ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

RIA Novosti: Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων το λιμάνι της Μαριούπολης

RIA Novosti: Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων το λιμάνι της Μαριούπολης Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR) κατέλαβαν το λιμάνι της Μαριούπολης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους, Denis Pushilin και μεταδίδει το Ria Novosti.

«Όσον αφορά το λιμάνι της Μαριούπολης, είναι ήδη υπό τον έλεγχό μας», είπε στον αέρα του Channel One.

Κατά την ανακήρυξη του DNR το 2014, η Μαριούπολη, με πληθυσμό περίπου 450.000 κατοίκων, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της δημοκρατίας μετά το Ντόνετσκ. Ωστόσο, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο, αναφέρει η ίδια πηγή.

Στις 7 Μαρτίου 2022, ο Alexander Semyonov, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος του Βοστόκ, είπε ότι η πόλη ήταν περικυκλωμένη και είχε ξεκινήσει εκκαθάριση ορισμένων περιοχών.

Την ίδια ώρα η ουκρανική πλευρά αναφέρει ότι σήμερα αναμένονται οι μεγαλύτερες μάχες σε Ντονέτσκ, Μαριούπολη ίσως και στο Κίεβο.

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεων της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα επίθεση.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε σε ποια δεδομένα βασίζει το υπουργείο τις προβλέψεις του.

Ωστόσο, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της εξακολουθούν να αντέχουν στο λιμάνι της Μαριούπολης.

«Η επικοινωνία με τις μονάδες των αμυντικών δυνάμεων που κρατούν ηρωικά την πόλη είναι σταθερή και διατηρείται», δήλωσε μέσω Facebook ο γενικός στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Valeriy Zaluzhnyi.

«Κάνουμε ότι είναι δυνατό και αδύνατο για τη νίκη και τη διατήρηση της ζωής του προσωπικού και των πολιτών προς όλες τις κατευθύνσεις. Πιστέψτε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας!» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, με ανάρτηση στο Facebook μια ταξιαρχία πεζοναυτών που κρατούν την πόλη ανέφερε ότι είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά τους και τώρα είναι αντιμέτωποι με τον θάνατο ή τη σύλληψη, λέγοντας ότι σήμερα είναι πιθανότατα η «τελευταία μάχη».

Ο Πέτρο Αντριουσένκο, βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, ανέφερε στα social media ότι η σελίδα των πεζοναυτών είχε παραβιαστεί και η ανάρτηση ήταν ψεύτικη. 

Εάν η Μαριούπολη έχει ήδη βρεθεί στα χέρια των Ρώσων, όπως υποστηρίζουν τα ρωσικά Μέσα, μετά από σχεδόν επτά εβδομάδες πολιορκίας, θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνεται από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν από την Κριμαία θα είναι σε θέση να συνδεθούν με εκείνες που πιέζουν από τα ανατολικά και να στρέψουν την προσοχή τους στην περικύκλωση της κύριας δύναμης της Ουκρανίας στην περιοχή.

«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά παρόλα αυτά, οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους», είπε ο Ζελένσκι στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας μέσω βίντεο, περιγράφοντας την επίθεση της Ρωσίας στην Μαριούπολη.

Με πληροφορίες του Ria Novosti/TASS/Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Διεθνή / Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Ομαδική αγωγή από 51 οικογένειες έχει κατατεθεί στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού - Οι αποζημιώσεις συνολικά υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 100 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο.
NEWSROOM