόδια του Roar διαχωρίζονται στα επιεικώς ανεκτά και στα εντελώς ανυπόφορα. Σχεδόν όλα τους στηρίζονται σε μια απλή, συμβολική ιδέα, ίσως, όμως, τέτοιας ευθύτητας στις σημάνσεις της, που καταλήγει να αναιρείται και η ίδια η έννοια του συμβολισμού.

Το πρώτο επεισόδιο θέλει μια συγγραφέα, που επισκέπτεται το Χόλιγουντ για να συζητήσει τη διασκευή του βιβλίου της στο σινεμά, να γίνεται αόρατη «κυριολεκτικά», όπως αναγράφει και η επίσημη σύνοψη. Ομολογουμένως, σου τραβά το ενδιαφέρον, έτσι όπως παραπέμπει σε επεισόδιο της Ζώνης του Λυκόφωτος, μα όσο περνά η ώρα διαπιστώνεις ότι δεν πηγαίνει πουθενά και κάποια στιγμή το επεισόδιο απλά τελειώνει, χωρίς punchline. Ο τρόπος που κλείνει, δε, είναι ένα εξοργιστικό δείγμα του λεγόμενου girl boss feminism, με τους δημιουργούς να διατείνονται ότι το πρόβλημα που η ηρωίδα δεν φαίνεται και δεν ακούγεται είναι επειδή εκείνη δεν πιστεύει στον εαυτό της.

Το δεύτερο επεισόδιο με τη Νικόλ Κίντμαν και την Τζούντι Ντέιβις ίσως να είναι και το καλύτερο. Οι δυο ηθοποιοί αναβαθμίζουν το υλικό, χαρίζοντάς μας μερικές ανθρώπινες στιγμές, ο λυρικός τόνος συνάδει με την κεντρική θεματική, τη μνήμη και την απώλειά της, όμως το εύρημα με την ηρωίδα να τρώει φωτογραφίες και να ξαναζεί τη στιγμή είναι απλό gimmick, θα μπορούσε να λείπει και δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα.

Επίσης, και αυτό το επεισόδιο κάποια στιγμή... απλά τελειώνει. Από την άλλη, αν το punchline είναι σαν το επεισόδιο όπου η Σίνθια Ερίβο εμφανίζει ανεξήγητες δαγκωματιές στο σώμα της, τότε, ειλικρινά, είναι προτιμότερο το μη φινάλε. Το συγκεκριμένο επεισόδιο έχει μερικές ελκυστικά αποκρουστικές εικόνες body horror, μα όταν έρχεται η εξήγηση, θες να αρχίσεις να δαγκώνεσαι.

Το Roar του Apple TV+ σε κάνει να βρυχάσαι από ανία Facebook Twitter
Το δεύτερο επεισόδιο με τη Νικόλ Κίντμαν και τη Τζούντι Ντέιβις ίσως να είναι και το καλύτερο.

Τίποτα δεν ξεπερνά, βέβαια, τον απόλυτο πάτο εκείνου με τίτλο The Woman who was Kept on a Shelf. Πλούσιος επιχειρηματίας παντρεύεται γυναίκα και την τοποθετεί σε ράφι για να τη βλέπει – είναι trophy wife, το πιάσατε το (όχι και τόσο) υπονοούμενο; Θα μπορούσε να έχει πλάκα, μα σενάριο δεν υπάρχει.

Κάποια στιγμή η ηρωίδα κατεβαίνει από το ράφι, βγαίνει στον έξω κόσμο και ακολουθεί, χωρίς ίχνος υπερβολής, ένα από τα χειρότερα μουσικοχορευτικά νούμερα που έχουμε δει ποτέ, με τη χορογραφία σχεδόν απούσα και τις κινήσεις του μπαλέτου στο φινάλε του οφθαλμοφανώς ασυγχρόνιστες. Μεγαλειώδης προχειρότητα. 

trophy wife Facebook Twitter
Τίποτα δεν ξεπερνά, βέβαια, τον απόλυτο πάτο του επεισοδίου με τίτλο «The Woman who was Kept on a Shelf».

Αν πρέπει σώνει και καλά να δείτε κάποιο επεισόδιο της σειράς, πλην εκείνου με την Κίντμαν, προτιμήστε αυτό όπου μια γυναίκα κάνει σχέση με μια πάπια. Σκεφτείτε μια πιο hip και λιγότερο αστεία εκδοχή του κλασικού σκετς με τον Τζιν Γουάιλντερ από το Everything you always wanted to know about sex του Γούντι Άλεν, η οποία περιγράφει αποτελεσματικά μια τοξική σχέση.

Έστω κι αν τελειώνει επεξηγηματικά και με την ηρωίδα να γίνεται ως και αγενής, προκειμένου να δηλώσει την χειραφέτησή της, το The Woman who was Fed by a Duck κάπως ξεχωρίζει ανάμεσα στα αυτοτελή κεφάλαια μιας σειράς που, όταν δεν σε κάνει να βρυχάσαι από το cringiness, σε κάνει να χασμουριέσαι από ανία.

Κρίμα, γιατί το Apple TV+ μας έχει συνηθίσει σε πιο προσεγμένες δουλειές τελευταία.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το ακαταμάχητο ντεμπούτο της Λουίζ Κουρβουαζιέ που σάρωσε εισπρακτικά στη Γαλλία και η επίσημη πρόταση της Τσεχίας για το περσινό Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας ξεχωρίζουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
THE LIFO TEAM
Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οθόνες / Πότε ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας;

Οι Αθηναίοι σινεφίλ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για να εξασκήσουν την αγαπημένη τους καλοκαιρινή συνήθεια. Συγκεντρώσαμε όλες τις ημερομηνίες που έχουν γίνει γνωστές για την έναρξη λειτουργίας των θερινών σινεμά της πρωτεύουσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Μυθολογίες / «Μου αρέσουν οι ιστορίες εκδίκησης στο σινεμά»: Οι 10+1 αγαπημένες ταινίες του Σπύρου Στάβερη

Από το φιλιππινέζικο σινεμά και τον Ζακ Τατί, μέχρι μια ταινία με μαχητές kung-fu που εξεγείρονται ενάντια στη γραφειοκρατία -και μία που τον ώθησε να ζητήσει από τη Marthe Keller να τον κάνει φίλο στο Facebook- η λίστα του φωτογράφου είναι γεμάτη εκπλήξεις.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΒΕΡΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM